19.3.17

Διαβάθμιση φυτικού βασιλείου

7 Αθροίσματα 

Το σύνολο των φυτικών οργανισμών αποτελούν το Φυτικό Βασίλειο. 

Οι φυτικοί οργανισμοί διακρίνονται σε: Κατώτερους και Ανώτερους οργανισμούς.
Πτεριδόφυτα, Σπερματόφυτα «ανώτερα αθορ'ισματα»
Σχιζόφυτα
Βρυόφυτα
Φύκη
Μύκητες
Λειχίνες

Τι είναι το «υβρίδιο» στο Δασικό λεξιλόγιο



  • Υβρίδιο είναι κάθε διασταύρωση ειδών με υποείδος  ή ποικιλίας.
  • Διασταύρωση του ίδιου γένους
  • Ειδών διαφορετικού γένους.

Σπάνια είδη της Κύπρου

Φραγκολίνα ή Αυτοτζινάρα (FRANCOLINUS)































































Βιότοποι : καλλιέργειες , θαμνώνες.
Μέγεθος (cm) : 33-36
Άνοιγμα φτερούγων (cm) : 50 - 55
Μάλλον σπάνιος Κάτοικος . Μπορεί να παρατηρηθεί το χειμώνα ( Μάλλον σπάνιος ) , την άνοιξη ( Μάλλον σπάνιος ) , το καλοκαίρι ( Μάλλον σπάνιος ) , το φθινόπωρο ( Μάλλον σπάνιος ) .- Αναπαράγεται στην Κύπρο.
Περίοδος εκκόλαψης :  18 - 19 μέρες      Αυγά ανά γέννα :   8 - 12
Τροφή : έντομα , σπόρους , καρπούς





Sylvia Melanothorax, Τρυποβάτης, ή Τρυπομάζης



Είναι ενδημικό πουλί της Κύπρου. Έχει χρώμα γκριζόμαυρο. Το κεφάλι στο αρσενικό είναι μαύρο εώ στο θηλυκό είναι γκρίζο. Στο κάτω μέρος εκτός από την κοιλιά, το αρσενικό έχει αδρά μαύρα στίγματα που το θηλυκό είναι πιο αραιά. Επίσης, το αρσενικό έχει άσπρο "μουστάκι" και κόκκινο δακτύλιο γύρω από τα μάτια. Στο θηλυκό οι δακτύλιοι αυτοί είναι ξεθωριασμένοι.

Συχνάζει σε πυκνές θαμνώδεις περιοχές, από παραθαλάσσιες μέχρι και ορεινές. Το συναντάμε στο δάσος του Ακάμα αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Κύπρου. (Παραλίμνι, Αγρός, κ. λ. π ). Αποφεύγει τις ανοικτές ή καλλιεργημένες περιοχές και τα πυκνά δάση. Τρέφεται κυρίως με έντομα και αράχνες. Φωλιάζει την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου και γεννά 3-5 αυγά χρώματος κρεμ. Την επώασή τους που διαρκεί 12-13 μέρες, την αναλαμβάνει το θηλυκό.

Η φωλιά του κατασκευάζεται κυρίως σε πυκνούς θάμνους, σε χαμηλό ύψος από το έδαφος, αλλά και σε δέντρα και έχει κυπελλοειδές σχήμα. Είναι φτιαγμένη από λεπτά αγριόχορτα.

Είναι σύνηθες είδος σε κατάλληλους βιότοπους. Αρκετά πουλιά διαχειμάζουν στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Ιορδανία) και τη Βόρειοανατολική Αφρική. Επιστρέφει στην Κύπρο για να φωλιάσει, στα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Στην Κύπρο πολλά πουλιά που ζουν σε ψηλό υψόμετρο (πάνω από χίλια μέτρα) κατεβαίνουν σε χαμηλότερες περιοχές. Μήκος: 13, 5 εκ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ.




(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)

9.3.17

Quiz βρείτε την σωστή Πεύκη

Αφήστε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να φορτώσει η εφαρμογή.

Τα 7 Ελληνικά Πεύκα και η λατινική ονομασία τους

Οικογένεια: Pinaceae

Γένος: Pinus

Γυμνόσπερμα δέντρα, ρητινοφόρα, αειθαλή, φωτόφυτα με 90 είδη σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα υπάρχουν 7 είδη.


1.Pinus halepensis (Χαλέπιος Πεύκη)





2. Pinus Brutia (Τραχεία Πεύκη, Θράκη, Κρήτη, Ανατολικό Αιγαίο)






3. Pinus Pinea (Κουκουναριά, παραθαλάσσιες περιοχές, Πεδινές περιοχές, Χαλκιδική, Σποράδες)






4. Pinus Negra (Μαύρη Πεύκη, οροσειρά Πίνδου, Βουνά Μακεδονίας, Πελοπόννησο και ελάχιστα άτομα στην Κρήτη)

ξαίρεση είναι το παράκτιο δάσος μαύρης πεύκης στα Πετρωτά Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελείται από δέντρα νάνους








5. Pinus Pence (Βαλκανικό ή Μακεδονικό Πεύκο, Ροδόπη, Βόρα-Καιμακτσαλαν, 600μ-2.300μ και σε αλπική ζώνη)

*ή αλλιώς και πενταβέλονη, αφού οι βελόνες της φύονται ανά πεντάδες.

** Αντέχει μέχρι τους -45°








6. Pinus Sylvestris (Πεύκη η Δασική, Βόρεια Ελλάδα, πρασινομπλέ βελόνες και πορτοκαλοκόκκινο κορμό, σπάνιο είδος στην Ελλάδα)














7. Pinus heldreichii  (Πεύκη του Χελδράι ή λευκόδερμο, Βόρεια Πίνδο, Όλυμπος πρώτη καταγραφή, Βέρμιο, Βούρινο-μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών, 1.100μ έως και 2.400μ)

*Έχει πολύ γερό ξύλο που δεν σαπίζει και χρησιμοποιείται στην κατασκευή βαρελιών, στην επιπλοποιία, στην κατασκευή πολλών εργαλείων και σκευών κ.ά.





8.3.17

Η αξία του Δάσους

Κεφαληνιακή Ελάτη Abies Kephalonica

Η αξία του δάσους


Το δάσος δεν είναι μόνο δένδρα. Είναι ένα σύνολο διαφόρων φυτών - όπου βέβαια κυριαρχούν τα δένδρα - μαζί με τα διάφορα ζώα που συνυπάρχουν και με το έδαφος και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Όλες οι εκτάσεις που καλύπτονται από φυσική βλάστηση λέγονται δασικές, ανεξάρτητα από το αν κυριαρχούν δένδρα, θάμνοι ή φρύγανα και αποτελούν ένα πολυσύνθετο σύνολο με δική του ζωή και λειτουργίες. Αποτελούν το Δασικό Oικοσύστημα, που παίζει σημαντικό ρόλο στη βιολογική ισορροπία της φύσης.

Το Δάσος είναι πολύτιμο
στη Ζωή
στην Υγεία
στον Πολιτισμό Είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο. Ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, για τη δημιουργία καλυτέρων συνθηκών ζωής. Γι' αυτό εκτάσεις που καλύπτονται με πυκνή φυσική βλάστηση, συνοπτικά την λέμε «Δάσος». Δεν πρέπει να καίγονται ή να καταστρέφονται με οποιονδήποτε τρόπο αυτές οι εκτάσεις, γιατί απώτερος σκοπός μας είναι να γίνουν τελικά δάση, όπου να κυριαρχούν τα δένδρα.


Παράγει το απαραίτητο και αναντικατάστατο για τη ζωή μας οξυγόνο ενώ δεσμεύει το επικίνδυνο για τη ζωή διοξείδιο του άνθρακα.

Δάσος 1 στρέμματος σε ένα χρόνο δεσμεύει από την ατμόσφαιρα περίπου 400 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει - με τη φωτοσύνθεση - σε 400 κιλά περίπου οξυγόνου, από το οποίο περισσότερο από το μισό (περίπου 250 κιλά) μένει ελεύθερο - όσο χρειάζεται (καταναλώνει) ένας άνθρωπος σε ένα χρόνο.


Μειώνει την ένταση του φωτός και επιδρά στη σύνθεσή του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο φωτοκλίμα.

Η μείωση της έντασης είναι ανάλογη με το είδος των δένδρων και την πυκνότητά τους. Σε δάσος με πεύκα φτάνει το 50% ενώ σε δάσος με οξιές στο 90%.

Το φύλλωμα του δάσους απορροφά πιο πολύ την ερυθρά και λιγότερο την πράσινη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα το φως στο δάσος να είναι πιο πλούσιο σε πράσινη ακτινοβολία κι έτσι πιο ευχάριστο και ξεκούραστο, με ηρεμιστική δράση.

Αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες: μειώνει τις μεγάλες, αυξάνει τις μικρές και παρεμποδίζει το σχηματισμό δροσιάς και πάχνης.

Το δάσος συγκρατεί μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας και παρεμποδίζει τη γήινη ακτινοβολία. Έτσι το καλοκαίρι π.χ. η θερμοκρασία στο δάσος μπορεί να είναι μικρότερη και πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου από ό,τι στο ύπαιθρο.

 Απορροφά και εξουδετερώνει διάφορες επιβλαβείς ουσίες.

Σ' ένα χρόνο:
Ένα στρέμμα δάσους απορροφά πάνω από 400 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει σε οξυγόνο.
Ένα στρέμμα δάσους από πεύκα μπορεί να συγκρατήσει 3.200 κιλά και ένα στρέμμα δάσους οξιάς 6.400 κιλά στερεών σωματιδίων (σκόνης).
Ένα στρέμμα δάσους ερυθρελάτης απορροφά 25 κιλά διοξείδιο του θείου και άλλων οξειδίων, ενώ ένα στρέμμα δάσους λεύκης μέχρι 19,3 κιλά.

Μειώνει την ένταση του ανέμου.
Σε απόσταση περίπου 150 μέτρων μέσα σε δάσος πεύκων η κίνηση του ανέμου σταματά τελείως, σε δάσος ελάτων η απόσταση φθάνει τα 120 μ. και σε δάσος ελάτης και ερυθρελάτης μόνο στα 40-50 μέτρα.
Μετά από το δάσος (στην υπήνεμη πλευρά) η ένταση του ανέμου μειώνεται στο 12-15% της αρχικής (στο ύπαιθρο) σε απόσταση 400 περίπου μέτρων, δηλαδή περίπου σε απόσταση 15πλάσια του ύψους των δένδρων του δάσους.

Μειώνει τους θορύβους.
Ζώνη δάσους από κωνοφόρα δένδρα που έχει πλάτος 30 μ. μειώνει την ένταση του θορύβου κατά 5-6 decibels, ενώ σε ζώνη πλάτους 100 μ. η μείωση της έντασης μπορεί να φθάσει και τα 30 decibels.

 Αυξάνει τις βροχές, μετατρέπει σε βροχή (βροχοομίχλη) την υγρασία του αέρα και υγροποιεί την ομίχλη.
Οι βροχές (ανάλογα με το ανάγλυφο του εδάφους) αυξάνονται από τα δάση μέχρι 6% ενώ η βροχοομίχλη μπορεί να ξεπεράσει και το ετήσιο ύψος βροχής.

 Συγκρατεί το νερό της βροχής και δεν το αφήνει να πέφτει με δύναμη στο έδαφος και να το διαβρώνει.
Το φύλλωμα μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και 3 χιλιοστά ή μέχρι και το 50% της βροχής ενώ ένα πολύ μικρό μέρος απορρέει επιφανειακά (περίπου 10-20%) αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό πλημμύρων.


Ενισχύει τα υπόγεια νερά.
Το μεγαλύτερο μέρος του νερού της βροχής με τη βοήθεια της βλάστησης απορροφάται από το έδαφος και εμπλουτίζονται τα υπόγεια νερά (που παίρνουμε με τις πηγές και τα φρεάτια). Σ’ αυτό βοηθά το δάσος με το έδαφός του που είναι σαν σφουγγάρι και βοηθά στην απορρόφηση του νερού.
Βελτιώνει την ποιότητα του νερού, ενεργεί σαν μικροβιολογικό χημικό και φυσικό φίλτρο του νερού.
Το νερό από το δάσος έχει ευνοϊκότερη αντίδραση pH, μειωμένη συγκέντρωση αμμωνιακών και νιτρικών αλάτων και περισσότερα ωφέλιμα ιόντα ορυκτών ουσιών, και το σπουδαιότερο, πολύ λιγότερα κολοβακτηρίδια, π.χ. σε ένα λίτρο νερό από υπαίθριο περιβάλλον βρέθηκαν 920 σπόρια κολοβακτηριδίων ενώ από δάσος δρυός μόνο 9.

 Συγκρατεί το έδαφος και εμποδίζει τη διάβρωση.
Σε δάσος φυλλοβόλων δένδρων παρατηρήθηκε διάβρωση 5 κιλά σε ένα στρέμμα, σε αναδάσωση με πεύκα 1 κιλό ενώ σε γεωργικό έδαφος 1.000 κιλά και σε βοσκότοπο 80 κιλά.
Στη χώρα μας η καταστροφή από τη διάβρωση υπολογίζεται σε 50.000 - 100.000 στρεμ. το χρόνο δηλ. χάνουμε σε έκταση όση είναι η έκταση ενός μικρού νησιού μας.
 Εμποδίζει την εξάτμιση του εδάφους και αυξάνει την υγρασία του.
Η μείωση της εξάτμισης του εδάφους κάτω από το δάσος φθάνει το 40-50% εκείνης του εξωδασικού εδάφους. Έτσι έχουμε και αυξημένη υγρασία στο έδαφος του δάσους (μέχρι και 24%).
Δεν εξαντλεί το έδαφος και βοηθά στην δημιουργία εδάφους.
Με τις βιολογικές λειτουργίες του δάσους έχουμε την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών.
Σε δάσος πλατύφυλλων δένδρων, από τα φύλλα που πέφτουν ενισχύεται το έδαφος με 250-450 κιλά ξηρή οργανική ουσία σε κάθε στρέμμα το χρόνο.
Η οργανική ουσία επίσης που παράγεται από την υποβλάστηση σε δάση φυλλοβόλων δένδρων φθάνει τα 20 κιλά ενώ σε δάση κωνοφόρων 100 κιλά τέφρα το χρόνο σε κάθε στρέμμα.

 Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών.
Ανάλογα με το δάσος, τις γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες, έχουμε και την ανάλογη παρουσία διαφόρων ζώων, μικρών και μεγάλων, τετράποδα και φτερωτά, ασπόνδυλα κ.ά.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η παρουσία διαφόρων μικροοργανισμών (μύκητες κλπ.), π.χ. σε ένα τετραγωνικό μέτρο φυλλάδας σε δάσος με πεύκα 35 εκατ., σε δάσος δρυός 84 εκ. και σε μικτό 240 εκατομμύρια.


 Παράγει σημαντικές ποσότητες βιομάζας, μας προσφέρει διάφορα δασικά προϊόντα και δεσμεύει ενέργεια.
Κατά μέσο όρο ένα στρέμμα δάσους, στην εύκρατη ζώνη παράγει 600-2.500 κιλά το χρόνο.
Σε δάσος φυλλοβόλων έχουμε 1.600 γραμ. και σε δάσος κωνοφόρων 800 γραμ. βιομάζας το χρόνο για κάθε τετραγωνικό μέτρο και αντίστοιχη ενέργεια 6.600 και 3.400 Kcal.
Τα δάση στη χώρα μας, μας δίνουν το χρόνο πάνω από 3.000.000 κυβικά μέτρα ξύλο, 2.500.000 κυβικά μέτρα καυσόξυλα, 13.000 τόνους ρετσίνι κ.ά..
Δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες διατήρησης διαφόρων φυτικών ειδών.
Οι πληθυσμοί των δένδρων προσδιορίζουν τη φυσιογνωμία του δάσους και αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των δασικών οικοσυστημάτων. Αλλά και η υποβλάστηση χαρακτηρίζεται συνήθως από μεγάλη ποικιλία φυτικών ειδών που διατηρούν την ικανότητα αφομοίωσης με φως μέχρι και 5-10% του φωτός της υπαίθρου.

 Γενικά το δάσος με τις διάφορες λειτουργίες του:
Δημιουργεί υγιεινές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.
Προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργίας, άθλησης, ψυχαγωγίας.
Εμποδίζει τη δημιουργία χειμάρρων και πλημμύρων.
Βοηθά στη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στη φύση.
Εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες διατήρησης πλούσιας χλωρίδας και πανίδας.
Προσφέρει πολύτιμα προϊόντα (ξύλο κλπ.) για τη ζωή και την πρόοδο.
Συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

 Η χώρα μας διατηρούσε απέραντα και πλούσια δάση κατά τη μακρινή αρχαιότητα. Οι πολλές και συχνές όμως καταστροφές που υπέστησαν στο πέρασμα του χρόνου (όπως ληστρικές υλοτομίες, εκτεταμένες εκχερσώσεις, αλόγιστη υπερβόσκηση και κυρίως πυρκαγιές) είχαν σαν αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση και περιορισμό των δασών.
Σήμερα τα δάση μας καλύπτουν έκταση 33.590.000 στρεμμάτων που αναλογεί στο 25,5% της συνολικής έκτασης της Χώρας.
Οι εκτάσεις που καλύπτονται με άλλες μορφές δασικής βλάστησης (θάμνους, φρύγανα κλπ.) ανέρχονται σε 31.540.000 στρέμματα δηλαδή 23,9% της συνολικής έκτασης της χώρας. Δηλαδή το σύνολο των δασών και άλλων δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 65.130.000 στρέμματα, ή ποσοστό 49,4% της συνολικής έκτασης της Χώρας.
Τα δασικά δένδρα από τα οποία συγκροτούνται κυρίως τα δάση μας είναι η δρυς, το έλατο, το πεύκο, η οξιά κ.ά. Ενώ αξιόλογη είναι η παρουσία και άλλων δασικών δένδρων, όπως είναι η καστανιά, το κυπαρίσσι, το πουρνάρι, το σφεντάμι κ.ά.


Το Δάσος και ο άνθρωπος Ο άνθρωπος συνδέθηκε με το δάσος από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του πάνω στη γη και μάλιστα στενότατα.
Το δάσος, του εξασφάλισε τροφή, στέγη, προστασία, ψυχαγωγία και εργασία. Του πρόσφερε την απαραίτητη ξυλεία, τα καυσόξυλα και τα άλλα δασικά προϊόντα (καρπούς, ρετσίνι κ.ά.) για τη διαβίωση και την πρόοδό του.
Επίσης, το δάσος, του έδωσε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες για κοινωνικές, θρησκευτικές, καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις και απασχολήσεις για την πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική του άνοδο.
Στο πέρασμα των αιώνων το δάσος συνεχίζει να προσφέρει και ο άνθρωπος βρίσκει τρόπους να αξιοποιεί πολύπλευρα την πολύτιμη αστείρευτη, φυσική πηγή ζωής, προόδου και πολιτισμού.
Έτσι, το δάσος ταυτίζεται με την ίδια τη ζωή και την ιστορία του ανθρώπου πάνω στη γη.


Το δάσος είναι η ζωή μας

Περισσότερα δάση = καλύτερες συνθήκες ζωής



Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να υπάρχει,
ο άνθρωπος όμως χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει


Χρήσιμα τηλέφωνα Δασικών Υπηρεσιών και όχι μόνο..

Α/

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΔΑΣΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΠΟΛΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

FAX

EMAIL

1.

Κεντρικής Μακεδονίας

Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 46, Τ.Κ. 551 34, Καλαμαριά   Τ.Θ. 22487

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2310 409.341

2310 475.656

 

2.

 Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Τέρμα Αργυροκάστρου Τ.Κ. 650 01

ΚΑΒΑΛΑ

(2510) 461.881, 409.341, 409.114,  (25310) 24.970

2510 247.031, 25310 36.250

ddpamth@otenet.gr

3.

Δυτικής Μακεδονίας

Κτίριο Περιφέρειας – ΖΕΠ Κοζάνης, Τ.Κ. 501 00

ΚΟΖΑΝΗ

24610 53.403

24610 53.402

 

4.

Ν. Γρεβενών

Πλ. Ελευθερίας 1, Τ.Κ. 511 00

ΓΡΕΒΕΝΑ

24620 87.465

24620 87.815

 

5.

Ν. Δράμας

Αγ. Κωνσταντίνου 1, Τ.Κ. 661 00

ΔΡΑΜΑ

25210

 

 

6.

Ν. Έβρου

Κανάρη 12, Τ.Κ. 681 00

ΑΛΕΞΑΝ/ΠΟΛΗ

25510 26.145

2551 38.450

 

7.

Ν. Ημαθίας

Αντ. Καμάρα 3, Τ.Κ. 591 00

ΒΕΡΟΙΑ

23310

 

 

8.

Ν. Θεσσαλονίκης

Ναυαρίνου 28, Τ.Κ. 551 31 Καλαμαριά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2310 409.569

2310 409.547

 

9.

Ν. Καβάλας

Τέρμα Αργυροκάστρου, Τ.Κ. 650 01

ΚΑΒΑΛΑ

2510 461.840

 

 

10.

Ν. Καστοριάς

Διοικητήριο, Τ.Κ. 521 00

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

24670 22.995

24670 22.230

 

11.

Ν. Κιλκίς

Αριστοτέλους 18, Τ.Κ. 611 00

ΚΙΛΚΙΣ

23410 22.658

23410 24.691

 

12.

Ν. Κοζάνης

Κτίριο Περιφέρειας – ΖΕΠ Κοζάνης, Τ.Κ. 501 00

ΚΟΖΑΝΗ

24610 53.448

24610 53.449

 

13.

Ν. Μεσσηνίας

Ύδρας 5, Τ.Κ. 241 00

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

27210 20.820

93.723

 

14.

Ν. Ξάνθης

Νομαρχία, Τ.Κ. 671 00

ΞΑΝΘΗ

25410 66.010

 

didaxan@otenet.gr

15.

Ν. Πέλλας

Διοικητήριο, Τ.Κ. 582 00

ΕΔΕΣΣΑ

 

 

 

16.

Ν. Πιερίας

Ηπείρου 10, Τ.Κ. 601 00

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

23510 45.480

23510 45.561

 

17.

Ν. Ροδόπης

3ο χλμ. Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης Τ.Κ. 691 00

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

25310 22.894

 

 

18.

Ν. Σερρών

Υψηλάντου 3, Τ.Κ. 621 23

ΣΕΡΡΕΣ

23210 22.633

23210 62.086

 

19.

Ν. Φθιώτιδας

1ο χλμ. Λαμίας – Αθηνών, Τ.Κ. 351 00

ΛΑΜΙΑ

22310 22.410, 51.511

22310 22.410

 

20.

Ν. Φλώρινας

Πτολεμαίων 1 - Διοικητήριο, Τ.Κ. 531 00

ΦΛΩΡΙΝΑ

23850 45757, 24.171

23850 25.722

 

21.

Ν. Χαλκιδικής

Δασικό κτίριο, Τ.Κ. 631 00

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ

23710 24.272

23710 24.272

 

Α/

 ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΠΟΛΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

FAX

EMAIL

1.

Αλεξανδρούπολης

Σκρα 1, Τ.Κ. 681 00

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

25510 28.326

25510 26.412

 

2.

?μφισσας

Γκούρα 5, Τ.Κ. 331 00

ΑΜΦΙΣΣΑ

 

 

 

3.

Αριδαίας

Αριδαία, Τ.Κ. 584 00

ΑΡΙΔΑΙΑ

2384 23.236

 

 

4.

Αρναίας

Αρναία Χαλκιδική, Τ.Κ. 630 74

ΑΡΝΑΙΑ

23720 21.206

23720 22.057

dasarxioarneas@mail.gr

5.

Βέροιας

Αντ. Καμάρα 3, Τ.Κ. 591 00

ΒΕΡΟΙΑ

23310 77.621

23310 76.244

 

6.

Γουμένισσας

Γουμένισσα, Τ.Κ. 613 00

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

23430 41.207

23430 42.002

 

7.

Διδυμοτείχου

Αδριανουπόλεως 1, Τ.Κ. 683 00

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

25530 22.204, 25.203

25530 22.204

 

8.

Δράμας

Αγ. Κωνσταντίνου 1, Τ.Κ. 661 00

ΔΡΑΜΑ

25210 57.837

25210 57.707

dasdrama@otenet.gr

9.

Έδεσσας

Διοικητήριο, Τ.Κ. 582 00

ΕΔΕΣΣΑ

23810 28.342

 

 

10.

Θάσου

Θάσος, Τ.Κ. 640 04

ΘΑΣΟΣ

25930 51.237, 58.140

25930 51.237

 

11.

Θεσσαλονίκης

Χάψα 1, Τ.Κ. 546 26

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2310 545.585, 545.595

2310 538.333

 

12.

Κ. Νευροκοπίου

Κ. Νευροκόπι, Τ.Κ. 660 33

Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ

25230 22.239

25230 21.041

dasnevro@otenet.gr

13.

Καβάλας

Τέρμα Αργυροκάστρου, Τ.Κ. 650 01

ΚΑΒΑΛΑ

2510 461.826, 461.825

 

 

14.

Κασσάνδρας

Κασσάνδρεια, Τ.Κ. 630 77

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ

23740 22.218

23740 22.644

 

15.

Κιλκίς

21ης Ιουνίου 207, Τ.Κ. 611 00

ΚΙΛΚΙΣ

23410 22.400

 

 

16.

Κοζάνης

Κτίριο Περιφέρειας – ΖΕΠ Κοζάνης, Τ.Κ. 501 00

ΚΟΖΑΝΗ

24610 53.443, 53.439

24610 53.442

 

17.

Λαγκαδά

Κ. Ηλιάδη 4, Τ.Κ. 572 00

ΛΑΓΚΑΔΑΣ

23940 22.336, 24.024

23940 22.153

 

18.

Νάουσας

Γεννηματά 22, Τ.Κ. 592 00

ΝΑΟΥΣΑ

23320 22.280

23320 52.426

 

19.

Νιγρίτας

Αθ. Αργυρού 9, Τ.Κ. 622 00

ΝΙΓΡΙΤΑ

23220 22.450, 22.445

23220 24.776

 

20.

 Ξάνθης

Αδριανουπόλεως 4, Τ.Κ. 671 00

ΞΑΝΘΗ

25410 26.500, 22.669

25410 78.400

 

21.

Πολυγύρου

Δασικό Κτίριο, Τ.Κ. 631 00

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ

23710 21678, 22250

 

 

22.

Σερρών

Τέρμα Ομόνοιας, Τ.Κ. 621 25

ΣΕΡΡΕΣ

23210 46.426

23210 46.262

 

23.

Σιδηροκάστρου

Ν. Ιντζέ 2, Τ.Κ. 623 00

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ

23230 22.384

23230 25.550

 

24.

Σουφλίου

Σουφλί, Τ.Κ. 684 00

ΣΟΥΦΛΙ

25540 22.221

 

 

25.

Σταυρού Θεσσαλονίκης

Σταυρός Τ.Κ. 570 14

ΣΤΑΥΡΟΣ

23970 61.203, 65.118

23970 65.100

das-stav@otenet.gr

26.

Σταυρούπολης Ξάνθης

Σταυρούπολη, Τ.Κ. 670 62

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

25420 22.218

 

 

27.

Τρικάλων

Κολοκοτρώνη 35, Τ.Κ. 421 00

ΤΡΙΚΑΛΑ

24310 20.595

24310 20.107

 

28.

Τσοτυλίου

Τσοτύλι, Τ.Κ. 500 02

ΤΣΟΤΥΛΙ

24680 31.613

24680 32.225

 

Πληροφορίες από Κ.Σ.Κομοτηνής. 




ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΑΣΩΝ αναλυτικά: