13.12.20

Ξέρεις ως Δασοφύλακας τους κυριότερους μετεωρολογικούς παράγοντες που επιδρούν θετικά ή αρνητικά στις δασικές πυρκαγιές;


 'Ενα μεγάλο ερώτημα για την ανθρωπότητα, ένα αστείο ερώτημα για έναν Δασοφύλακα, αλλά πολύ σημαντικό για το πως καταλαβαίνει ένας συνάδελφος τις Δασικές πυρκαγιές. Ας τα δούμε όμως, απλά, πολύ απλά... χωρίς τις φανφάρες των εκπαιδευτών μας.

Βροχή : διαβρέχει την εύφλεκτη δασική ύλη και γίνετε ποιο ανθεκτική στην έναρξη μια πυρκαγιάς ή στο πέρασμα της από μια περιοχή.

Θερμοκρασία: επιδρά στην πορεία της ξήρανσης της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης, ψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ξηρασία καθιστούν πολύ επικίνδυνη την διάδοση πυρκαγιάς. Θερμοί ξηροί άνεμοι ευνοούν την έναρξη και την διάδοση πυρκαγιών.                        Χαρακτηριστικό οι μεσημεριανές ώρες που σημειώνονται οι περισσότερες ενάρξεις πυρκαγιών στην χώρα μας.

Ατμοσφαιρική υγρασία: Επιδρά στην υγρασία της καύσιμης ύλης, όταν η σχετική υγρασία είναι μικρότερη της επικείμενη φυλλάδας τότε ο ατμοσφαιρικό αέρας δρα σαν ένα πελώριος σπόγγος που αποφορά ατμούς από τις υγρές επιφάνειες. 

Με 50-60% έχουμε ελάχιστες πυρκαγιές, με 40-50% έχουμε μικρή ταχύτητα εξάπλωσης πυρκαγιάς, με  31-40% η ταχύτητα εξάπλωσης μεγαλώνει 1.5 φορά κ.ο.κ. 

Η μικρότερη υγρασία είναι από το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα και η μεγαλύτερη από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί. Γενικότερα οι πυρκαγιές ξεκινούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Άνεμοι: Η επίδραση τους εξετάζεται από δυο απόψεις την ταχύτητα και την διεύθυνση του ανέμου. Όσο μεγαλύτερη ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη η παροχή οξυγόνου που είναι απαραίτητο για την καύση.

Εξάτμιση: είναι η συνδυασμένη δράση του ανέμου, της θερμοκρασίας του αέρα, της ατμοσφαιρικής υγρασίας και της ηλιακής ακτινοβολίας. Η ένταση της εξάτμισης είναι άριστος δείκτης της πορείας ξήρανσης της καύσιμης ύλης.

Βαρομετρική πίεση: Καθορίζει την ταχύτητα του ανέμου, επιδρά στην διαμόρφωση του καιρού και των θυελλών με κεραυνούς.

Υψόμετρο, κλίση, τοπογραφική διαμόρφωση: Οι νότιες εκθέσεις περιοχών είναι ξηρότερες από τις βόρειες. Η Δασική ύλη ξεραίνεται ταχύτερα στις νότιες, νοτιοδυτικές, και δυτικές πλαγιές. Η κλίση επιδρά  στην εξάπλωση, αφού είναι μεγαλύτερη στα ανάντη και μικρότερη στα κατάντη και ακόμα μικρότερη σε επίπεδα εδάφη. Στα ανάντη η καύσιμη ύλη είναι ποιο κοντά στις φλόγες και δέχεται μεγαλύτερο ποσό από την ακτινοβολούμενη θερμότητα.

Κάλυψη του εδάφους:  Κάτω από την κόμη του δένδρου η θερμοκρασία είναι μικρότερη, η υγρασία μεγαλύτερη και η ταχύτητα του ανέμου μικρότερη. 

Για παράδειγμα η απομάκρυνση του υπορόφου στα δάση Χαλεπίου, Τραχείας Πεύκης και Δρυός πρέπει να απομακρύνεται εάν είναι εφικτό. Αντίθετα στα δάση της Ελάτης και της Μαύρης Πεύκης δεν υπάρχει υποβλάστηση.

Κλίμα και εποχή των πυρκαγιών: Στην χώρα μας το θερμό καλοκαίρι αλλά και φθινόπωρο είναι οι εποχές που έχουμε τις περισσότερες πυρκαγιές, οι μεγαλύτερες αρχίζουν τον Ιούνιο, ενώ οι ποιο επικίνδυνες τον Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο.



Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ για ευπρέπεια και σεβασμό στην άποψη του άλλου. Σχολιάζουμε την άποψη/θέση/γνώμη χωρίς να σχολιάζουμε το άτομο. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Κουρτέσης Ιωάννης Τεχνικός Δασικής Προστασίας