13.12.20

Ας μιλήσουμε για τους ρυπαντές στο περιβάλλον..


Οι βασικοί ρυπαντές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
Πρωτογενείς που διοχετεύονται απευθείας στην ατμόσφαιρα από την πηγή παραγωγής τους. Και δευτερογενείς ή φωτοχημικούς που δημιουργούνται με την βοήθεια των πρωτογενών και την βοήθεια του ηλιακού φωτός.

Ας δούμε δυο από τους βασικούς ρυπαντές του περιβάλλοντος:

Διοξείδιο του θείου (SO2)

To βασικότερο προϊόν καύσης των προϊόντων του θείου. Παράγεται από βιομηχανικές διαδικασίες και από τα ηφαίστεια. Προσβάλει το αναπνευστικό και ερεθίζει τα μάτια. Το θείο περιέχεται στο κάρβουνο και στο ακάθαρτο πετρέλαιο. Περαιτεέρω οξείδωση του με την παρουσία καταλύτη ΝΟ2 Διοξείδιο του αζότου προκαλεί σχηματισμό Η2SΟ4(βιτριόλι) όξινη βροχή.

Μονοξείδιο του Άνθρακα CO

Δηλητηριώδες άεριο που προέρχεται από μηχανές εσωτερικής καύσης, καυστήρες πετρελαίου ή χυτήρια και χαλυβουργία. Ατελής καύση προιόν. Προκαλεί πονοκέφαλο και οδηγεί σε θάνατο γτ καταστρέφει την αιμοσφαιρίνη.

Η καύση ορεικτών καυσίμων βοηθά στην παραγωγή του. Είναι βραχύβιο αέριο του θερμοκηπίου και επιφέρει έμμεση συνεισφορά στο φαίνόμενο του εγκλεισμού ακτινοβολίας, αυξάνοντας τις συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού μεθανίου και του τροποσφαιρικού όζοντος.

Διοξείδιο του Θείου (SO2)

Το διοξείδιο του θείου είναι το βασικότερο προϊόν της καύσης των προϊόντων του θείου, συχνά το SO2 αναφέρεται σαν η μυρωδιά του καμένου θείου, αλλά δεν είναι υπεύθυνο για την μυρωδιά του κλούβιου αυγού. Παράγεται από τα ηφαίστεια αλλά και σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες. Προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και ερεθίζει τα μάτια. Το θείο περιέχεται στο κάρβουνο και στο ακάθαρτο πετρέλαιο και η καύση τους παράγει SO2.

 Οι κύριες πηγές παραγωγής ρυπαντών:

 

Μονοξείδιο του Άνθρακα CO

Προέρχεται από μηχανές εσωτερικής καύσης , τους καυστήρες πετρελαίου ή άνθρακα , τα χυτήρια και την χαλυβουργία. Είναι ένα προϊόν της ατελής καύσης των καυσίμων όπως το φυσικό αέριο, το κάρβουνο ή το ξύλο.  Σε μικρές συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα είναι παρόν ως προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας αλλά και μέσα από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως πυρκαγιές – δασικές-θαμνολιβαδικές-εκκαθάριση με φωτιά σε γεωργικά υπολείμματα- . Είναι βραχύβιο αέριο του θερμοκηπίου.


Διοξείδιο του άνθρακα CO2

Αέριο του θερμοκηπίου άοσμο, άγευστο, άχρωμο, υποπροϊόν καύσεων των ορυκτών καυσίμων, αλλά και του ξύλου, πλαστικών και οργανικών ενώσεων. Παράγεται και από την αποσύνθεση οργανικών ουσιών. Παράγεται επίσης και από τα ηφαίστεια, τις θερμές πηγές και από την διάλυση ανθρακικών πετρωμάτων. Παράγεται επίσης και από την αναπνοή όλων των φυτών και των ζώων αλλά και από μύκητες και μικροοργανισμούς.


Διοξείδιο του Αζώτου ΝΟ2

Παράγεται από μέσω της οξείδωσης του μονοξειδίου του αζώτου από οξυγόνο στον αέρα. Είναι τοξικό παράγεται από μηχανές εσωτερικής καύσης, από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και σε μικρότερη έκταση από εργοστάσιο χαρτοπολτού. Θερμάστρες γκαζιού και βουτανίου επίσης παράγουν μικρές ποσότητες. Από παραγωγή πυρηνικών όπλων και είναι υπεύθυνες για το κοκκινωπό χρώμα των σύννεφων των μανιταριών. Παράγεται επίσης κατά την διάρκεια ηλεκτρικών καταιγίδων.


Μονοξείδιο του αζώτου ή Νιτρικό οξείδιο ΝΟ  

Σημαντικό ενδιάμεσο προϊόν στην χημική βιομηχανία. Παράγεται αναπόφευκτα κατά την καύση ορυκτών καυσίμων στα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας και στους κινητήρες των αυτοκινήτων. Παράγεται επίσης από την φύση σε ακραίες υψηλές θερμοκρασίες του αέρα που παράγονται κατά μήκος της διαδρομής των κεραυνών στις καταιγίδες.



Ιωάννης Κουρτέσης
Τεχνικός Δασικής Προστασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ για ευπρέπεια και σεβασμό στην άποψη του άλλου. Σχολιάζουμε την άποψη/θέση/γνώμη χωρίς να σχολιάζουμε το άτομο. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Κουρτέσης Ιωάννης Τεχνικός Δασικής Προστασίας