3.1.21

Γνωρίζω τον Σχινιά και το Δάσος. Μέρος 1ο

 


Το παραθαλάσσιο δάσος του Σχινιά έκτασης 14.000τ.μ. είναι ένα από τα τρία του είδους που υπάρχουν στη χώρα μας (τ’ άλλα δύο είναι, οι Κουκουναριές Σκιάθου και η Στροφυλιά Πελοπονήσσου).Το μήκος του Δάσους ανέρχεται στα 3,5 χιλιομέτρα.

Το 2.000/3-7 με το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 395Δ χαρακτηρίζεται Εθνικό Πάρκου και συστήνεται ο ΦΟΔΕΠΑΣΜ (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνος) έχοντας το αυτοδιοίκητο με 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο. 


Το Κωπηλατοδρόμιο για χάρην των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 αλλοίωσε του έλος, αν και φιλοξενεί διάφορα είδη πανίδας. Στην ευρύτερη περιοχή διαδραματίστηκε η ιστορική μάχη του Μαραθώνα, το 490 π.Χ. Στο έλος του Σχινιά οι Πέρσες προσπάθησαν να διαφύγουν μετά από την ήττα τους μέσα από τους βάλτους για να γυρίσουν στα πλοία τους αλλά βρήκαν τον θάνατο από τους Αθηναίους. 
















Στον αμμώδη βυθό βρίσκονται τα υποθαλάσσια δάση από ποσειδωνίες.



Τα υποθαλάσσια αυτά λιβάδια ανήκουν στα πλέον πολυποικίλα και για τον λόγο αυτό ζωτικά θαλάσσια οικοσυστήματα στον κόσμο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο τα υποθαλάσσια λιβάδια σήμερα, μαζί με τους κοραλλιογενείς ύφαλους και τις μαγκρόβιες περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, παγκοσμίως ανήκουν στην λεγόμενη “κόκκινη λίστα” της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Τα υποθαλάσσια λιβάδια έχουν σε πολλες περιοχές μειωθεί ή εξαφανιστεί τελείως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Περιέργως, η μεγαλύτερη παραγωγή οξυγόνου προέρχεται από τα φύκια, καθώς η θάλασσα φροντίζει και για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Μέγιστη είναι όμως η σημασία του για την διατήρηση της υποθαλάσιας ζωής, για τον εξής απλό λόγο: βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ


1. Προστατεύει κατά της διάβρωσης

2. Οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα νερού

3. Αυξάνει την παραγωγή εμπορεύσιμων ειδών

4. Αποτελεί το μαιευτήριο των ψαριών

5. Φιλοξενεί εποχικούς επισκέπτες (ψάρια) για αναπαραγωγή και τροφή

6. Συνδράμει σημαντικά στη βιοποικιλότητα της παράκτιας ζώνης

7. Παράγει οξυγόνο

8. Δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα











Μερικά στοιχεία που θα πρέπει να θυμάστε για την Κουκουνάρια Pinus Pinea:
Ύψος 25μ

Κόμη ομπρελοειδή

Στην Αχαία υπάρχει αμιγές δάσος στην θέση Στροφυλία

Φλοιός σταχτοκόκκινος

Βελόνες ανά δυο, με κώνους έως 10εκατ μήκος, κάθετοι στο κλαδί χωρίς ποδίσκο.












Θα ακολουθήσει αύριο το δεύτερο μέρος με περισσότερες εικόνες για αναγνώριση αλλά και πληροφορίες για όλα τα Δασική είδη που μπορείτε να δείτε στο Δάσος και στο Κωπηλατοδρόμιο, αλλά θα δείτε και πως λειτουργεί το φυσικό εκκολαπτήριο μέσα στο Δάσος του Σχινιά και πιστέψτε με θα δείτε μαγικές εικόνες από πολύ, πολύ μικρά πεύκα που μόλις έκαναν την εμφάνιση τους.

Θέλετε να πάρετε μια γεύση;



Στο τρίτο μέρος, Δασικές παραβάσεις στον Σχινιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ για ευπρέπεια και σεβασμό στην άποψη του άλλου. Σχολιάζουμε την άποψη/θέση/γνώμη χωρίς να σχολιάζουμε το άτομο. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Κουρτέσης Ιωάννης Τεχνικός Δασικής Προστασίας