20.12.20

Χρήσιμες πληροφορίες για την Δασική πυρόσβεση. Μέρος 1ο


Θα σας παραθέσω μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες όπως τις έμαθα, και όπως τις είδα στο πεδίο. Απλά, κατανοητά παραδείγματα για να ξέρετε ποιους κινδύνους διατρέχεται όσο θα είσαστε έξω και θα επιχειρείται σε ένα συμβάν Δασικής Πυρκαγιάς ή Πυρκαγιά εν υπαίθρο όπως την αποκαλούν στο Π.Σ.

Για την στολή και το τι πρέπει να έχετε μαζί σας, θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση μου, αναλυτικά.

Ιδιαίτερη προσοχή σε κυλιόμενες πέτρες ή βράχους, η φωτιά αλλοιώνει τις εδαφικές συνθήκες και δημιουργεί πτώσεις βράχων ή ακόμα και μεγάλων κορμών που κατεβαίνουν πλαγιές ενώ καίγονται, θα σας θυμίσει σκηνές από ταινίες του Μεσαίωνα. Κοιτάμε πάντα σε όλο το εύρος που επιχειρούμε και είμαστε κοντά στους συναδέλφους.

Τραυματισμούς από πτώσεις δένδρων, κλαδιών που καίγονται κτλ.. ιδιαίτερη προσοχή.

Ξέσπασμα πυρκαγιάς μετά από ρίψη εναέριου, ναι συμβαίνει και δεν είναι σπάνιο, η φωτιά μπορεί να μεταφερθεί και να μας κυκλώσει, χωρίς να το καταλάβουμε.

Αν πραγματικά εγκλωβιστεί κάποιος, έχει 4 λεπτά για να διαφύγει... γι αυτό και πρέπει να είμαστε κοντά στους συναδέλφους και να κοιτάμε τον χώρο που επιχειρούμε, ειδικά αν είμαστε δίπλα στον συνάδελφο(αυλοφόρο) και τον βοηθούμε στην προσβολή του πυρός.

Με ήπιο άνεμο ή φωτιά μπορεί να τρέξει 600 με 700 μέτρα την ώρα, με μεγαλύτερους ανέμους 5 με 7χλμ την ώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι Δασικές Πυρκαγιές δεν είναι παιχνίδι.

Χόρτα ξερά, φρύγανα, αστοιβάδα, εγκλωβίζουν αν γίνει λάθος και μας κυκλώσει η φωτιά. Μεγάλη προσοχή.

Προσοχή στις ισχυρές επαγωγικές στήλες φωτιάς, δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα, ρουφάνε καύτρες και άνεμο και κατεβαίνουν πλαγιές πολύ εύκολα. Επίσης διασκορπίζουν πολύ εύκολα και σε μεγάλη απόσταση καύτρες, που μπορεί να οδηγήσουν σε κηλίδωση και εγκλωβισμό.

Η καύτρα έχει μια μέση εμβέλεια σε μια απλή δασική πυρκαγιά τα 200 με 300μέτρα, σε μέγα πυρκαγιές(βλέπε Ηλεία), μπορούν να φτάσουν τα 700 με 800 μέτρα! Είναι ένα κλασσικό παράδειγμα ότι δήθεν έβαλε φωτιά εμπρηστής που λένε πολλοί και τελικά είναι καύτρες.

Η ταχύτητα του ανέμου είναι κάτι σχετικό, μην ακούτε τα δελτία ειδήσεων, άλλη ταχύτητα έχει ο άνεμος ανά υψόμετρο. Άλλη ταχύτητα έχει και μέσα στο Δάσος, για παράδειγμα, στο 1.5μ ύψους, εντός του Δάσους τα μποφόρ μπορεί να είναι 4-5 δλδ 20χλμ, εκτός η ένταση θα είναι 6 μποφόρ και περίπου 45χλμ ένταση ανέμου, ενώ σε μια Δασική έκταση ή σε ένα κενό του Δάσους, η ένταση πέφτει περίπου στα 2 με 3 μποφόρ. Άρα βλέπουμε και επιχειρούμε, καταλαβαίνουμε που επιχειρούμε και πως, βλέπουμε τι βλάστηση έχουμε και προχωράμε. Σε περίπτωση που δεν είσαι επικεφαλής, ακούς ΠΑΝΤΑ τι οδηγίες σου δίνει ο επικεφαλής του οχήματος.

Έχετε ακούσει για την εκρηκτική συμπεριφορά των Δασικών πυρκαγιών, αυτό μπορεί να συμβεί τις κρίσιμες ώρες του μεσημεριού, αλλά μπορεί να συμβεί και ΧΩΡΙΣ ΑΝΕΜΟ! Μπορεί να αλλάξει δραματικά και να δημιουργήσει εγκλωβισμό ή να σπάσει σε δυο μέτωπα.

Να θυμάσαι, όταν θα βρίσκεσαι δίπλα σε θάμνο 1μέτρου, αυτός μπορεί να δώσει φλόγες το μέγιστο 8 μέτρων! Το πυροθερμικό φορτίο καταλαβαίνεις ότι θα είναι πολύ μεγάλο.. ΆΡΑ ΠΡΟΣΟΧΗ.

Η πιθανότητα ανάφλεξης, ο ρυθμός εξάπλωσης και η ένταση της φωτιάς επηρεάζονται σημαντικά από την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής βλάστησης. Βασικός κανόνας που θα πρέπει να θυμάσαι.

Τα πλατύφυλλα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην φωτιά, λόγω του υγρού Δασικού περιβάλλοντος που βρίσκονται. ΠΡΟΣΟΧΗ, αυτά τα Δάση μπορούν να δώσουν καταστρεπτικές πυρκαγιές αν υπάρξουν οι ακόλουθοι παράγοντες: Ξερούς χειμώνες που συνοδεύονται από μια επίσης ξερή Άνοιξη και γίνονται ακόμα ποιο καταστρεπτικές οι συνέπειες, αν έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος νεκρής βιομάζας(ξερά φύλλα, κλαδιά κτλ). 

Γενικότερα η πυρκαγιά μαίνεται με την υψηλότερη ένταση το απόγευμα, όταν η υγρασία είναι χαμηλή και η θερμοκρασία του αέρα πολύ υψηλή.

Κάθε 10 μοίρες ανηφορικού εδάφους, ο ρυθμός εξάπλωση της φωτιάς διπλασιάζεται.
Το αντίθετο συμβαίνει στο κατηφορικό έδαφος.

Οι πλαγιές με νότια έκθεση είναι κατά κύριο λόγο με λίγη ξηρή βλάστηση, ενώ οι πλαγιές με βόρια έκθεση είναι πιο σκιερές και με υψηλότερη υγρασία και πυκνότερη βλάστηση.

Η πυρκαγιά που φτάνει στο ανώτερο σημείο μιας κορυφής, αυξάνει σε ταχύτητα και ένταση αλλά συμπεριφέρεται ακανόνιστα.

Στα φαράγγια και στα ρέματα βλέπουμε το φαινόμενο της Καμινάδας, οι φλόγες σπρώχνονται σε αυτά τα στενά όρια και ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα.


Ο ενθουσιασμός, ΔΕΝ θα σε σώσει, η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ όμως θα κάνει θαύματα! Εθελοντικά κλιμάκια που απλά κάθονται για να φοράνε την στολή και να κάνουν μόστρα, είναι επικίνδυνα.

Γνώρισε την περιοχή σου, ιδιαίτερα αν είσαι σε εθελοντικό κλιμάκιο, βγείτε έξω για αναγνώριση, βρείτε ένα σημείο που να μπορείτε να δείτε την περιοχή ευθύνης και μιλήστε στους συναδέλφους για το που βρίσκεται, τι. Ταυτόχρονα σημειώστε στον χάρτη, τα σημεία που πρέπει να προσέχετε περισσότερο, η σημείωση να γίνει και σε χάρτη ηλεκτρονικό και σε έντυπο χάρτη που θα βρίσκεται ΠΑΝΤΑ στο όχημα και συγκεκριμένα στην θέση που θα κάθεται ο επικεφαλής του οχήματος.

Συνεργάσου με τους συναδέλφους σου, μην τους ανταγωνίζεσαι. Δεν είναι παιχνίδι η Πυρόσβεση.


Θα ακολουθήσει δεύτερο μέρος, στο οποίο θα εξετάσουμε γιατί αυτό το ρημαδο-κουκουνάρι ΔΕΝ πετάγεται... 




Κουρτέσης Ιωάννης - Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης.

20/12/2020 / Μαραθώνας

                        *H λήψη της φωτογραφίας έγινε στο πλαίσιο εκπαίδευσης της 7ης Ε/Θ σειράς του Π.Σ. που συμμετείχα και αφορούσε σε τροχαίο, με απεγκλωβισμό ατόμου και παροχή πρώτων βοηθειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ για ευπρέπεια και σεβασμό στην άποψη του άλλου. Σχολιάζουμε την άποψη/θέση/γνώμη χωρίς να σχολιάζουμε το άτομο. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Κουρτέσης Ιωάννης Τεχνικός Δασικής Προστασίας