14.12.20

Τα Πυροφυλάκια και η σημασία τους στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

 



ΛΟΥΤΡΑΚΙ:το ιστορικό πυροφυλάκιο Π5 στην Δασική θέση “ΚΛΙΣΚΕΣ” Περαχώρας που ελέγχει κυρίως την κηρυγμένη “Ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους” περιοχή της βουλιαγμένης.


Τα παρατηρητήρια κατασκευάζονται σε κατάλληλες θέσεις που δίνουν την δυνατότητα παρατήρησης της όσο γίνετε μεγαλύτερης δασικής έκτασης μπορεί να εποπτευθεί. Η χρήση τους γίνετε από 
μέλη του Π.Σ., των Δασαρχείων αλλά και των δεκάδων Εθελοντικών οργανώσεων Δασοπυρόσβεσης που υπάρχουν στην Ελληνική επικράτεια, αλλά και από Εθελοντές μέσω των Δήμων ή εργαζομένων στην Π.Π. των Δήμων.


Στα πυροφυλάκια θα πρέπει να υπάρχουν αεροφωτογραφίες της περιοχής, χάρτες με συντεταγμένες, ζευγάρια κιάλια(όχι ένα, αλλά τουλάχιστον δυο), αλεξικέραυνη προστασία, ασύρματος(αν και εδώ υπάρχουν θέματα με την νομοθεσία, αλλά αν υπάρχουν συγκεκριμένοι ασύρματοι, τότε δεν υπάρχει νομικό κόλλημα), παροχή της ΔΕΗ, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αν όχι πρέπει να υπάρχουν συστήματα φωτοβολταικά ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη παροχή ρεύματος στο υποστατικό. Καλό θα ήταν και χρήσιμο να υπάρχει μια μεγάλη υδατοδεξαμενή στο σημείο, για παροχή νερού σε οχήματα του Π.Σ., οχήματα Δήμων ή σε εθελοντικά οχήματα. Καλό και χρήσιμο να υπάρχει ένα ανεμόμετρο ή ένας μετεωρολογικός σταθμός(υπάρχουν στο ελεύθερο εμπόριο, σε καλές τιμές)
Επίσης χρήσιμο θα ήταν να υπάρχουν και εργαλεία για την κατάσβεση σε καμμένο-άκαυτο αλλά και χρήση τους για πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση. 
Μερικά εργαλεία χειρός θα μπορούσαν να είναι τα κάτωθι:
Φτυάρια - Πριόνι χειρός - Αλυσοπρίονο - επινώτιοι πυροσβεστήρες για πεζοπόρα κλιμάκια, μεταλικό σβέστης φλογών με κρούση, δίστομο τσεκούρι, μεταλλική τσουγκράνα(ξύστρο),μεταλλικό σάρωθρο.

Οι παρατηρητές είναι γνώστες της περιοχής, που μπορούν εύκολα να αναφέρουν τα τοπωνύμια και να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις ώστε η πυρκαγιά να σταματήσει όσο ποιο γρήγορα γίνετε. 
Μπορούν να ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή για την κίνηση του μετώπου αλλά και των κηλιδώσεων που εμφανίζονται, να μπορούν να αναγνωρίσουν την καιόμενη δασική βλάστηση και να αναφέρουν αυτήν στα Πυροσβεστικά κλιμάκια. 
Να προσδιορίσουν τα όρια του μετώπου και την κίνηση του. Να ενημερώσουμε αν η φωτιά πάει προς ρεματιές ή κοιλάδες, διότι όπως γνωρίζουμε εκεί η φωτιά συναντά ανοδικά ρεύματα άερα και παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις,τρέχοντας το μέτωπο και δημιουργόντας συνθήκες εγκλωβισμού των Πυροσβεστών. 
Να μπορούμε να αναγνωρίσουμε Νότιες πλαγιές που είναι περισσότερο ξηροθερμικές και άρα ποιο εύκολα η φωτιά μπορεί εκεί να πάρει διαστάσεις. 
Να γνωρίζουν τι είδος Δασικής πυρκαγιάς βλέπουν.. έρπουσα; υπόγεια;,επικόρυφη; σημειακή; αστραπών;



Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 14/12/2020



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ για ευπρέπεια και σεβασμό στην άποψη του άλλου. Σχολιάζουμε την άποψη/θέση/γνώμη χωρίς να σχολιάζουμε το άτομο. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Κουρτέσης Ιωάννης Τεχνικός Δασικής Προστασίας