20.12.20

Χρήσιμες πληροφορίες για την Δασική πυρόσβεση. Μέρος 1ο


Θα σας παραθέσω μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες όπως τις έμαθα, και όπως τις είδα στο πεδίο. Απλά, κατανοητά παραδείγματα για να ξέρετε ποιους κινδύνους διατρέχεται όσο θα είσαστε έξω και θα επιχειρείται σε ένα συμβάν Δασικής Πυρκαγιάς ή Πυρκαγιά εν υπαίθρο όπως την αποκαλούν στο Π.Σ.

Για την στολή και το τι πρέπει να έχετε μαζί σας, θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση μου, αναλυτικά.

Ιδιαίτερη προσοχή σε κυλιόμενες πέτρες ή βράχους, η φωτιά αλλοιώνει τις εδαφικές συνθήκες και δημιουργεί πτώσεις βράχων ή ακόμα και μεγάλων κορμών που κατεβαίνουν πλαγιές ενώ καίγονται, θα σας θυμίσει σκηνές από ταινίες του Μεσαίωνα. Κοιτάμε πάντα σε όλο το εύρος που επιχειρούμε και είμαστε κοντά στους συναδέλφους.

Τραυματισμούς από πτώσεις δένδρων, κλαδιών που καίγονται κτλ.. ιδιαίτερη προσοχή.

Ξέσπασμα πυρκαγιάς μετά από ρίψη εναέριου, ναι συμβαίνει και δεν είναι σπάνιο, η φωτιά μπορεί να μεταφερθεί και να μας κυκλώσει, χωρίς να το καταλάβουμε.

Αν πραγματικά εγκλωβιστεί κάποιος, έχει 4 λεπτά για να διαφύγει... γι αυτό και πρέπει να είμαστε κοντά στους συναδέλφους και να κοιτάμε τον χώρο που επιχειρούμε, ειδικά αν είμαστε δίπλα στον συνάδελφο(αυλοφόρο) και τον βοηθούμε στην προσβολή του πυρός.

Με ήπιο άνεμο ή φωτιά μπορεί να τρέξει 600 με 700 μέτρα την ώρα, με μεγαλύτερους ανέμους 5 με 7χλμ την ώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι Δασικές Πυρκαγιές δεν είναι παιχνίδι.

Χόρτα ξερά, φρύγανα, αστοιβάδα, εγκλωβίζουν αν γίνει λάθος και μας κυκλώσει η φωτιά. Μεγάλη προσοχή.

Προσοχή στις ισχυρές επαγωγικές στήλες φωτιάς, δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα, ρουφάνε καύτρες και άνεμο και κατεβαίνουν πλαγιές πολύ εύκολα. Επίσης διασκορπίζουν πολύ εύκολα και σε μεγάλη απόσταση καύτρες, που μπορεί να οδηγήσουν σε κηλίδωση και εγκλωβισμό.

Η καύτρα έχει μια μέση εμβέλεια σε μια απλή δασική πυρκαγιά τα 200 με 300μέτρα, σε μέγα πυρκαγιές(βλέπε Ηλεία), μπορούν να φτάσουν τα 700 με 800 μέτρα! Είναι ένα κλασσικό παράδειγμα ότι δήθεν έβαλε φωτιά εμπρηστής που λένε πολλοί και τελικά είναι καύτρες.

Η ταχύτητα του ανέμου είναι κάτι σχετικό, μην ακούτε τα δελτία ειδήσεων, άλλη ταχύτητα έχει ο άνεμος ανά υψόμετρο. Άλλη ταχύτητα έχει και μέσα στο Δάσος, για παράδειγμα, στο 1.5μ ύψους, εντός του Δάσους τα μποφόρ μπορεί να είναι 4-5 δλδ 20χλμ, εκτός η ένταση θα είναι 6 μποφόρ και περίπου 45χλμ ένταση ανέμου, ενώ σε μια Δασική έκταση ή σε ένα κενό του Δάσους, η ένταση πέφτει περίπου στα 2 με 3 μποφόρ. Άρα βλέπουμε και επιχειρούμε, καταλαβαίνουμε που επιχειρούμε και πως, βλέπουμε τι βλάστηση έχουμε και προχωράμε. Σε περίπτωση που δεν είσαι επικεφαλής, ακούς ΠΑΝΤΑ τι οδηγίες σου δίνει ο επικεφαλής του οχήματος.

Έχετε ακούσει για την εκρηκτική συμπεριφορά των Δασικών πυρκαγιών, αυτό μπορεί να συμβεί τις κρίσιμες ώρες του μεσημεριού, αλλά μπορεί να συμβεί και ΧΩΡΙΣ ΑΝΕΜΟ! Μπορεί να αλλάξει δραματικά και να δημιουργήσει εγκλωβισμό ή να σπάσει σε δυο μέτωπα.

Να θυμάσαι, όταν θα βρίσκεσαι δίπλα σε θάμνο 1μέτρου, αυτός μπορεί να δώσει φλόγες το μέγιστο 8 μέτρων! Το πυροθερμικό φορτίο καταλαβαίνεις ότι θα είναι πολύ μεγάλο.. ΆΡΑ ΠΡΟΣΟΧΗ.

Η πιθανότητα ανάφλεξης, ο ρυθμός εξάπλωσης και η ένταση της φωτιάς επηρεάζονται σημαντικά από την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής βλάστησης. Βασικός κανόνας που θα πρέπει να θυμάσαι.

Τα πλατύφυλλα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην φωτιά, λόγω του υγρού Δασικού περιβάλλοντος που βρίσκονται. ΠΡΟΣΟΧΗ, αυτά τα Δάση μπορούν να δώσουν καταστρεπτικές πυρκαγιές αν υπάρξουν οι ακόλουθοι παράγοντες: Ξερούς χειμώνες που συνοδεύονται από μια επίσης ξερή Άνοιξη και γίνονται ακόμα ποιο καταστρεπτικές οι συνέπειες, αν έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος νεκρής βιομάζας(ξερά φύλλα, κλαδιά κτλ). 

Γενικότερα η πυρκαγιά μαίνεται με την υψηλότερη ένταση το απόγευμα, όταν η υγρασία είναι χαμηλή και η θερμοκρασία του αέρα πολύ υψηλή.

Κάθε 10 μοίρες ανηφορικού εδάφους, ο ρυθμός εξάπλωση της φωτιάς διπλασιάζεται.
Το αντίθετο συμβαίνει στο κατηφορικό έδαφος.

Οι πλαγιές με νότια έκθεση είναι κατά κύριο λόγο με λίγη ξηρή βλάστηση, ενώ οι πλαγιές με βόρια έκθεση είναι πιο σκιερές και με υψηλότερη υγρασία και πυκνότερη βλάστηση.

Η πυρκαγιά που φτάνει στο ανώτερο σημείο μιας κορυφής, αυξάνει σε ταχύτητα και ένταση αλλά συμπεριφέρεται ακανόνιστα.

Στα φαράγγια και στα ρέματα βλέπουμε το φαινόμενο της Καμινάδας, οι φλόγες σπρώχνονται σε αυτά τα στενά όρια και ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα.


Ο ενθουσιασμός, ΔΕΝ θα σε σώσει, η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ όμως θα κάνει θαύματα! Εθελοντικά κλιμάκια που απλά κάθονται για να φοράνε την στολή και να κάνουν μόστρα, είναι επικίνδυνα.

Γνώρισε την περιοχή σου, ιδιαίτερα αν είσαι σε εθελοντικό κλιμάκιο, βγείτε έξω για αναγνώριση, βρείτε ένα σημείο που να μπορείτε να δείτε την περιοχή ευθύνης και μιλήστε στους συναδέλφους για το που βρίσκεται, τι. Ταυτόχρονα σημειώστε στον χάρτη, τα σημεία που πρέπει να προσέχετε περισσότερο, η σημείωση να γίνει και σε χάρτη ηλεκτρονικό και σε έντυπο χάρτη που θα βρίσκεται ΠΑΝΤΑ στο όχημα και συγκεκριμένα στην θέση που θα κάθεται ο επικεφαλής του οχήματος.

Συνεργάσου με τους συναδέλφους σου, μην τους ανταγωνίζεσαι. Δεν είναι παιχνίδι η Πυρόσβεση.


Θα ακολουθήσει δεύτερο μέρος, στο οποίο θα εξετάσουμε γιατί αυτό το ρημαδο-κουκουνάρι ΔΕΝ πετάγεται... 




Κουρτέσης Ιωάννης - Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης.

20/12/2020 / Μαραθώνας

                        *H λήψη της φωτογραφίας έγινε στο πλαίσιο εκπαίδευσης της 7ης Ε/Θ σειράς του Π.Σ. που συμμετείχα και αφορούσε σε τροχαίο, με απεγκλωβισμό ατόμου και παροχή πρώτων βοηθειών.

Ο χάρτης, πως διαβάζεται;


Η κλίμακα του χάρτη
είναι το πηλίκο της διαίρεσης ενός γραμμικού μεγέθους επάνω στον χάρτη, δια του αντίστοιχου μεγέθους επάνω στο έδαφος.
Εκφράζεται ως κλάσμα της μορφής 1:χ που σημαίνει ότι ένα πραγματικό γραμμικό μέγεθος επάνω στο έδαφος πρέπει να σμικρυνθεί Χ φορές για να απεικονιστεί επάνω στον χάρτη ή αντίστροφα.

Οι χρωματισμοί στους γεωγραφικούς χάρτες:

ΚΑΦΕ: Ορεινές περιοχές

ΚΙΤΡΙΝΟ: Ελαφρία ορεινή και πεδινή περιοχή

ΓΑΛΑΖΙΟ: Νερό, θάλασσα, λίμνες, ρυάκια, ποταμοί, πηγές

ΠΡΑΣΙΝΟ: Βλάστηση, θάμνοι, δένδρα, καλλιέργειες, δάση κ.α.

ΚΟΚΚΙΝΟ: Οδικό δίκτυο

ΒΑΘΥ ΜΠΛΕ: Τετραγωνισμός, άξονες τετραγωνισμού

ΜΑΥΡΟ: Ονοματολογία, εκτός των υδάτων. Τηλεφωνικές γραμμές, Ηλεκτρικές συνδέσεις, όρια κρατών, επαρχιών με διακεκομμένες.


Κορυφή: Το υψηλότερο σημείο ενός λόφου, ενός βουνού η μιας οποιαδήποτε μορφολογική έξαρσης.

Κορυφογραμμή: Είναι η γραμμή επάνω στο ανάγλυφο που ενώνει τα υψηλότερα σημεία μεταξύ δυο η περισσοτέρων διαδοχικών κορυφών.

Διάσελο: Η περιοχή που αποτελεί δίοδο μεταξύ βουνών.

Πρόποδες: Η περιοχή όπου ένας μικρός ή μεγάλος ορεινός όγκος συναντά μια σχετικά επίπεδη μορφολογικά περιοχή.

Κλίτυς: Η περιοχή που περιλαμβάνεται ανάμεσα σε μια κορυφογραμμή και στους πρόποδες της. Ισοδύναμοι όροι, πλαγιά και πρανές.

Γκρεμός: Η σχεδόν κατακόρυφη ή πολύ απότομη κλίση του εδάφους.

Αντέρεισμα: Καλείται η δευτερεύουσα οροσειρά που επεκτείνεται πλάγια ή κάθετα προς την κύρια οροσειρά καθώς και τμήμα βουνού μεταξύ δυο διαδοχικών χαράδρων.

Κοιλάδα: Ένα σχετικά πλατύ και ήπιο μορφολογικά βύθισμα που περικλείεται από βουνά ή υψώματα που σχηματίστηκε λόγω της διαβρωτικής ενέργειας του νερού.

Χαράδρα: Μια ποιο στενή και βαθιά κοιλάδα με απότομες κλίσεις.

Φαράγγι: Ακόμα ποιο στενή και ποιο βαθιά κοιλάδα με σχεδόν κατακόρυφα πρανή

Λόφος: Μορφολογική έξαρξη που δεν υπερβαίνει τα 300μ.

Βουνό ή όρος: Μορφολογική έξαρξη με μεγαλύτερα υψόμετρα του λόφου.

Στην Ελλάδα σήμερα αυτό που χρησιμοποιείται είναι το ΕΓΣΑ87.
Το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987 ή ΕΓΣΑ'87 είναι ένα γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από το 1990.

Όμως υπάρχουν πάρα πολλά σύμβολα στους χάρτες που χρειάζονται προσοχή, όπως:


 
Και πολλά ακόμα, βασικά είναι ανάλογα με τον χάρτη, όσο μεγαλύτερη κλίμακα έχει, τόσο περισσότερα στοιχεία θα βλέπετε, πάντα θα υπάρχει στον χάρτη επεξήγηση συμβόλων, συνήθως στην άκρη του χάρτη ή στο πίσω μέρος.

E και στην τελική, άμα χαθείτε, την ΕΜΑΚ.. την ΕΜΑΚ! Αν δεν έχετε κινητό, θα σας κάνει παρέα ο Wilson...




Κουρτέσης Ιωάννης - Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

20/12/2020 Μαραθώνας

Δασική Πυρόσβεση Μέρος 2ο (ΟΧΗΜΑΤΑ)

 



Το δεύτερο μέρος για τις Δασικές Πυρκαγιές και τα οχήματα, τι θυμάσαι; 


Δασική Πυρόσβεση Μέρος 2ο ΟΧΗΜΑΤΑ


Θα ακολουθήσει, τρίτο μέρος.




Κουρτέσης Ιωάννης - Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

20/12/2020 Μαραθώνας

Δασική Πυρόσβεση Μέρος 1ο

 


Μια εισαγωγή σε πραγματάκια τα οποία θα πρέπει να ξέρεις για την Πυρόσβεση και συγκεκριμένα αυτό που απασχολεί εμάς, την Δασική πυρόσβεση. Αλλάς ας αρχίσουμε με τα βασικά..

Θα ακολουθήσει και δεύτερο αλλά και τρίτο μέρος.. και όπου φτάσει. Όρεξη να έχετε... εγώ έχω!

ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ Quiz


Κουρτέσης Ιωάννης - Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης
20/12/2020 Μαραθώνας

19.12.20

Βρες τις σωστές Λατινικές ονομασίες / Μέρος 1ο (Δασική Βοτανική)

 


Μπορεί λίγο να σας μπερδέψει, αλλά δεν είναι μεγάλης δυσκολίας, θα έλεγα μέτριας δυσκολίας. Ο γράφων ήταν μπουμπούνας με τις Λατινικές ονομασίες, μην νομίζετε ότι σας κάνω τον έξυπνο.... γηράσκω αεί διδασκόμενος. Και να κάνετε λάθος, δεν τρέχει κάτι, τα δένδρα δεν θα παρεξηγηθούν.. κάντε το ξανά..

Βρες τις σωστές Λατινικές ονομασίες Μέρος 1ο(Δασική Βοτανική)

9 ερωτήσεις για τα Δασικά είδη που βλέπουμε αρκετά συχνά στην Ελλάδα.

Θα ακολουθήσουν και άλλα τεστ/quiz για να τεστάρεις τις γνώσεις σου, άλλα θα είναι εύκολα και άλλα θα έχουν αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ειδικά τα τεστ για τις ασθένειες σε ζώα και δένδρα. Καθημερινά θα ανεβαίνουν τουλάχιστον ένα με δυο τεστ.



Κουρτέσης Ιωάννης - Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

19/12/2020 Μαραθώνας

Τι θυμάσαι από την σύμβαση Ραμσάρ; Εύκολο εκπαιδευτικό quiz για όλους τους σπουδαστές Τεχνικούς Δασικής Προστασίας

 


Για να θυμηθούμε, τι είναι τούτο βρε παιδί μου; 

Τι μάθατε στην τάξη; προσέχετε στο μάθημα; ή πετούσατε αετό;

Ολοκλήρωσε το quiz γνώσεων για να δεις τι θυμάσαι..

Κλικ τώρα.. πριν τα ξεχάσεις και γράψεις κουλούρι στις εξετάσεις. 

Τι είναι αυτό το Ραμσάρ ρε παιδί μου;



Κουρτέσης Ιωάννης - Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

19/12/2020 - Μαραθώνας

18.12.20

Εθνικοί Δρυμοί, σε ένα εύκολο κουίζ, για να δούμε τι έμαθες.


Ένα πολύ εύκολο κουίζ γνώσεων σχετικά με τους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας.

Κανονίστε να μην βγάλετε 9 ή 10... 


Κάνε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Quiz Εθνικοί Δρυμοί Ελληνικής Δημοκρατίας


Η βαθμολογία έχει ως εξής:

10 σωστές απαντήσεις - Δασάρχης

7-9 Δασοφύλακας Α΄τάξης

5-6 Αγροφύλακας

0-4 Τελειόφοιτος ΜΚΟ

Όταν απαντήσετε σωστά, μετά κάντε το ξανά με τις λάθος.. οι περιγραφές θα σας αποζημιώσουν.



 Κουρτέσης Ιωάννης

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 18/12/2020

17.12.20

Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra)

 


Το αγριόγιδο προστατεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ από την Ελληνική Νομοθεσία (Ν.Δ. 86/99 Περί Δασικού Κώδικα, άρθρο 258, παρ 1δ)


Μοιάζει στην οικιακή κατσίκα και στην μορφή αλλά και στο μέγεθος.

Μήκος σώματος 110 - 130εκατ

Ύψος 75-80 εκατ

Μικρή ουρά μερικών εκατοστών

Βάρος 25-50κιλά

Κανονικά κέρατα, κυρτά προς τα πίσω, μικρά σε μέγεθος.

Τα θηλυκά ζουν σε αγέλες, ενώ τα αρσενικά ζουν μοναχικά για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Ιδανικός βιότοπος επικλινείς καλυμμένες με δάση πλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες κορυφές, διαζώματα με άφθονη ποώδη βλάστηση.


Πηγές: https://www.arcturos.gr

http://biodiversity-info.gr








Κουρτέσης Ιωάννης

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

17/12/2020











Τι είναι Δάσος και τι Δασική έκταση



Μια κλασική ερώτηση εξετάσεων, που θα πρέπει να σας ακολουθεί για πάντα, αφού αυτό είναι το αντικείμενο σπουδών. Και πολλά άλλα που σταδιακά θα ανεβαίνουν στο blog,  με μόνο σκοπό να σας διευκολύνουν στο διάβασμα και να ελαφρύνουν τον όγκο διαβάσματος που σας δίνουν οι εκπαιδευτές σας.


Τι είναι Δάσος και Δασική έκταση; 

Απάντηση: 


































Κουρτέσης Ιωάννης 
Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

17/12/2020


16.12.20

Συστάδα, λόχμη, ομάδα τι είναι;


 Συστάδα:
Είναι μια επιφάνεια εδάφους η οποία εμφανίζει συνθήκες αύξησης, σύνθεση, δομή και ηλικία, τέτοια που να την διαφοροποιούν από το δάσος που την περιβάλλει. Καταλαμβάνει δε τόση έκταση,ώστε να μπορεί να αποτελεί από μόνη της αντικείμενο ιδιαίτερου δασοκομικού χειρισμού. 

Ανάλογα με το μέγεθος τους, διακρίνονται σε:

Μικρές, έκταση από 0.5. έως 1.0ha(εκτάριο)  

Μεγάλες, έκταση από >1.0ha 

Ομήλικες, όταν η διαφορά ηλικία των δένδρων δεν είναι μεγαλύτερες από 10 έως 15 χρόνια(το πολύ 20)

Ανομήλικες, όταν η διαφορά ηλικίας των μεμονωμένων ατόμων της συστάδας είναι μεγαλύτερη από 20 χρόνια

Οι ανομήλικες συστάδες διακρίνονται σε: 

Υποκηπευτές, όταν η διαφορά ηλικίας των δένδρων ισούται με κλάσμα του περίτροπου χρόνου, διαφέρουν δλδ από 30 έως 60 χρόνια.

Κηπευτές, Όταν σε μικρή επιφάνεια, συνυπάρχουν άτομα όλων των ηλικιών και όλων των κλάσεων διαμέτρου(διαφορά ηλικιών ίση με τον περίτροπο χρόνο)

 

Λόχμη, Έχει τα ίδια διαφοροποιά στοιχεία με την συστάδα, καταλαμβάνει όμως μικρότερη επιφάνεια από 0.5ha


Ομάδα, διακρίνεται φυσιογνωμικά όπως και η συστάδα και η λόχμη. Καταλαμβάνει όμως συγκριτικά μικρότερη έκταση, ώστε να μην διατηρεί ιδιαίτερο οικολογικό χαρακτήρα.



Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

16/12/2020

Ψυχρόβια και θερμόβια είδη, ποια είναι;


 Για να τα κάνουμε πενηνταράκια.. γιατί οι εκπαιδευτές ήταν καλοί και εξαιρετικοί φίλοι θα πρόσθετα, αλλά κουράζουν με τα πολλά που μας λένε και άντε να βγάλουμε άκρη στο τέλος.

Με απλά λόγια ελάτε να τα δούμε... θυμηθείτε αυτά που σας γράφω, μπορεί να είναι ερώτηση στο Πρακτικό(ΕΟΠΕΠ)...

Λιγότερο ψυχρόβια:

Ορεινή Σφένδαμος

Λευκή Ελάτη

Δασική Οξιά

Υβριδογενής Ελάτη

Απόδισκη Δρυς

Μικρόφυλλη Φιλύρα

Ποδισκοφόρος δρυς


Λιγότερο θερμόβια:

Ανατολική οξιά

Πλατύφυλλη δρυς

Αργυρόφυλλη φιλύρα

Καστανιά

Μακεδονική δρυς

Πεδινή φτελιά

Χνοώδης Δρυς


Ψυχρόβια:

Σημύδα

Δασική Πεύκη

Ερυθρελάτη

Λευκόδερμος Πεύκη

Βαλκανική Πεύκη


Θερμόβια:

Φράξος

Κυπαρίσσι

Βελανίδια

Πουρνάρι

Τραχεία Πεύκη

Χαλέπιος Πεύκη

Κουκουναριά

Αριά

Χαρουπιά

Είδη Κέδρων

Κουμαριά

Φιλίκι


Αυτά και για τα Λατινικά να μάθετε μόνο τα Ελληνική Πεύκα και την Ελάτη, που θα τα παρουσιάσω σε επόμενη ανάρτηση και είσαστε μια χαρά. 


Κουρτέσης Ιωάννης

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

16/12/2020

Γιατί δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στους ΦΔΠΠ και γιατί οι άνεργοι-αδιόριστοι Ειδικοί και Τεχνικοί Δασικής Προστασίας βρίσκονται υπό πραγματική ομηρεία.

Λήψη φωτογραφίας Οκτώβριος 2020

Η δήθεν ομηρεία των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ(Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών), είναι μια ομηρεία που στην πραγματικότητα, εντοπίζεται στο σύνολο των αποφοίτων της ειδικότητας, εργαζομένων και αδιόριστων/ανέργων. 

Οι συνάδελφοι στους ΦΔΠΠ έχουν βαλθεί το τελευταίο καιρό να μας τρελάνουν, θέλουν να επιβάλουν την δική τους ατζέντα, μια ατζέντα μονομέριας που αποκλείει όλους τους συναδέλφους που σήμερα αναζητούν εργασία και δεν μπορούν να βρουν. Το άσπρο μαύρο δεν μπορεί να γίνει.. και ας δούμε πως έχουν τα πράγματα.

Το άρθρο 103 του Συντάγματος επιβάλει στον κοινό νομοθέτη αλλά και στην Δημόσια Διοίκηση αυστηρούς όρους ως προς τις προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου τομέα, ευρύτερου και μη.

Η νομολογία είναι αρκετά πειστική για να μην αφήνει παρερμηνείες στον κάθε πονηρό:

ΑΠ 64/2010«[...]... Σύμβαση μισθώσεως έργου, που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι αυτοδικαίως και καθ` ολοκληρίαν άκυρη. Περαιτέρω, με την αναθεώρηση του Συντάγματος του έτους 2001 προστέθηκε στο άρθρο 103 αυτού η παράγραφος 8, με της οποίας τα εδάφια α` και γ` ορίζεται ότι νόμος ορίζει τους όρους και τη χρονική διάρκεια των σχέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται κάθε φορά, για την κάλυψη είτε οργανικών θέσεων και πέραν των προβλεπομένων στην παρ. 3 εδ. α` αυτού, είτε πρόσκαιρων, είτε απροβλέπτων και επειγουσών αναγκών κατά την παρ. 2 εδ. β` αυτού. Απαγορεύεται η από το νόμο μονιμοποίηση προσωπικού, που υπάγεται στο πρώτο εδάφιο ή η μετατροπή των συμβάσεων του σε αορίστου χρόνου.  Στους κανόνες αυτούς, τους οποίους πρώτος διατύπωσε ο κοινός νομοθέτης με τις ως άνω διατάξεις του Ν. 2190/1994, υπάγεται, ενόψει της αδιάστικτης διατύπωσης του άρθρου 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος, τόσο το προσωπικό, που συνδέεται με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα άλλα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα με υπαλληλική σχέση δημοσίου δικαίου, όσο και το προσωπικό, που προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας, ιδιωτικού δικαίου για την πλήρωση οργανικών θέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 3 και 8 του Συντάγματος. 

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που συνάπτονται υπό την ισχύ των εν λόγω διατάξεων των άρθρων 103 του Συντάγματος και 21 του Ν. 2190/1994 με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και όλους τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν μπορούν να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, έστω και αν αυτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς και όχι πρόσκαιρες ή απρόβλεπτες ανάγκες. [...]». (Βλ. επίσης ΑΠ 422/2010, ΕφΑθ 2808/2005, 6886/2004, ΜονΠρΠάτρας 1872/2003 κλπ).


Όπως βλέπεται από την νομοθεσία είναι ΚΑΘΕΤΗ και ΑΠΟΛΥΤΗ η μετατροπή τέτοιων συμβάσεων σε αορίστου.. οι συνάδελφοι στους ΦΔΠΠ δεν θέλουν να καταλάβουν τα αυτονόητα, για τους δικούς τους λόγους. Κάθε προσπάθεια για να συμβεί το αντίθετο και να προσπαθήσουν να μετατρέψουν τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου όπως και ζητούν θα πέσει στο κενό, αφού το ίδιο το Σύνταγμα το απαγορεύει. Και φυσικά αν ποτέ έρθει κάτι τέτοιο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σταματήσει αφού θα υπάρξουν ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους, ανέργους Δασικούς.

Η γνωμοδότηση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη, το ίδιο άρθρο 103 του Συντάγματος στην παράγραφο 8 θεσπίζει ρητή απαγόρευση της μονιμοποιήσεως των προσώπων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη οποιασδήποτε κατηγορίας θέσεων, καθώς και της ρητής επίσης απαγόρευσης μετατροπής των συμβάσεών τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ο Νόμος: https://www.hellenicparliament.gr 


Ο Νόμος 4172/2013 αναφέρει για τις μετατάξεις:

Με το άρθρο 91 του ανωτέρου νόμου η περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Ζ.1 της παρ. Ζ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής:   «Επιτρέπεται: α) η μετάταξη μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και η μεταφορά υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και β) η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. όταν επιβάλλεται από το συμφέρον της υπηρεσίας υποδοχής, ιδίως για την κάλυψη άμεσων υπηρεσιακών αναγκών και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Η μετάταξη ή μεταφορά του υπαλλήλου πρέπει να ανταποκρίνεται στην εργασιακή φυσιογνωμία του, όπως δεξιότητες ή επιδόσεις, ηθικές αμοιβές, πειθαρχικές ποινές, τις μακρόχρονες ή συστηματικά επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες ή αδικαιολόγητες απουσίες, λαμβανομένων υπόψη των περιγραμμάτων θέσεων, εφόσον υπάρχουν, και των τυχόν αιτήσεων προτίμησης.

 

Στον Νόμο 4172/2013 ξεκαθαρίζει πως μπορεί να γίνει η μετακίνηση του προσωπικού στο ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Μια λύση στο πρόβλημα των ΦΔΠΠ αλλά και συνολική στο πρόβλημα των χιλιάδων ανέργων των Ειδικών και Τεχνικών Δασικής Προστασίας.

Η μετακίνηση θα μπορούσε να είναι σανίδα σωτηρίας για τους εργαζόμενους που δεν έχουν Δασικό πτυχίο και καλύπτουν θέσεις, όπου προβλέπεται πτυχίο, Ειδικού ή Τεχνικού Δασικής Προστασίας.

Ποιος κοιτάει την πάρτη του και ποιοι όχι; Μα όχι οι άνεργοι Δασικοί, οι άνεργοι/αδιόριστοι Δασικοί επιθυμούν να βρεθεί λύση, επιθυμούν να εργαστούν και όχι να μονιμοποιηθούν κατά παρέκκλιση και με επίκλληση του Πρωθυπουργού. Για του λόγου το αληθές, η τελευταία ανακοίνωση των ΦΔΠΠ... 27/11/2020. 



Οι Αγαπητοί συνάδελφοι, το μόνο που ζητούν είναι η μονιμοποίηση τους.. δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Και μέχρι ενός σημείου είναι θεμιτό, τι δεν είναι θεμιτό; Να μην τους ενδιαφέρει τι θα γίνει με τους ανέργους συναδέλφους τους. Και εξηγούμαι..

Οι συνάδελφοι; στους ΦΔΠΠ δεν λένε κουβέντα για τους ΦΔΠΠ που ενώ έχουν νομοθετηθεί, δεν έχουν συσταθεί.. γιατί άραγε; Σε αυτές τις νέες Υπηρεσίες, δεν μπορούμε να βρούμε εργασία οι άνεργοι Δασικοί; Γιατί δεν λένε κουβέντα; Γιατί δεν ζητούν ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα, με αύξηση χρηματοδότησης και προγραμματισμένη στελέχωση των κενών με το νέο ΑΣΕΠ;

Ο κ.Ταγαράς από τη Βουλή είπε ψέματα στους εργαζόμενους, κονδύλι νέο για το 2021, εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει για τους 300++ εργαζομένους, άρα τι μπόνους θα τους δώσει; Και από τις θέσεις που θα προκηρύξει μέχρι τις κενές θέσεις των ΦΔΠΠ περισσεύουν 64 θέσεις, για τις 64 θέσεις θα δώσουμε εμείς οι χιλιάδες αδιόριστοι;  Γιατί δεν προχωρούν στην σύσταση των 8 νέων ΦΔΠΠ(ν. 4519/2018) ώστε οι θέσεις για τους ανέργους να αυξηθούν; Γιατί αυτό δεν το στηρίζουν με τις ανακοινώσεις τους οι Φορείς; 

Συνάδελφοι, άνεργοι και αδιόριστοι Δασοφύλακες, η κοροϊδία έχει όρια σε αυτή την χώρα, ή θα στηρίξουμε όλοι τον κλάδο, ανεξαρτήτως Σωματείων κτλ, ή θα βρεθούμε να κοιτάμε κάποιους να εργάζονται και εμείς να μην δούμε ποτέ την πόρτα των Δασαρχείων και των ΦΔΠΠ.

Ποια εμπειρία θα προσμετρήσουν οι συνάδελφοι στους ΦΔΠΠ με το πτυχίο του Ειδικού και Τεχνικού Δασικής Προστασίας όταν υπάρχουν μεμονωμένοι Φορείς που πήραν προσωπικό χωρίς πτυχίο; Και όσοι συνάδελφοι το πήραν μετά, παρακολουθώντας το ΔΙΕΚ 2ετους φοίτησης και δίνοντας ΕΟΠΕΠ, θα προσμετρηθεί το πτυχίο από την ημέρα που το πήραν ή θα τους δοθούν πλασματικά μόρια για τον προηγούμενο χρόνο εργασίας;

Και το μεγαλύτερο ερώτημα.. αφού με το νέο ΑΣΕΠ δεν υπάρχει ούτε βαθμός πτυχίου, ούτε υπολογίζεται ο χρόνος εμπειρίας, πως θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ; Μα προφανώς με πολιτική παρέμβαση, διότι αυτό ζήτησαν, πολιτική παρέμβαση, εις βάρος των ανέργων/αδιόριστων Ειδικών και Τεχνικών Δασικής Προστασίας. 

Όταν όλο το δημόσιο, με αποφάσεις του ΣΤΕ, με βάση το Σύνταγμα απαγορεύει την μονιμοποίηση τους... είναι να απορείς τι πραγματικά ζητούν από τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Συνάδελφοι, άνεργοι, αδιόριστοι, το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεν ενδιαφέρονται για εμάς και θα βρεθούμε μπροστά σε τοίχο, αν συνεχίσει το κράτος να αδιαφορεί.


Σημείωση: ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει απαγορεύσει στους ΦΔΠΠ να κάνουν προσλήψεις, απλά δεν θέλουν και δεν θέλουν γιατί προφανώς έχους τους δικούς τους λόγους...

 

Ν. 4519/2018 (ΦΕΚ A 25 - 20.02.2018) Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις:

Άρθρο 7.

1. Επιτρέπεται στους ΦΔΠΠ η πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας έως οκτώ (8) μηνών για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες των ΦΔΠΠ και να διασφαλιστεί η δυνατότητα προετοιμασίας και ένταξης στις συγχρηματοδοτούμενες πράξεις της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την επίτευξη θεσμικής θωράκισης του δικτύου περιοχών Natura 2000 και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των προστατευτέων αντικειμένων. Για τις προσλήψεις αυτές δεν απαιτείται η εγκριτική απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 33/2006 (Α’ 280).

2. Για να διενεργηθούν οι προσλήψεις της παραγράφου 1, το Δ.Σ. των ΦΔΠΠ εκδίδει απόφαση, την οποία αποστέλλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έγκριση, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την οποία θα προκύπτει η εγγραφή των αναγκαίων πιστώσεων. Μετά την έγκριση του Υπουργού, το Δ.Σ. με απόφασή του εκδίδει προκήρυξη, η οποία κοινοποιείται και εγκρίνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Στην προκήρυξη αναφέρονται αναλυτικά ο αριθμός ανά κατηγορία και ειδικότητα του προσωπικού που θα προσληφθεί, καθώς και τα προσόντα και τα κριτήρια κατάταξης και γίνεται σύντομη περιγραφή των καθηκόντων τους. Η προκήρυξη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του οικείου φορέα και του ΑΣΕΠ και περίληψή της σε δύο (2) τουλάχιστον εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας. Στην περίληψη αναφέρονται ο αριθμός ανά ειδικότητα προσωπικού, τα απαιτούμενα προσόντα, τα όρια ηλικίας και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται:

α) τα απαιτούμενα ανά ειδικότητα προσόντα (κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά),

β) τυχόν πρόσθετα κριτήρια πρόσληψης σε σχέση με τα κριτήρια του άρθρου 18 του ν. 2190/1994 (Α’ 28) και ο συνολικός τρόπος βαθμολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες ειδίκευσης στο πλαίσιο λειτουργίας του οικείου φορέα,

γ) η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων και ο τρόπος υποβολής τους,

δ) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των κριτηρίων πρόσληψης, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη διαδικασία πρόσληψης του ανωτέρω προσωπικού.

4. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στον οικείο ΦΔΠΠ, ο οποίος τις αξιολογεί και συντάσσει προσωρινούς πίνακες προσληπτέων, επιλαχόντων και απορριπτέων, τους οποίους δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, αποστέλλοντας ταυτόχρονα στο ΑΣΕΠ τους σχετικούς πίνακες για έλεγχο νομιμότητας. Κατά των προσωρινών πινάκων οι υποψήφιοι δικαιούνται να ασκήσουν ένσταση ενώπιον του ΑΣΕΠ μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών που αρχίζει από την επομένη της δημοσίευσής τους. Το ΑΣΕΠ διενεργεί τον έλεγχο νομιμότητας, καθώς και τον κατ’ ένσταση έλεγχο των πινάκων μέσα σε ένα (1) μήνα από την ημερομηνία υποβολής των ενστάσεων και εν συνεχεία ενημερώνει τον οικείο ΦΔΠΠ για να καταρτίσει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων.

5. Οι οικείοι ΦΔΠΠ προσλαμβάνουν το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σύμφωνα με το παρόν, αμέσως μετά την κατάρτιση των οριστικών πινάκων προσληπτέων.

6. Σε περιπτώσεις χρηματοδότησης ή επιδότησης του οικείου ΦΔΠΠ στα πλαίσια ειδικού προγράμματος και με τους όρους του άρθρου 6 του π.δ. 164/2004 (Α’ 135), η συνολική διάρκεια των συμβάσεων της παραγράφου 1 μπορεί να παρατείνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών για χρονικό διάστημα έως οκτώ (8) επιπλέον μηνών και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών.

Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 16/12/2020


*Σε επόμενο άρθρο, το πρόβλημα στην Δασική Υπηρεσία, με πραγματικά παραδείγματα και αποδείξεις. 


14.12.20

Η αναγγελία της Δασικής Πυρκαγιάς, πως το κάνω, τι λέω στο τηλέφωνο; Πάντως όχι την ιστορία της ζωής μου..

Τι πρέπει να κάνεις:

Νο1. - ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.... ΟΥΤΕ ΒΙΝΤΕΟ!

No2. - Παντρεύεσαι σε ένα τρομερό ξωκλήσι μέσα στο βουνό και βλέπεις πυρκαγιά; Πάρε τηλέφωνο, έτσι κι αλλιώς θα πάρεις διαζύγιο, τι τον θες τον γάμο;

Νο3. - Με το κινητό σου τηλέφωνο δίνεις πληροφορίες, που; 

ελάτε να το δούμε με απλό, πολύ παράδειγμα.

Παράδειγμα τυπικής αναγγελίας Δασικής Πυρκαγιάς:










































































Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Τα μέρη της Δασικής Πυρκαγιάς

'Ενα πολύ βασικό που θα πρέπει να ξέρει ο Δασοφύλακας(Ειδικός ή Τεχνικό Δασική)είναι τα μέρη της πυρκαγιάς, να μπορεί να τα αναγνωρίζει και να μπορεί να επιχειρεί. 

 Η ορολογία είναι απλή, οπότε δεν θα σας κουράσει, θα τα γράψω όσο ποιο απλά γίνετε για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.

Η κεφαλή, το μέτωπο

Κεφαλή ή μέτωπο είναι το τμήμα της δασικής πυρκαγιάς που κινείται με την μεγαλύτερη ταχύτητα.
Η κεφαλή συνήθως ακολουθεί την ροή του αέρα ή προς τα ανάντη διεύθυνση μιας πλαγιάς.

Η κεφαλή βρίσκεται μπροστά και χαρακτηρίζεται ως μέτωπο που καίει γρήγορα και προκαλεί μεγάλες καταστροφές. Για να ελεγχθεί μια πυρκαγιά πρέπει να ελέγξεις το μέτωπο της, αλλά αυτό είναι το δυσκολότερο μέρος και θα το δούμε πως γίνετε στα επόμενα βήματα.

Ο δακτύλιος

Η εν εξελίξη πυρκαγιά διαιρείται συνήθως σε διάφορα μέρη η δακτυλίους, κάθε δακτύλιος σχηματίζει την δική του κεφαλή ή κορυφή του δακτυλίου.
Οι δακτύλιοι διαφέρουν σε μέγεθος και σε ένταση καύσης. 
Δαμάζοντας και ελέγχοντας τους δακτυλίους, μπορείς σταδιακά να πετύχεις τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Τα νώτα

Η ουρά της πυρκαγιάς, κινείται αντίθετα με το μέτωπο και καίει αργά και ήρεμα.
Η προσβολή της ουράς είναι ευκολότερη από τους Πυροσβέστες.
Κινείται προς τα κατάντη ή αντίθετα προς την διεύθυνση του ανέμου.

Τα πλευρά

Αυτά βρίσκονται δεξιά και αριστερά της κεφαλής και των νώτων της Δασικής πυρκαγιάς.
Χαρακτηρίζονται ως δεξιό και αριστερό πλευρό.
Δεν καίνε έντονα, είναι δυνατόν να ελεγχθούν ευκολότερα από την κεφαλή και τους δακτυλίους. 

*Η προσβολή των νώτων μιας πυρκαγιάς, μπορεί με μια ξαφνική αλλαγή του ανέμου να αλλάξει τελείως το μοντέλο πυρόσβεσης και τα σχέδια που εφαρμόζονται στο σημείο. Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά αν συμβεί θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Η περίμετρος

Η περίμετρος είναι όλες μαζί οι καίουσες πλευρές μια Δασικής πυρκαγιάς. 
Η περίμετρος αυξάνει διαρκώς, για όσο καίει η Δασική πυρκαγιά.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης και φτάσουμε στον πλήρη έλεγχο, τότε αυτή η περιοχή ορίζεται την καϊσα επιφάνεια.


Η γραμμή ελέγχου ή ζώνη ελέγχου

Οι γραμμές ελέγχου είναι συνήθως απαλλαγμένες από καύσιμη ύλη, και τέτοιες ζώνες είναι οι δρόμοι, φυσικά εμπόδια, λίμνες, ποταμοί, ρέματα, βράχοι κλπ.
Είναι ουσιαστικά τεχνητές γραμμές που χρησιμοποιούμε στην πράξη για να ελέγξουμε την πορεία της και να ολοκληρώσουμε την κατάσβεση.

Σημειακές πυρκαγιές ή κηλίδωση 

Είναι σημεία που εκδηλώνεται πυρκαγιά από την μεταφερόμενη στάχτη και μπορούν να εγκλωβίσουν Πυροσβέστες αν ενωθούν με το κυρίως μέτωπο.

*ΠΡΟΣΟΧΗ: Το κουκουνάρι ΔΕΝ, ΔΕΝ , ΔΕΝ πετάγεται, εκτοξεύεται, δεν υπάρχουν φλεγόμενα κουκουνάρια, είναι αστικός μύθος και ΔΕΝ πρέπει εμείς οι Δασοφύλακες να υιοθετούμε τέτοιες ΜΑΛΑΚΙΕΣ.






Για την ανάρτηση των πληροφοριών με βοήθησαν:
1.Εγχειρίδιο εκπαίδευσης Ε/Θ του Π.Σ.
2.Εγχειρίδιο Δασοπυρόσβεσης  Υπουργείου Γεωργίας -Γενική γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκη 1995


Κουρτέσης Ιωάννης 
Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης
Μαραθώνας 14/12/2020


Τα Πυροφυλάκια και η σημασία τους στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

 



ΛΟΥΤΡΑΚΙ:το ιστορικό πυροφυλάκιο Π5 στην Δασική θέση “ΚΛΙΣΚΕΣ” Περαχώρας που ελέγχει κυρίως την κηρυγμένη “Ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους” περιοχή της βουλιαγμένης.


Τα παρατηρητήρια κατασκευάζονται σε κατάλληλες θέσεις που δίνουν την δυνατότητα παρατήρησης της όσο γίνετε μεγαλύτερης δασικής έκτασης μπορεί να εποπτευθεί. Η χρήση τους γίνετε από 
μέλη του Π.Σ., των Δασαρχείων αλλά και των δεκάδων Εθελοντικών οργανώσεων Δασοπυρόσβεσης που υπάρχουν στην Ελληνική επικράτεια, αλλά και από Εθελοντές μέσω των Δήμων ή εργαζομένων στην Π.Π. των Δήμων.


Στα πυροφυλάκια θα πρέπει να υπάρχουν αεροφωτογραφίες της περιοχής, χάρτες με συντεταγμένες, ζευγάρια κιάλια(όχι ένα, αλλά τουλάχιστον δυο), αλεξικέραυνη προστασία, ασύρματος(αν και εδώ υπάρχουν θέματα με την νομοθεσία, αλλά αν υπάρχουν συγκεκριμένοι ασύρματοι, τότε δεν υπάρχει νομικό κόλλημα), παροχή της ΔΕΗ, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αν όχι πρέπει να υπάρχουν συστήματα φωτοβολταικά ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη παροχή ρεύματος στο υποστατικό. Καλό θα ήταν και χρήσιμο να υπάρχει μια μεγάλη υδατοδεξαμενή στο σημείο, για παροχή νερού σε οχήματα του Π.Σ., οχήματα Δήμων ή σε εθελοντικά οχήματα. Καλό και χρήσιμο να υπάρχει ένα ανεμόμετρο ή ένας μετεωρολογικός σταθμός(υπάρχουν στο ελεύθερο εμπόριο, σε καλές τιμές)
Επίσης χρήσιμο θα ήταν να υπάρχουν και εργαλεία για την κατάσβεση σε καμμένο-άκαυτο αλλά και χρήση τους για πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση. 
Μερικά εργαλεία χειρός θα μπορούσαν να είναι τα κάτωθι:
Φτυάρια - Πριόνι χειρός - Αλυσοπρίονο - επινώτιοι πυροσβεστήρες για πεζοπόρα κλιμάκια, μεταλικό σβέστης φλογών με κρούση, δίστομο τσεκούρι, μεταλλική τσουγκράνα(ξύστρο),μεταλλικό σάρωθρο.

Οι παρατηρητές είναι γνώστες της περιοχής, που μπορούν εύκολα να αναφέρουν τα τοπωνύμια και να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις ώστε η πυρκαγιά να σταματήσει όσο ποιο γρήγορα γίνετε. 
Μπορούν να ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή για την κίνηση του μετώπου αλλά και των κηλιδώσεων που εμφανίζονται, να μπορούν να αναγνωρίσουν την καιόμενη δασική βλάστηση και να αναφέρουν αυτήν στα Πυροσβεστικά κλιμάκια. 
Να προσδιορίσουν τα όρια του μετώπου και την κίνηση του. Να ενημερώσουμε αν η φωτιά πάει προς ρεματιές ή κοιλάδες, διότι όπως γνωρίζουμε εκεί η φωτιά συναντά ανοδικά ρεύματα άερα και παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις,τρέχοντας το μέτωπο και δημιουργόντας συνθήκες εγκλωβισμού των Πυροσβεστών. 
Να μπορούμε να αναγνωρίσουμε Νότιες πλαγιές που είναι περισσότερο ξηροθερμικές και άρα ποιο εύκολα η φωτιά μπορεί εκεί να πάρει διαστάσεις. 
Να γνωρίζουν τι είδος Δασικής πυρκαγιάς βλέπουν.. έρπουσα; υπόγεια;,επικόρυφη; σημειακή; αστραπών;



Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 14/12/2020



Στο χάος της αδιαφορίας των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι Δασοφύλακες. 14/12/2020



Κάθε κυβέρνηση που περνά από αυτά τα χώματα, που μας ταλαιπωρεί και μας τρώει το μεδούλι, μας μιλά με περισπούδαστο ύφος για την Δασική πολιτική, μόνο που όταν μιλάνε για Δασική πολιτική, νομίζουν ότι απευθύνονται σε χαζούς ή καλύτερα σε μη γνώστες του αντικειμένου, γιατί στην πραγματικότητα  απευθύνονται σε μη γνώστες του Δάσους, για έναν πολύ απλό λόγο, για να μπορούν να τους ελέγχουν, αφού γνώσεις δεν έχουν και με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να παίρνουν ανενόχλητοι τις αποφάσεις, με ότι αοριστία τους κατέβει εκείνη την στιγμή από το κεφάλι. 

Γιατί τους είναι δύσκολο, βασικά ακατόρθωτο να παρουσιαστούν μπροστά στους εν ενεργεία Δασικούς αλλά και σε όλους εμάς τους ανέργους-αδιόριστους Δασοφύλακες και να προσπαθήσουν να μας πείσουν λέγοντας μας το ποίημα που λένε σε αυτούς που δεν γνωρίζουν.. κάπως έτσι στην Ελλάδα φαίνεται ότι χτίζουν την Δασική πολιτική. 

Σήμερα ο Δασοφύλακα(Ειδικός και Τεχνικός Δασικής Προστασίας), είναι έρμαιο της αδιαφορίας των κυβερνήσεων, περνούν Πρωθυπουργοί και Πρωθυπουργοί και η πληγή παραμένει ανοικτή.. δεκάδες νέοι συσσωρεύονται από τα Δ.ΙΕΚ κάθε χρόνο στην μεγάλη λίστα των χιλιάδων ανέργων συναδέλφων όλων αυτών των ετών. Με το πρόβλημα πλέον να έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και με τις κυβερνήσεις να αδιαφορούν και να μην επιθυμούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Σήμερα στην Ελλάδα ο Ειδικός και ο Τεχνικός Δασικής μπορεί να απασχοληθεί μόνο στο Δημόσιο τομέα, αφού ιδιωτικά Δάση δεν υπάρχουν και όπου αυτά υπάρχουν οι ιδιοκτήτες τους δεν ασχολούνται με την φύλαξη τους, ούτε καν για την διαχείριση τους. Άρα η μόνη διέξοδος είναι το Δημόσιο, τι υπάρχει όμως στο Δημόσιο για να απασχοληθούμε; 

·         Δασαρχεία - δεν πραγματοποιούν προσλήψεις

·         ΦΔΠΠ - δεν πραγματοποιούν προσλήψεις για να συμπληρωθούν τα κενά, ούτε καν εποχικών, με συμβάσεις 6- 8μηνου. Με τα κενά να είναι τεράστια και με ομηρεία των εργαζομένων.

·         Δήμοι – Στις Υπηρεσίες Πρασίνου, απουσιάζει προκλητικά η ειδικότητα μας, με πρόσχημα την στελέχωση των τμημάτων με ΥΕ εργατών και όχι ΔΕ, αφού το κόστος της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών είναι μειωμένο. Στις δε εποχικές προσλήψεις έκτακτου προσωπικού που πραγματοποιούν οι Δήμοι για πυρασφάλεια δεν υπάρχουν στις προκηρύξεις θέσεις εργασίας για Ειδ/Τεχν Δασικής Προστασίας αλλά μόνο για προσωπικό χωρίς τυπικά προσόντα, τότε η απορία είναι εύλογη εμείς στην Σχολή, τα μαθήματα, Χειρισμός Πυροσβεστικού οχήματος, Δασικών πυρκαγιών, γιατί τα κάναμε; 

Σημειώστε παρακαλώ ότι πολλοί σπουδαστές που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές και έχουν δώσει ΕΟΠΕΠ, είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό και Εθελοντές Πυροσβέστες στο Π.Σ. ή σε Ιδιωτικές ομάδες με πολύ μεγάλη γνώση στο αντικείμενο.

·        Περιφέρειες – Ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια με τους Δήμους, αλλά με την μόνη διαφορά ότι εδώ δεν απουσιάζουμε μόνον, αλλά δεν υπάρχουμε καν. Δεν στελεχώνουν τις Υπηρεσίες με Τεχνικούς Δασικής.

Όσον αφορά την νέο δομή της Π.Π., όπως πολλάκις έχει αναφέρει ο κ.Χαρδαλιάς με ορίζοντα το 2021,22, είναι άγνωστο ποια θα είναι η δομή της, τις οργανικές θέσεις και αν θα υπάρχουμε μέσα σε αυτές.

Μέσα σε αυτό το χαοτικό πλαίσιο, ένας νέος απόφοιτος Δασοφύλακας, ψάχνει για δουλειά και που ψάχνει; μα κάπου αλλού, στο αντικείμενο του δεν θα βρει δουλειά όσο κι αν ψάχνει.

Πότε επιτέλους θα ενδιαφερθεί το κράτος να προκηρύξει θέσεις για Δασοφύλακες σε:

  • Δασαρχεία
  • ΦΔΠΠ 
  • Δήμοι
  • Περιφέρειες

Για πόσο ακόμα θα ανέχεσαι να καίγονται τα Δάση και το κράτος να σου λέει ότι θα ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία ΜΚΟ για την προστασία των Δασών; 

Πότε επιτέλους θα καταλάβεις ότι το Δάσος δεν μπορούν να το προστατέψουν οι ΜΚΟ, αλλά μόνο οι Δασοφύλακες, μέσω της Δασικής Υπηρεσίας; 

Για πόσο ακόμα θα ανέχεσαι να παίζουν με νεκρούς(βλέπε Μάτι)και να καπηλεύονται τον θρήνο και την δυστυχία για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη, όταν όλοι ξέραμε ότι το Μάτι δεν μπορούσε να εκκενωθεί και ότι η ΕΛ.ΑΣ. ήταν ο βασικός υπεύθυνος για την καταστροφή, αφού μπλόκαρε όλες τις βασικές οδούς που μπορούσε να διαφύγει ο κόσμος!

Η καπηλεία των νεκρών στο Μάτι και στην Μάνδρα, γίνετε από αυτούς που έχουν στα χέρια τους το αίμα από την Ηλεία; Μιλάμε σοβαρά; 

Έλληνα, ξύπνα και ξύπνα πριν να είναι αργά, τα Δάση μας χάνονται και χάνονται γιατί δεν τους ενδιαφέρει να ασχοληθούν με την Δασική πολιτική, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να μην βρίσκεις μισό δένδρο για να ξεκουραστείς στην σκιά του.


Κουρτέσης Ιωάννης  - Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 14/12/2020


*Σε επόμενη ανάρτηση: Η ομηρεία των αδιόριστων Ειδικών και Τεχνικών Δασικής Προστασίας και γιατί πρέπει να δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα των ΦΔΠΠ και στις νέες προσλήψεις στα Δασαρχεία, αποκλειστικά και μόνο με το νέο ΑΣΕΠ.

13.12.20

Ορισμός αντιπυρικής ζώνης - Σκοπός δημιουργίας - Είδη ζωνών.

 

Αντιπυρικές ζώνες στο δάσος Καϊάφα

Μία ζώνη αποψιλωμένη από βλάστηση η οποία αποσκοπεί στην ανάσχεση της φωτιάς.

Υπάρχουν όµως διαφόρων ειδών αντιπυρικές ζώνες:

α) Ζώνες γυµνού εδάφους, στις οποίες έχει προηγηθεί αποµάκρυνση της βλάστησης.

β) Ζώνες µε μεγάλα πυκνά και αραιά δέντρα ή και χωρίς δέντρα, στις οποίες αποµακρύνουµε τους επικίνδυνους θάµνους και αφήνουµε ή φυτεύουµε µικρή ή αραιή βλάστηση.

γ) Ζώνες µε φυλλοβόλα πυρανθεκτικά δέντρα σε δάση κωνοφόρων.

δ) Ζώνες που είναι ο συνδυασµός όλων των παραπάνω.



Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας

Η ημερήσια πορεία της δασικής πυρκαγιάς

 


Πως όμως οι πυρκαγιές εξελίσσονται; πότε γίνονται επικίνδυνες και πότε φθίνουν; 

Νωρίς το πρωί η συμπεριφορά των πυρκαγιών είναι πολύ ήπια και οι συνθήκες ευνοούν την δασοπυρόσβεση. 

Κατά κανόνα οι πυρκαγιές κόμης γίνονται επιφανείας τις οποίες οι επίγειες δυνάμεις μπορούν να αντιμετωπίσουν ποιο εύκολα. 

Το μεσημέρι οι συνθήκες δυσκολεύουν, στα υψηλά δάση οι πυρκαγιές μετατρέπονται σε παθητικές κόμης και αργότερα σε ενεργητικές. 

Η ποιο επιθετική συμπεριφορά παρατηρείται μεταξύ των ωρών από 15:00-17:00 αν και κατά κανόνα η ποιο θερμή ώρα της ημέρας είναι περί τις 14:00. Αυτό οφείλεται στην καθυστερημένη ανταπόκριση της καύσιμης ύλης στις συνθήκες της ατμόσφαιρας. 

Κατά το σούρουπο γίνετε αισθητή η αλλαγή της συμπεριφοράς των πυρκαγιών, ειδικά το βράδυ κατά τις ώρες 01:00-02:00 γίνονται ηπιότερες.



Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας

ΕΘ/Πυροσβέστης

Ξέρεις ως Δασοφύλακας τους κυριότερους μετεωρολογικούς παράγοντες που επιδρούν θετικά ή αρνητικά στις δασικές πυρκαγιές;


 'Ενα μεγάλο ερώτημα για την ανθρωπότητα, ένα αστείο ερώτημα για έναν Δασοφύλακα, αλλά πολύ σημαντικό για το πως καταλαβαίνει ένας συνάδελφος τις Δασικές πυρκαγιές. Ας τα δούμε όμως, απλά, πολύ απλά... χωρίς τις φανφάρες των εκπαιδευτών μας.

Βροχή : διαβρέχει την εύφλεκτη δασική ύλη και γίνετε ποιο ανθεκτική στην έναρξη μια πυρκαγιάς ή στο πέρασμα της από μια περιοχή.

Θερμοκρασία: επιδρά στην πορεία της ξήρανσης της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης, ψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ξηρασία καθιστούν πολύ επικίνδυνη την διάδοση πυρκαγιάς. Θερμοί ξηροί άνεμοι ευνοούν την έναρξη και την διάδοση πυρκαγιών.                        Χαρακτηριστικό οι μεσημεριανές ώρες που σημειώνονται οι περισσότερες ενάρξεις πυρκαγιών στην χώρα μας.

Ατμοσφαιρική υγρασία: Επιδρά στην υγρασία της καύσιμης ύλης, όταν η σχετική υγρασία είναι μικρότερη της επικείμενη φυλλάδας τότε ο ατμοσφαιρικό αέρας δρα σαν ένα πελώριος σπόγγος που αποφορά ατμούς από τις υγρές επιφάνειες. 

Με 50-60% έχουμε ελάχιστες πυρκαγιές, με 40-50% έχουμε μικρή ταχύτητα εξάπλωσης πυρκαγιάς, με  31-40% η ταχύτητα εξάπλωσης μεγαλώνει 1.5 φορά κ.ο.κ. 

Η μικρότερη υγρασία είναι από το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα και η μεγαλύτερη από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί. Γενικότερα οι πυρκαγιές ξεκινούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Άνεμοι: Η επίδραση τους εξετάζεται από δυο απόψεις την ταχύτητα και την διεύθυνση του ανέμου. Όσο μεγαλύτερη ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη η παροχή οξυγόνου που είναι απαραίτητο για την καύση.

Εξάτμιση: είναι η συνδυασμένη δράση του ανέμου, της θερμοκρασίας του αέρα, της ατμοσφαιρικής υγρασίας και της ηλιακής ακτινοβολίας. Η ένταση της εξάτμισης είναι άριστος δείκτης της πορείας ξήρανσης της καύσιμης ύλης.

Βαρομετρική πίεση: Καθορίζει την ταχύτητα του ανέμου, επιδρά στην διαμόρφωση του καιρού και των θυελλών με κεραυνούς.

Υψόμετρο, κλίση, τοπογραφική διαμόρφωση: Οι νότιες εκθέσεις περιοχών είναι ξηρότερες από τις βόρειες. Η Δασική ύλη ξεραίνεται ταχύτερα στις νότιες, νοτιοδυτικές, και δυτικές πλαγιές. Η κλίση επιδρά  στην εξάπλωση, αφού είναι μεγαλύτερη στα ανάντη και μικρότερη στα κατάντη και ακόμα μικρότερη σε επίπεδα εδάφη. Στα ανάντη η καύσιμη ύλη είναι ποιο κοντά στις φλόγες και δέχεται μεγαλύτερο ποσό από την ακτινοβολούμενη θερμότητα.

Κάλυψη του εδάφους:  Κάτω από την κόμη του δένδρου η θερμοκρασία είναι μικρότερη, η υγρασία μεγαλύτερη και η ταχύτητα του ανέμου μικρότερη. 

Για παράδειγμα η απομάκρυνση του υπορόφου στα δάση Χαλεπίου, Τραχείας Πεύκης και Δρυός πρέπει να απομακρύνεται εάν είναι εφικτό. Αντίθετα στα δάση της Ελάτης και της Μαύρης Πεύκης δεν υπάρχει υποβλάστηση.

Κλίμα και εποχή των πυρκαγιών: Στην χώρα μας το θερμό καλοκαίρι αλλά και φθινόπωρο είναι οι εποχές που έχουμε τις περισσότερες πυρκαγιές, οι μεγαλύτερες αρχίζουν τον Ιούνιο, ενώ οι ποιο επικίνδυνες τον Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο.



Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας