4.1.21

Ποια είναι τα όρια των Δασαρχείων; και όχι μόνο.. ένας χρήσιμος οδηγός.

Περιλαμβάνει τα όρια ευθύνης των δασικών υπηρεσιών της Ελλάδας και λοιπές πληροφορίες όπως σχετική Δ/νσεις Δασών και Διοικητική Περιφέρεια και στοιχεία επικοινωνίας.

http://geodata.gov.gr/maps/?package=ccfcce7a-a82b-46c3-8b80-44a061802574&resource=0e7618a0-c609-41b7-8179-a5af1e2cc2bd&locale=el


Αν δείτε στην αριστερή μπάρα έχει επιλογές ώστε να δείτε πάρα πολλά πράγματα που μας αφορούν, όπως όρια δασών, προστατευόμενες περιοχές, εκτροφεία θηραμάτων, περιοχές Natura 2000, καταφύγια άγριας ζωής και άλλα πολλά, ψάξτε λίγο τις επιλογές και θα δείτε ότι είναι χρήσιμο εργαλείο για να το έχετε πάντα στα υπόψιν.



Μια σημείωση για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, αυτά που θα ανεβάζω ως εργαλεία, απευθύνονται αποκλειστικά σε σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ της χώρας και μόνον, δεν αφορούν τους ήδη υπηρετούντες στα Δασαρχεία αφού προφανώς και τα γνωρίζουν και δεν περίμεναν από μένα να τα ανεβάσω, η όλη προσπάθεια του blog έχει να κάνει με τους συναδέλφους Τεχνικούς Δασικής Προστασίας που τώρα μαθαίνουν και πρέπει εμείς που τα περάσαμε να τους κάνουμε την ζωή ποιο εύκολη και να τους βοηθήσουμε ώστε να καταλάβουν ποιο εύκολα τι ακριβώς αφορά αυτή η ειδικότητα. Αν τώρα ενδιαφέρουν και τον απλό πολίτη που μπορεί να θέλει μια πληροφορία, καλώς ήλθε και διαβάσε.



Κουρτέσης Ιωάννης

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 4/1/2021

Γνωρίζω τον Σχινιά και το Δάσος, Μέρος 2ο

 Αρμόδια Δασική αρχή για τον Σχινιά είναι το Δασαρχείο Καπανδριτίου.

Στην περιοχή παλαιότερα λειτουργούσε βάση των ΗΠΑ, γνωστή ως Αμερικανική Βάση Ν.Μάκρης και Κάτω Σουλίου. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν την περιοχή του Σχινιά ως βάση επικοινωνιών, σήμερα εντός του Εθνικού Πάρκου θα παρατηρήσετε μια μεγάλη κεραία και μια μικρότερη, αυτές είναι κεραίες για την ομαλή επικοινωνία των Ελληνικών Υποβρυχίων με τα κέντρα ελέγχου και έχουν μεταφερθεί από τα Σπάτα που παλαιότερα βρισκόντουσαν τοποθετημένες, αλλά με την έναρξη εργασιών του Αεροδρομίου μεταφέρθηκαν στον Σχινιά.

Διοικητικά η περιοχή ανήκει στον διευρυμένο Δήμο Μαραθώνα.

Το Εθνικό πάρκο έχει και κάποιες ζώνες χρήσεις, όπως αυτές έχουν οριστεί από Προεδρικό διάταγμα του 2000 υπ.αρ 22-6/3-72007 και με το ΦΕΚ: 395 Δ 200.


ΖΩΝΗ Α1. Υγροτοπική Περιοχή Προστασίας της Φύσης

ΖΩΝΗ Α2. Λοφώδης Περιοχή στη Χερσόνησο Κυνοσούρας – Λόφος Δρακονέρας. Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

ΖΩΝΗ Α3. Περιοχή Δάσους Χαλεπίου Πεύκης και κουκουναριάς. Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

ΖΩΝΗ Α4. Περιοχή Μακαρίας Πηγής. Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

ΖΩΝΗ Α5. Θαλάσσια Περιοχή Όρμου Μαραθώνα.

ΖΩΝΗ Β1. Περιοχή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

ΖΩΝΗ Β2. Περιοχή Αναψυχής, Τουρισμού & Κατοικίας.

ΖΩΝΗ Β3. Περιοχή παραλίας όρμου Μαραθώνα.

ΖΩΝΗ Γ. Περιοχή ελεγχόμενης γεωργικής χρήσης.


Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 με κωδικό αριθμό GR 3000003


































































Στο 3ο μέρος θα δούμε την βλάστηση, συνοπτικά και τα κυριότερα είδη της, ποια παπιά μπορείτε να δείτε στο έλος και στο Κωπηλατοδρόμιο και τι είδη υπάρχουν στην Χερσόνησο αλλά και ποια είδη φύονται κατά μήκος της παραλίας.

Λογικά στο 4ο μέρος θα δούμε παραβάσεις, αφού θέλω να μαζέψω και άλλα υλικό για να έχετε μια ολοκληρομένη εικόνα. Αν και στο αρχείο μου έχω περίπου 50 με 70 φωτογραφίες από Δασικές παραβάσεις στον Σχινιά.



Κουρτέσης Ιωάννης 

 Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας, Ιανουάριος 2021