2.4.22

Φυσιολογική η αύξηση 7 με 10% των Δασικών Πυρκαγιών Μάρτη κ Απρίλη.. σύμφωνα με την Πυροσβεστική.. μια οφειλόμενη απάντηση στην τρέλα που κουβάλα το Π.Σ.!

 Είπα να αγιάσω αλλά όταν βλέπω να μας δουλεύουν κανονικά κ με τον νόμο.. ε πάει πολύ. Πάμε να δώσουμε μια απάντηση στον Αιτωλοακαρνάνα Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό. τον οποίο τον είχα εκπαιδευτή στην Πυροσβεστική, ήταν στον 9ο Π.Σ. όπου εκεί επειδή τον θυμάμαι κ σαν εκπαιδευτή κ σαν στέλεχος του Σταθμού(στα γραφεία ήταν κ τα έλεγε διαφορετικά).

Το άρθρο.. ε τι να κάνουμε λογική η αύξηση των πυρκαγιών βρίσκεται εδώ: https://www.zougla.gr/greece/article/ksekinisan-pio-noris-i-dasikes-ke-agrotodasikes-pirkagies

Φυσικά κ η Ζούγκλα με τον τίτλο της είναι σαν να τον δουλεύει..

Αρχίζουμε με παραδείγματα τους Σταθμούς Ν.Φιλαδέλφεια κ Τατόι ,η μέγιστη θερμοκρασία τον Απρίλη που είχαμε αύξηση 10% των δασικών πυρκαγιών ήταν 

Ν.Φ. 16 κ Τατ 14.9, με υγρασία Ν.Φ. 68.4 και Τατ 71.3% κ με Υετό 41 και 49mm αντίστοιχα... κ ημέρες βροχόπτωσης 9.9 και 10.2 αντίστοιχα.. 

Με αυτά τα δεδομένα στην Αττική... είχαμε Πανελλαδικά αύξηση 10% στις Δασικές Πυρκαγιές! 

Και για να γίνει ακόμα ποιο δυσάρεστο τον Αιτωλοακαρνάνα Ι.Αρτοποίο... πάμε να δούμε την πραγματικότητα.. κ όχι νούμερα και θεωρίες για αγρίους ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά...


















Mε τα ποιο ήπια κλιματολογικά δεδομένα του σταθμού της Ν.Φιλαδελφείας στην Αττική.. δείτε την θερμοκρασία Μάρτη μήνα και κάντε συγκρίσεις μόνοι σας με τους θερινούς μήνες και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.. Μάρτη μήνα κ είχαμε με μέση θερμοκρασία 11.3 βαθμούς αύξηση 7 με 10% στις Πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.. και βάζω δεδομένα Αττικής μόνο... θερμοκρασιακά.

Πάμε να δούμε την υγρασία στην ίδια περιοχή της Αττικής..





























Το καλοκαίρι τι ακριβώς θα γίνει; με αύξηση τώρα 10%.. το καλοκαίρι τι ακριβώς θα καίγεται στην χώρα; ΤΑ ΠΑΝΤΑ;





















Με αυτά τα δεδομένα τι ακριβώς θα μας παραδώσει η Πυροσβεστική τον Οκτώβρη; Καμένη γη; 


Σύμφωνα με την: 


Ο Ιούνιος του 2021, ήταν για τον πλανήτη ο πέμπτος θερμότερος Ιούνιος από το 1880 που ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές θερμοκρασίας. Μόνο ο Ιούνιος του 2015 (τέταρτος θερμότερος), του 2016 (δεύτερος θερμότερος), του 2019 (θερμότερος) και του 2020 (τρίτος θερμότερος) ήταν θερμότεροι και είχαν απόκλιση από την αντίστοιχη μέση τιμή του 20ου αιώνα πάνω από +0.900 C

(Αναφέρεται σε έκθεση της ΕΜΥ το 2021)Στην Ελλάδα ο φετινός Ιούνιος δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 θερμότερους Ιουνίους, ωστόσο καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές 1971-2000. Η μέση μηνιαία θερμοκρασία στη χώρα (λαμβάνοντας υπόψη 31 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ) ήταν 24.9 ο C, περίπου +0.8 ο C πάνω από τις κανονικές τιμές 1971-2000. Παρατηρώντας τις αποκλίσεις της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές, γίνεται σαφές πως από το 1995 και ύστερα επικρατούν κυρίως θετικές αποκλίσεις (Εικόνα 5)














Όπως στην Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα ο Ιούλιος 2021 ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούλιος μετά από εκείνον του 2012, με μέση θερμοκρασία +28,8 o C, περίπου +2,5 o C πάνω από τις κανονικές τιμές 1971-2000 (λαμβάνοντας υπόψη 31 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ). Ο Ιούλιος είναι συνήθως για τη χώρα ο θερμότερος μήνας του έτους.

 

Οι αποκλίσεις της μέσης εποχικής θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές (1971-2000) ήταν κυρίως αρνητικές πριν το 1992, ενώ στη συνέχεια ήταν κυρίως θετικές (Εικόνα 10).

 

Ο κινητός μέσος όρος των τελευταίων δεκαετιών (2008-2017, 2009-2018, 2010- 2019, 2011-2020, 2012-2021) της απόκλισης της μέσης θερμοκρασίας από την κανονική τους τιμή, παραμένει σχεδόν σταθερός, περίπου +1.4 o C. Ο θερμότερος Ιούλιος στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, είναι ο Ιούλιος του 2012 με απόκλιση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές +3 o C.

 

Επίσης ο Ιούλιος του 1988 είναι ο μόνος Ιούλιος του 20ου αιώνα που συγκαταλέγεται στους πέντε θερμότερους Ιουλίους, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις θερμότεροι απαντώνται τα τελευταία 15 χρόνια. 















Ο Αύγουστος του 2021, ήταν για τον πλανήτη ο έκτος θερμότερος Αύγουστος από το 1880 που ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές.


 Στην Ελλάδα ο Αύγουστος 2021, ήταν ο θερμότερος Αύγουστος (λαμβάνοντας υπόψη 31 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ). Η μέση μηνιαία θερμοκρασία ήταν 28.8 o C, περίπου +2.92 o C πάνω από τις κανονικές τιμές 1971-2000.

 

Ο δεύτερος θερμότερος Αύγουστος καταγράφεται εκείνος του 2010, με απόκλιση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας από την κανονική τιμή 1971-2000, +2.90 o C. Ο Αύγουστος 2021 στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από την κορύφωση ενός μεγάλου και ισχυρού καύσωνα 1-5/8/2021.

 

Την περίοδο αυτή ξεπεράστηκαν οι απολύτως μέγιστες θερμοκρασίες (που είχαν σημειωθεί έως τότε) σε αρκετές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν συνέβη αυτό σε νησιωτικές περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο νέα ρεκόρ: στο Άργος στις 03.08.21 καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 46.3 o C, που είναι +3.1 o C πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ Αυγούστου του σταθμού (02.08.21) και στη Ν. Φιλαδέλφεια την ίδια ημέρα (03.08.21) καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 45.3 o C, που είναι κατά +1.7 o C μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ Αυγούστου του σταθμού (04.08.1958).

 

Εντυπωσιακό είναι επίσης πως τα τελευταία 24 χρόνια (από το 1998 και έπειτα), καταγράφονται μόνο θετικές αποκλίσεις της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας από την κανονική τιμή και μάλιστα 16 Αύγουστοι είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από +1.5 o C (Εικόνα 15).



 












Στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, καθώς και εκείνο του 2007, ήταν τα δύο δεύτερα θερμότερα καλοκαίρια. Η μέση θερμοκρασία του καλοκαιριού στη χώρα (λαμβάνοντας υπόψη 31 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ) ήταν περίπου +27,5 ο C, δηλαδή περίπου +2,1 ο C πάνω από τις κανονικές τιμές 1971-2000 και σχεδόν +1,5 ο C πάνω από τις κανονικές τιμές 1981-2010. Πάντως, το θερμότερο καλοκαίρι στην Ελλάδα ήταν εκείνο του 2012, με απόκλιση της εποχικής θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές, πάνω από 2 ο C (Εικόνα 18).





























Μέσος όρος θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων ΑΤΤΙΚΗ















Μέγιστες Θερμοκρασίες ΑΤΤΙΚΗ















Μέσος όρος θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων ΕΥΒΟΙΑ















Μέγιστες θερμοκρασίες Εύβοια















Στην πολύπαθη Εύβοια σύμφωνα με δεδομένα 30 ετών ... έπεσε 6.1% λιγότερη βροχή.. ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα του 21.. υπάρχει ήδη απόκλιση στην θερμοκρασία στην Εύβοια μεγαλύτερη των 1.2 βαθμών κελσίου!















Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν με αυτές τις θερμοκρασίες Μάρτη μήνα... κ τώρα Απρίλη.. καιγόμαστε και έχουμε αύξηση 10%... τι έχει να γίνει όταν οι θερμοκρασίες θα φτάσουν στο πικ... και θα κυνηγούν πάλι την φωτιά.. από την Νότια Εύβοια στην Βόρεια Εύβοια!


Σύμφωνα με το πρόγραμμα ΞΕΝΙΟΣ

https://xenios-project.eu/synoptiki-parousiasi/

Άρθρο του 2014 https://dasarxeio.com/2014/07/27/14868/


Χρησιμοποιώντας εξελιγμένους αλγόριθμους εξάπλωσης φωτιάς, η ομάδα του προγράμματος «Ξένιος» προσομοίωσε τη «συμπεριφορά» των πυρκαγιών που αναμένεται να κάψουν την περιοχή της Μεσσηνίας στο μέλλον, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, μέχρι το τέλος του αιώνα οι πυρκαγιές θα είναι αρκετά πιο συχνές στην περιοχή της Μεσσηνίας και θα έχουν μεγαλύτερη ένταση, προκαλώντας περισσότερες καταστροφές. «Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, οι βροχοπτώσεις, σε κάποιες περιοχές, θα μειωθούν έως και 10%, ενώ η ταχύτητα των καλοκαιρινών ανέμων θα αυξηθεί κατά 10%», λέει ο κ. Ζερεφός, αναφερόμενος στα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα που παρουσιάστηκε πριν από τρία χρόνια.


Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ξένιος» υπολογίστηκε επίσης ότι μέχρι το 2100 η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή της Μεσσηνίας θα είναι 3 με 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη, ο αριθμός των καλοκαιρινών ημερών (θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου) θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο αριθμός των πολύ ζεστών ημερών, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου, φαίνεται ότι θα φτάσουν στις 60 ημέρες τον χρόνο. «Θα έχουμε μέχρι και δύο μήνες καύσωνα στο τέλος του αιώνα», λέει ο κ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ένας εκ των βασικών συμμετεχόντων της παραπάνω έρευνας. Οι αραιές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να μειώσουν την περιεκτικότητα της βιομάζας των δασών σε υγρασία, μετατρέποντάς τη σε εύφλεκτη καύσιμη ύλη, εξηγεί ο κ. Καλαμποκίδης.

Μόνο στην περιοχή της Μεσσηνίας η θερμοκρασία θα ανέβει έως κ το 2100 3 με 4 βαθμούς κελσίου.. θα μου πείτε λογικό δεν είναι να ξεσπούν πυρκαγιές, λογικότατο θα σας απαντήσω.. είναι όμως λογικό να θυσιάζουμε εκατομμύρια για καταστολή και να μην δαπανά το κράτος τίποτα για την πρόληψη; 


Είναι δυνατόν το υδροκέφαλο αυτό κράτος να δαπανά 12 εκατ ευρώ ετησίως για τους μισθούς της ΕΜΟΔΕ και τα έξοδα της μονάδας αυτής και να μην δίνει ούτε μισό ευρώ για προσλάβει στα Δασαρχεία κόσμο; Και δεν αναφέρομαι μόνο στην δική μας ειδικότητα.. σε όλες, σε Δασοπόνους, Δασολόγους, βιολόγους, υδρολόγους και όποια άλλη ειδικότητα μπορεί να βοηθήσει στην δασική διαχείριση.. Καλά για εμάς τους Ειδικούς κ τους Τεχνικούς Δασικής Προστασίας.. το κράτος μας έχει γραμμένους εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ποσοτικό.. να πάρουμε άλλους 400 πυροσβέστες να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.. το πρόβλημα είναι ποιοτικό, δεν υπάρχουν οι ειδικότητες που χρειάζονται για να διαχειρίζονται τα Δάση και όλα τα υπόλοιπα είναι να χουμε να λέγαμε.. με τα κλιματολογικά δεδόμενα που σας παρέθεσα.. αν τώρα έχουμε αύξηση 7 με 10%... φανταστείτε τι έρχεται το καλοκαίρι!!! Απλά κάντε το εικόνα... ΘΑ ΚΑΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΗ!

Και δεν φταίει το Πεύκο, δεν φταίνε οι πευκοβελόνες.. φταίει η ΜΗΔΕΝΙΚΗ διαχείριση των Ελληνικών Δασών..  φταίει ότι οι Δασικοί συνεταιρισμοί έχουν εγκαταλειφθεί, φταίει ότι οι παραδασόβιοι πληθυσμοί έχουν εγκαταλείψει την επαρχία και έχουν μετακινηθεί στα αστικά κέντρα, φταίει ότι η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ υπεχρηματοδοτείται συνεχώς και τις κλέβουν έργο με πρόσφατο αίσχος την σύσταση της ΕΜΟΔΕ, φταίει ότι δεν υπάρχουν προσλήψεις στην Δασική υπηρεσία εδώ κ 18 χρόνια.. φταίει ότι οι ΦΔΠΠ που έγιναν πλέον Μονάδες κοιτούν την πάρτη τους πλέον και ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν ξέρει τι του γίνετε...φταίει που το κράτος συνεχίζει να πιστεύει ότι με την καταστολή θα τα καταφέρει.. κ όχι μόνο δεν τα καταφέρνει αλλά κάθε χρόνο γίνονται και χειρότερα..

Αυτό το καλοκαίρι ας ετοιμαστούμε για άλλη μια χρονιά όπου το Π.Σ. θα κυνηγά τις φωτιές... εδώ θα είμαστε και θα το δούμε το έργο!

Η λύση; ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ. 

Η καταστολή που εφαρμόζει το Π.Σ. είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να αποδώσει.. 



Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 2 Απριλίου 2022



ΠΗΓΕΣ:

http://www.emy.gr/emy/el/pdf/summer2021.pdf

References ECMWF, Copernicus Climate Change Service -C3S (https://climate.copernicus.eu)

ΝΟΑΑ, Global climate report for June, July and August 2021 (https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/) 

Μελέτη / εργασία: Καύσωνας 28/7/2021 – 5/8/2021 (http://emy.gr/emy/el/pdf/heatwave_2021.pdf) 

Δεδομένα Κλιματικής Βάσης ΕΜΥ (www.hnms.gr)