14.12.20

Στο χάος της αδιαφορίας των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι Δασοφύλακες. 14/12/2020



Κάθε κυβέρνηση που περνά από αυτά τα χώματα, που μας ταλαιπωρεί και μας τρώει το μεδούλι, μας μιλά με περισπούδαστο ύφος για την Δασική πολιτική, μόνο που όταν μιλάνε για Δασική πολιτική, νομίζουν ότι απευθύνονται σε χαζούς ή καλύτερα σε μη γνώστες του αντικειμένου, γιατί στην πραγματικότητα  απευθύνονται σε μη γνώστες του Δάσους, για έναν πολύ απλό λόγο, για να μπορούν να τους ελέγχουν, αφού γνώσεις δεν έχουν και με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να παίρνουν ανενόχλητοι τις αποφάσεις, με ότι αοριστία τους κατέβει εκείνη την στιγμή από το κεφάλι. 

Γιατί τους είναι δύσκολο, βασικά ακατόρθωτο να παρουσιαστούν μπροστά στους εν ενεργεία Δασικούς αλλά και σε όλους εμάς τους ανέργους-αδιόριστους Δασοφύλακες και να προσπαθήσουν να μας πείσουν λέγοντας μας το ποίημα που λένε σε αυτούς που δεν γνωρίζουν.. κάπως έτσι στην Ελλάδα φαίνεται ότι χτίζουν την Δασική πολιτική. 

Σήμερα ο Δασοφύλακα(Ειδικός και Τεχνικός Δασικής Προστασίας), είναι έρμαιο της αδιαφορίας των κυβερνήσεων, περνούν Πρωθυπουργοί και Πρωθυπουργοί και η πληγή παραμένει ανοικτή.. δεκάδες νέοι συσσωρεύονται από τα Δ.ΙΕΚ κάθε χρόνο στην μεγάλη λίστα των χιλιάδων ανέργων συναδέλφων όλων αυτών των ετών. Με το πρόβλημα πλέον να έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και με τις κυβερνήσεις να αδιαφορούν και να μην επιθυμούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Σήμερα στην Ελλάδα ο Ειδικός και ο Τεχνικός Δασικής μπορεί να απασχοληθεί μόνο στο Δημόσιο τομέα, αφού ιδιωτικά Δάση δεν υπάρχουν και όπου αυτά υπάρχουν οι ιδιοκτήτες τους δεν ασχολούνται με την φύλαξη τους, ούτε καν για την διαχείριση τους. Άρα η μόνη διέξοδος είναι το Δημόσιο, τι υπάρχει όμως στο Δημόσιο για να απασχοληθούμε; 

·         Δασαρχεία - δεν πραγματοποιούν προσλήψεις

·         ΦΔΠΠ - δεν πραγματοποιούν προσλήψεις για να συμπληρωθούν τα κενά, ούτε καν εποχικών, με συμβάσεις 6- 8μηνου. Με τα κενά να είναι τεράστια και με ομηρεία των εργαζομένων.

·         Δήμοι – Στις Υπηρεσίες Πρασίνου, απουσιάζει προκλητικά η ειδικότητα μας, με πρόσχημα την στελέχωση των τμημάτων με ΥΕ εργατών και όχι ΔΕ, αφού το κόστος της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών είναι μειωμένο. Στις δε εποχικές προσλήψεις έκτακτου προσωπικού που πραγματοποιούν οι Δήμοι για πυρασφάλεια δεν υπάρχουν στις προκηρύξεις θέσεις εργασίας για Ειδ/Τεχν Δασικής Προστασίας αλλά μόνο για προσωπικό χωρίς τυπικά προσόντα, τότε η απορία είναι εύλογη εμείς στην Σχολή, τα μαθήματα, Χειρισμός Πυροσβεστικού οχήματος, Δασικών πυρκαγιών, γιατί τα κάναμε; 

Σημειώστε παρακαλώ ότι πολλοί σπουδαστές που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές και έχουν δώσει ΕΟΠΕΠ, είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό και Εθελοντές Πυροσβέστες στο Π.Σ. ή σε Ιδιωτικές ομάδες με πολύ μεγάλη γνώση στο αντικείμενο.

·        Περιφέρειες – Ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια με τους Δήμους, αλλά με την μόνη διαφορά ότι εδώ δεν απουσιάζουμε μόνον, αλλά δεν υπάρχουμε καν. Δεν στελεχώνουν τις Υπηρεσίες με Τεχνικούς Δασικής.

Όσον αφορά την νέο δομή της Π.Π., όπως πολλάκις έχει αναφέρει ο κ.Χαρδαλιάς με ορίζοντα το 2021,22, είναι άγνωστο ποια θα είναι η δομή της, τις οργανικές θέσεις και αν θα υπάρχουμε μέσα σε αυτές.

Μέσα σε αυτό το χαοτικό πλαίσιο, ένας νέος απόφοιτος Δασοφύλακας, ψάχνει για δουλειά και που ψάχνει; μα κάπου αλλού, στο αντικείμενο του δεν θα βρει δουλειά όσο κι αν ψάχνει.

Πότε επιτέλους θα ενδιαφερθεί το κράτος να προκηρύξει θέσεις για Δασοφύλακες σε:

  • Δασαρχεία
  • ΦΔΠΠ 
  • Δήμοι
  • Περιφέρειες

Για πόσο ακόμα θα ανέχεσαι να καίγονται τα Δάση και το κράτος να σου λέει ότι θα ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία ΜΚΟ για την προστασία των Δασών; 

Πότε επιτέλους θα καταλάβεις ότι το Δάσος δεν μπορούν να το προστατέψουν οι ΜΚΟ, αλλά μόνο οι Δασοφύλακες, μέσω της Δασικής Υπηρεσίας; 

Για πόσο ακόμα θα ανέχεσαι να παίζουν με νεκρούς(βλέπε Μάτι)και να καπηλεύονται τον θρήνο και την δυστυχία για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη, όταν όλοι ξέραμε ότι το Μάτι δεν μπορούσε να εκκενωθεί και ότι η ΕΛ.ΑΣ. ήταν ο βασικός υπεύθυνος για την καταστροφή, αφού μπλόκαρε όλες τις βασικές οδούς που μπορούσε να διαφύγει ο κόσμος!

Η καπηλεία των νεκρών στο Μάτι και στην Μάνδρα, γίνετε από αυτούς που έχουν στα χέρια τους το αίμα από την Ηλεία; Μιλάμε σοβαρά; 

Έλληνα, ξύπνα και ξύπνα πριν να είναι αργά, τα Δάση μας χάνονται και χάνονται γιατί δεν τους ενδιαφέρει να ασχοληθούν με την Δασική πολιτική, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να μην βρίσκεις μισό δένδρο για να ξεκουραστείς στην σκιά του.


Κουρτέσης Ιωάννης  - Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 14/12/2020


*Σε επόμενη ανάρτηση: Η ομηρεία των αδιόριστων Ειδικών και Τεχνικών Δασικής Προστασίας και γιατί πρέπει να δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα των ΦΔΠΠ και στις νέες προσλήψεις στα Δασαρχεία, αποκλειστικά και μόνο με το νέο ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ για ευπρέπεια και σεβασμό στην άποψη του άλλου. Σχολιάζουμε την άποψη/θέση/γνώμη χωρίς να σχολιάζουμε το άτομο. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Κουρτέσης Ιωάννης Τεχνικός Δασικής Προστασίας