19.2.21

O μύθος με το κουκουνάρι, πετάγονται ή όχι;

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε για τα φλεγόμενα κουκουνάρια που πετάγονται και προκαλούν νέες εστίες. Διάφορες ιστορίες έχουμε ακούσει για φλεγόμενα κουκουνάρια που πετάνε, κάνουν πολύωρες πτήσεις και προσγειώνονται στην άλλη άκρη του κόσμου. Βλέπετε ο Έλληνας δεν έμαθε να ακούει την επιστήμη αλλά τον γείτονα, τον Πρόεδρο του χωριού και τον Βουλευτή, από γνώση ότι λάχει όπου λάχει, άμα λάχει. 

Επειδή όμως φτάσαμε στο 2021 αγαπητοί συνάδελφοι ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με δυο από τις ποιο αξιόπιστες πηγές που θα μπορούσαν να υπάρξουν, όπου δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. 

Αλλά πριν, ας δούμε τι διαβάζουμε το σωτήριο έτος 2021...



Και μια μαρτυρία του 2018



Ας αρχίσουμε να τα ξεδιαλύνουμε.. και ας αφήσουμε να μιλήσει η γνώση και όχι ο μαυρογιαλούρος.

Τα πικρά μαθήματα (και) από τις φετινές φωτιές 

Hμερομηνία δημοσίευσης: 14-08-08 Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Του Σπύρου Ντάφη


Αλλος είδε, λέει, τα κουκουνάρια να σκάνε σαν χειροβομβίδες! και να διασπείρουν τη φωτιά. Τα κουκουνάρια όχι μόνο δεν καίγονται, αλλά ούτε καν ανοίγουν κατά τη διάρκεια της φωτιάς. Στη Χαλέπιο Πεύκη ανοίγουν 48 περίπου ώρες μετά την πυρκαγιά και στην Τραχεία Πεύκη, στην περίπτωση της Ρόδου, μόλις τον Σεπτέμβριο ή μετά τις πρώτες βροχές.

Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, όταν αυτή έχει πάρει ήδη διαστάσεις, δημιουργείται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ένα κυκλωνικό σύστημα και ένα ανοδικό ρεύμα αέρος στο κέντρο της πυρκαγιάς, το οποίο παρασύρει αποκαΐδια σε μεγάλη απόσταση και έτσι εκδηλώνονται ταυτόχρονα πολλές νέες εστίες πυρκαγιάς, οι οποίες δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ας δούμε και άλλη μια διαπίστωση από εργασία του Δ. Καϊλίδης 1990

"Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η επικρατούσα σε ορισμένους αντίληψη ότι οι κώνοι εκρήγνυνται και εκτοξεύονται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων δεν δικαιολογείται από τη γνώση των φυσικών δυνάμεων που ενεργούν αλλά και από παρατηρήσεις στην πράξη (Καϊλίδης 1990). 

Οι κλειστοί κώνοι πράγματι ανοίγουν με τη θερμότητα της πυρκαγιάς απελευθερώνοντας τους σπόρους τους. Φλεγόμενα τμήματά τους ή και ολόκληροι κώνοι είναι δυνατό να αρπαχθούν από την επαγωγική στήλη χάρη στον υψηλό τους αεροδυναμικό συντελεστή και να γίνουν αποτελεσματικές κάφτρες μεταφέροντας την πυρκαγιά μερικές εκατοντάδες μέτρα. Ι

διαίτερα προβλήματα δημιουργεί η απόσπαση των κώνων από τα κλαδιά και η κύλισή τους με τη βαρύτητα προς τα κατάντη της πλαγιάς, όταν υπάρχει μεγάλη κλίση. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άναμμα νέας φωτιάς χαμηλά στο βάθος της χαράδρας η οποία με τη βοήθεια της κλίσης αρχίζει καινούρια εξάπλωση προς τα επάνω δημιουργώντας κίνδυνο για τους δασοπυροσβέστες.

_________________

Όπως διαπιστώνεται με κανέναν τρόπο το κουκουνάρι δεν εκτοξεύεται.. άλλωστε δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός εκτόξευσης ούτε στον ποδίσκο αλλά ούτε και στο κλαδί, την επόμενο φορά λοιπόν που θα ακούσετε κάτι ανάλογο, ξέρετε τι να τους απαντήσετε...

Απλά και κατανοητά.. ο μύθος αυτός πρέπει να σπάσει, γιατί δηλώνει άγνοια και ΚΑΜΙΑ επαφή με το Δάσος. 

Την επόμενη φορά συνάδελφε να είσαι διαβασμένος και να απαντήσεις, όχι για να το παίξεις έξυπνος, αλλά για να το μάθουν και όσοι δεν το ξέρουν.

Και ένα βίντεο για να διαλύσουμε μια και καλή τον μύθο.. δικό μου από την ψησταριά του σπιτιού μου στον Μαραθώνα.

Επιλέξτε την προβολή σε πλήρη οθόνη.


Και στα δυο βίντεο στην φωτιά πρέπει να έχω βάλει περίπου 15 με 20 κουκουνάρια... 



Μια πολύ κακή ιστορία μου είχε συμβεί όταν ήμουν στο Σχολείο των Εθελοντών Πυροσβεστών του Π.Σ. και περνούσα την εκπαίδευση, στο μάθημα για τις πυρκαγιές μου είχε τύχει Αξιωματικός σε Σταθμό των Αθηνών.... να παραδίδει το μάθημα για τις πυρκαγιές, φτάνει στο τέλος, ρωτάει αν έχουμε ερωτήσεις κτλ, του λέω λοιπόν θα πείτε και για τον μύθο με το κουκουνάρι; Ποιον μύθο μου λέει;Του απαντώ , μα για το ότι δεν πετάγονται τα κουκουνάρια...

Η απάντηση του Αξιωματικού του Π.Σ. ήταν η εξής, τι λες μου κάνει, εγώ όταν ήμουν ΔΚΤΗΣ σε ένα σταθμό στην επαρχία(δεν αναφέρω επίτηδες το που ήταν), σε μια φωτιά, μου περνούσαν τα κουκουνάρια σαν σφαίρες από μπροστά μου... Με τα πολλά κατάφερα να τον πείσω ότι δεν πετάγονται, αφού πρώτα κατάφερε και έπεισε όλους τους εκπαιδευόμενους για το αντίθετο, αλλά εξηγώντας του το πως έχουν τα πράγματα, κατάλαβε το λάθος του και με την ουρά στα σκέλια το πήρε πίσω. Αυτό σας το περιγράφω γιατί μπορεί και από ΔΗΘΕΝ ειδικούς..... Αξιωματικούς του Π.Σ. να ακούσετε καμιά βλακεία.. και να ξέρετε τι να τους απαντήσετε!


Κουρτέσης Ιωάννης

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 19-02-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ για ευπρέπεια και σεβασμό στην άποψη του άλλου. Σχολιάζουμε την άποψη/θέση/γνώμη χωρίς να σχολιάζουμε το άτομο. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Κουρτέσης Ιωάννης Τεχνικός Δασικής Προστασίας