2.4.22

Φυσιολογική η αύξηση 7 με 10% των Δασικών Πυρκαγιών Μάρτη κ Απρίλη.. σύμφωνα με την Πυροσβεστική.. μια οφειλόμενη απάντηση στην τρέλα που κουβάλα το Π.Σ.!

 Είπα να αγιάσω αλλά όταν βλέπω να μας δουλεύουν κανονικά κ με τον νόμο.. ε πάει πολύ. Πάμε να δώσουμε μια απάντηση στον Αιτωλοακαρνάνα Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό. τον οποίο τον είχα εκπαιδευτή στην Πυροσβεστική, ήταν στον 9ο Π.Σ. όπου εκεί επειδή τον θυμάμαι κ σαν εκπαιδευτή κ σαν στέλεχος του Σταθμού(στα γραφεία ήταν κ τα έλεγε διαφορετικά).

Το άρθρο.. ε τι να κάνουμε λογική η αύξηση των πυρκαγιών βρίσκεται εδώ: https://www.zougla.gr/greece/article/ksekinisan-pio-noris-i-dasikes-ke-agrotodasikes-pirkagies

Φυσικά κ η Ζούγκλα με τον τίτλο της είναι σαν να τον δουλεύει..

Αρχίζουμε με παραδείγματα τους Σταθμούς Ν.Φιλαδέλφεια κ Τατόι ,η μέγιστη θερμοκρασία τον Απρίλη που είχαμε αύξηση 10% των δασικών πυρκαγιών ήταν 

Ν.Φ. 16 κ Τατ 14.9, με υγρασία Ν.Φ. 68.4 και Τατ 71.3% κ με Υετό 41 και 49mm αντίστοιχα... κ ημέρες βροχόπτωσης 9.9 και 10.2 αντίστοιχα.. 

Με αυτά τα δεδομένα στην Αττική... είχαμε Πανελλαδικά αύξηση 10% στις Δασικές Πυρκαγιές! 

Και για να γίνει ακόμα ποιο δυσάρεστο τον Αιτωλοακαρνάνα Ι.Αρτοποίο... πάμε να δούμε την πραγματικότητα.. κ όχι νούμερα και θεωρίες για αγρίους ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά...


















Mε τα ποιο ήπια κλιματολογικά δεδομένα του σταθμού της Ν.Φιλαδελφείας στην Αττική.. δείτε την θερμοκρασία Μάρτη μήνα και κάντε συγκρίσεις μόνοι σας με τους θερινούς μήνες και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.. Μάρτη μήνα κ είχαμε με μέση θερμοκρασία 11.3 βαθμούς αύξηση 7 με 10% στις Πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.. και βάζω δεδομένα Αττικής μόνο... θερμοκρασιακά.

Πάμε να δούμε την υγρασία στην ίδια περιοχή της Αττικής..





























Το καλοκαίρι τι ακριβώς θα γίνει; με αύξηση τώρα 10%.. το καλοκαίρι τι ακριβώς θα καίγεται στην χώρα; ΤΑ ΠΑΝΤΑ;





















Με αυτά τα δεδομένα τι ακριβώς θα μας παραδώσει η Πυροσβεστική τον Οκτώβρη; Καμένη γη; 


Σύμφωνα με την: 


Ο Ιούνιος του 2021, ήταν για τον πλανήτη ο πέμπτος θερμότερος Ιούνιος από το 1880 που ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές θερμοκρασίας. Μόνο ο Ιούνιος του 2015 (τέταρτος θερμότερος), του 2016 (δεύτερος θερμότερος), του 2019 (θερμότερος) και του 2020 (τρίτος θερμότερος) ήταν θερμότεροι και είχαν απόκλιση από την αντίστοιχη μέση τιμή του 20ου αιώνα πάνω από +0.900 C

(Αναφέρεται σε έκθεση της ΕΜΥ το 2021)Στην Ελλάδα ο φετινός Ιούνιος δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 θερμότερους Ιουνίους, ωστόσο καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές 1971-2000. Η μέση μηνιαία θερμοκρασία στη χώρα (λαμβάνοντας υπόψη 31 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ) ήταν 24.9 ο C, περίπου +0.8 ο C πάνω από τις κανονικές τιμές 1971-2000. Παρατηρώντας τις αποκλίσεις της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές, γίνεται σαφές πως από το 1995 και ύστερα επικρατούν κυρίως θετικές αποκλίσεις (Εικόνα 5)














Όπως στην Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα ο Ιούλιος 2021 ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούλιος μετά από εκείνον του 2012, με μέση θερμοκρασία +28,8 o C, περίπου +2,5 o C πάνω από τις κανονικές τιμές 1971-2000 (λαμβάνοντας υπόψη 31 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ). Ο Ιούλιος είναι συνήθως για τη χώρα ο θερμότερος μήνας του έτους.

 

Οι αποκλίσεις της μέσης εποχικής θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές (1971-2000) ήταν κυρίως αρνητικές πριν το 1992, ενώ στη συνέχεια ήταν κυρίως θετικές (Εικόνα 10).

 

Ο κινητός μέσος όρος των τελευταίων δεκαετιών (2008-2017, 2009-2018, 2010- 2019, 2011-2020, 2012-2021) της απόκλισης της μέσης θερμοκρασίας από την κανονική τους τιμή, παραμένει σχεδόν σταθερός, περίπου +1.4 o C. Ο θερμότερος Ιούλιος στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, είναι ο Ιούλιος του 2012 με απόκλιση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές +3 o C.

 

Επίσης ο Ιούλιος του 1988 είναι ο μόνος Ιούλιος του 20ου αιώνα που συγκαταλέγεται στους πέντε θερμότερους Ιουλίους, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις θερμότεροι απαντώνται τα τελευταία 15 χρόνια. 















Ο Αύγουστος του 2021, ήταν για τον πλανήτη ο έκτος θερμότερος Αύγουστος από το 1880 που ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές.


 Στην Ελλάδα ο Αύγουστος 2021, ήταν ο θερμότερος Αύγουστος (λαμβάνοντας υπόψη 31 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ). Η μέση μηνιαία θερμοκρασία ήταν 28.8 o C, περίπου +2.92 o C πάνω από τις κανονικές τιμές 1971-2000.

 

Ο δεύτερος θερμότερος Αύγουστος καταγράφεται εκείνος του 2010, με απόκλιση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας από την κανονική τιμή 1971-2000, +2.90 o C. Ο Αύγουστος 2021 στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από την κορύφωση ενός μεγάλου και ισχυρού καύσωνα 1-5/8/2021.

 

Την περίοδο αυτή ξεπεράστηκαν οι απολύτως μέγιστες θερμοκρασίες (που είχαν σημειωθεί έως τότε) σε αρκετές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν συνέβη αυτό σε νησιωτικές περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο νέα ρεκόρ: στο Άργος στις 03.08.21 καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 46.3 o C, που είναι +3.1 o C πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ Αυγούστου του σταθμού (02.08.21) και στη Ν. Φιλαδέλφεια την ίδια ημέρα (03.08.21) καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 45.3 o C, που είναι κατά +1.7 o C μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ Αυγούστου του σταθμού (04.08.1958).

 

Εντυπωσιακό είναι επίσης πως τα τελευταία 24 χρόνια (από το 1998 και έπειτα), καταγράφονται μόνο θετικές αποκλίσεις της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας από την κανονική τιμή και μάλιστα 16 Αύγουστοι είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από +1.5 o C (Εικόνα 15).



 












Στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, καθώς και εκείνο του 2007, ήταν τα δύο δεύτερα θερμότερα καλοκαίρια. Η μέση θερμοκρασία του καλοκαιριού στη χώρα (λαμβάνοντας υπόψη 31 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ) ήταν περίπου +27,5 ο C, δηλαδή περίπου +2,1 ο C πάνω από τις κανονικές τιμές 1971-2000 και σχεδόν +1,5 ο C πάνω από τις κανονικές τιμές 1981-2010. Πάντως, το θερμότερο καλοκαίρι στην Ελλάδα ήταν εκείνο του 2012, με απόκλιση της εποχικής θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές, πάνω από 2 ο C (Εικόνα 18).





























Μέσος όρος θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων ΑΤΤΙΚΗ















Μέγιστες Θερμοκρασίες ΑΤΤΙΚΗ















Μέσος όρος θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων ΕΥΒΟΙΑ















Μέγιστες θερμοκρασίες Εύβοια















Στην πολύπαθη Εύβοια σύμφωνα με δεδομένα 30 ετών ... έπεσε 6.1% λιγότερη βροχή.. ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα του 21.. υπάρχει ήδη απόκλιση στην θερμοκρασία στην Εύβοια μεγαλύτερη των 1.2 βαθμών κελσίου!















Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν με αυτές τις θερμοκρασίες Μάρτη μήνα... κ τώρα Απρίλη.. καιγόμαστε και έχουμε αύξηση 10%... τι έχει να γίνει όταν οι θερμοκρασίες θα φτάσουν στο πικ... και θα κυνηγούν πάλι την φωτιά.. από την Νότια Εύβοια στην Βόρεια Εύβοια!


Σύμφωνα με το πρόγραμμα ΞΕΝΙΟΣ

https://xenios-project.eu/synoptiki-parousiasi/

Άρθρο του 2014 https://dasarxeio.com/2014/07/27/14868/


Χρησιμοποιώντας εξελιγμένους αλγόριθμους εξάπλωσης φωτιάς, η ομάδα του προγράμματος «Ξένιος» προσομοίωσε τη «συμπεριφορά» των πυρκαγιών που αναμένεται να κάψουν την περιοχή της Μεσσηνίας στο μέλλον, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, μέχρι το τέλος του αιώνα οι πυρκαγιές θα είναι αρκετά πιο συχνές στην περιοχή της Μεσσηνίας και θα έχουν μεγαλύτερη ένταση, προκαλώντας περισσότερες καταστροφές. «Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, οι βροχοπτώσεις, σε κάποιες περιοχές, θα μειωθούν έως και 10%, ενώ η ταχύτητα των καλοκαιρινών ανέμων θα αυξηθεί κατά 10%», λέει ο κ. Ζερεφός, αναφερόμενος στα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα που παρουσιάστηκε πριν από τρία χρόνια.


Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ξένιος» υπολογίστηκε επίσης ότι μέχρι το 2100 η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή της Μεσσηνίας θα είναι 3 με 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη, ο αριθμός των καλοκαιρινών ημερών (θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου) θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο αριθμός των πολύ ζεστών ημερών, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου, φαίνεται ότι θα φτάσουν στις 60 ημέρες τον χρόνο. «Θα έχουμε μέχρι και δύο μήνες καύσωνα στο τέλος του αιώνα», λέει ο κ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ένας εκ των βασικών συμμετεχόντων της παραπάνω έρευνας. Οι αραιές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να μειώσουν την περιεκτικότητα της βιομάζας των δασών σε υγρασία, μετατρέποντάς τη σε εύφλεκτη καύσιμη ύλη, εξηγεί ο κ. Καλαμποκίδης.

Μόνο στην περιοχή της Μεσσηνίας η θερμοκρασία θα ανέβει έως κ το 2100 3 με 4 βαθμούς κελσίου.. θα μου πείτε λογικό δεν είναι να ξεσπούν πυρκαγιές, λογικότατο θα σας απαντήσω.. είναι όμως λογικό να θυσιάζουμε εκατομμύρια για καταστολή και να μην δαπανά το κράτος τίποτα για την πρόληψη; 


Είναι δυνατόν το υδροκέφαλο αυτό κράτος να δαπανά 12 εκατ ευρώ ετησίως για τους μισθούς της ΕΜΟΔΕ και τα έξοδα της μονάδας αυτής και να μην δίνει ούτε μισό ευρώ για προσλάβει στα Δασαρχεία κόσμο; Και δεν αναφέρομαι μόνο στην δική μας ειδικότητα.. σε όλες, σε Δασοπόνους, Δασολόγους, βιολόγους, υδρολόγους και όποια άλλη ειδικότητα μπορεί να βοηθήσει στην δασική διαχείριση.. Καλά για εμάς τους Ειδικούς κ τους Τεχνικούς Δασικής Προστασίας.. το κράτος μας έχει γραμμένους εκεί που δεν πιάνει μελάνι.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ποσοτικό.. να πάρουμε άλλους 400 πυροσβέστες να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.. το πρόβλημα είναι ποιοτικό, δεν υπάρχουν οι ειδικότητες που χρειάζονται για να διαχειρίζονται τα Δάση και όλα τα υπόλοιπα είναι να χουμε να λέγαμε.. με τα κλιματολογικά δεδόμενα που σας παρέθεσα.. αν τώρα έχουμε αύξηση 7 με 10%... φανταστείτε τι έρχεται το καλοκαίρι!!! Απλά κάντε το εικόνα... ΘΑ ΚΑΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΣΗ!

Και δεν φταίει το Πεύκο, δεν φταίνε οι πευκοβελόνες.. φταίει η ΜΗΔΕΝΙΚΗ διαχείριση των Ελληνικών Δασών..  φταίει ότι οι Δασικοί συνεταιρισμοί έχουν εγκαταλειφθεί, φταίει ότι οι παραδασόβιοι πληθυσμοί έχουν εγκαταλείψει την επαρχία και έχουν μετακινηθεί στα αστικά κέντρα, φταίει ότι η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ υπεχρηματοδοτείται συνεχώς και τις κλέβουν έργο με πρόσφατο αίσχος την σύσταση της ΕΜΟΔΕ, φταίει ότι δεν υπάρχουν προσλήψεις στην Δασική υπηρεσία εδώ κ 18 χρόνια.. φταίει ότι οι ΦΔΠΠ που έγιναν πλέον Μονάδες κοιτούν την πάρτη τους πλέον και ο ΟΦΥΠΕΚΑ δεν ξέρει τι του γίνετε...φταίει που το κράτος συνεχίζει να πιστεύει ότι με την καταστολή θα τα καταφέρει.. κ όχι μόνο δεν τα καταφέρνει αλλά κάθε χρόνο γίνονται και χειρότερα..

Αυτό το καλοκαίρι ας ετοιμαστούμε για άλλη μια χρονιά όπου το Π.Σ. θα κυνηγά τις φωτιές... εδώ θα είμαστε και θα το δούμε το έργο!

Η λύση; ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ. 

Η καταστολή που εφαρμόζει το Π.Σ. είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να αποδώσει.. 



Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 2 Απριλίου 2022



ΠΗΓΕΣ:

http://www.emy.gr/emy/el/pdf/summer2021.pdf

References ECMWF, Copernicus Climate Change Service -C3S (https://climate.copernicus.eu)

ΝΟΑΑ, Global climate report for June, July and August 2021 (https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/) 

Μελέτη / εργασία: Καύσωνας 28/7/2021 – 5/8/2021 (http://emy.gr/emy/el/pdf/heatwave_2021.pdf) 

Δεδομένα Κλιματικής Βάσης ΕΜΥ (www.hnms.gr) 

2.2.22

Τι είναι οι φυσικοί τυρφώνες, πως προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κ τι είναι το πρόγραμμά Life που ενέκρινε η Ε.Ε. στις 20 Μαΐου 2020.


Οι φυσικές τυρφώνες (μίρες) είναι μοναδικά οικοσυστήματα που φιλοξενούν πολλά εξαιρετικά

προσαρμοσμένα, σπάνια και απειλούμενα είδη, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Σε παγκόσμιο επίπεδο,

Οι τυρφώνες ρυθμίζουν το κλίμα αποθηκεύοντας τεράστιες ποσότητες άνθρακα.

Περιφερειακά, επηρεάζουν την υδρολογία, διασφαλίζουν την πρόληψη των πλημμυρών και λειτουργούν ως προστατευτικά κατά της ρύπανσης. Οι τυρφώνες είναι επίσης αρχεία του παρελθόν, τεκμηριώνοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα, το κλίμα και ρύπανσης στα στρωματοποιημένα στρώματα τύρφης τους. Και για αιώνες, οι άνθρωποι εξαρτιόταν από τυρφώνες για νερό, τροφή, καύσιμα και αναψυχή.

Από το Πανεπιστήμιο Πατρών και του τμήματος Τμήμα Γεωλογίας
Πανεπιστημιούπολης Ρίον μπορούμε να μάθουμε τα ακόλουθα:


Η τύρφη είναι ένα χαλαρό, οργανογενές (οργανικής προέλευσης) και οργανικό (οργανικής σύστασης) καύσιμο ίζημα, που σχηματίζεται με συσσώρευση περισσότερο ή λιγότερο αποσυντεθειμένων και χουμιωμένων φυτικών συστατικών στα έλη και σε συνθήκες έλλειψης ατμοσφαιρικού αέρα. Ο σχηματισμός και η απόθεση τύρφης αναφέρονται ως τυρφογένεση. Σε φυσική κατάσταση η περιεκτικότητα της τύρφης σε νερό είναι >75% κ.β. και σε ανόργανα συστατικά <50% κ.β. (στην ξηρή μάζα). Η τύρφη αποτελεί το αρχικό ίζημα, από το οποίο προέρχονται όλοι οι άλλοι γαιάνθρακες.

Έλος είναι εδαφική έκταση, στην οποία μόνιμα λιμνάζουν αβαθή νερά. Έλη σχηματίζονται συνήθως εκεί, όπου συρρέουν όμβρια, πηγαία ή επιφανειακά νερά και εμποδίζεται η απορροή τους από γεωμορφολογικούς κυρίως παράγοντες. Για να σχηματιστεί ένα έλος, πρέπει να ισχύει η γενική σχέση: Ε+ Β³ ΕΑ + Κ + ΕΔ, όπου Ε: η ποσότητα επιφανειακού νερού που κατ’ έτος εισρέει στο έλος, Β: η ποσότητα των ετήσιων μετεωρικών κατακρημνισμάτων, ΕΑ: η ποσότητα που κατ’ έτος απορρέει επιφανειακά από το έλος, Κ: η ποσότητα νερού που κατ’ έτος κατεισδύει, ΕΔ: η ποσότητα που εξατμίζεται και διαπνέεται στην ατμόσφαιρα μέσα σε ένα έτος. Η διαφορά μεταξύ των μελών της ανισότητας δίνει την ποσότητα νερού που συγκρατείται στο έλος κάθε χρόνο.

Στα έλη αναπτύσσεται πλούσια βλάστηση, που διακρίνεται σε ελόβια και υδρόβια. Τα ελόβια φυτά αναπτύσσονται στα μέρη του έλους, στα οποία η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα είναι κοντά στην εδαφική επιφάνεια (λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω από αυτήν), ενώ σε πιο βαθιά νερά ευδοκιμούν τα υδρόβια φυτά. Από τα ελόβια κι εν μέρει τα υδρόβια φυτά και τα υπολείμματά τους προέρχονται τα φυτικά συστατικά, που συνιστούν την τύρφη.

Ελος, στο οποίο έχει αποτεθεί τύρφη ή ακολουθία στρωμάτων τύρφης με ενδεχόμενη συμμετοχή και άλλων οργανικών ιζημάτων, συνολικού πάχους τουλάχιστον 30 cm, καλείται τυρφώνας.

Ανάλογα με τη μορφολογία και γενικά τον τρόπο σχηματισμού τους - τα έλη και κατ' επέκταση και - οι τυρφώνες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

χαμηλοί ή κατω-τυρφώνες, που σχηματίζονται σε τοπογραφικά χαμηλές περιοχές, όπου συγκεντρώνονται και λιμνάζουν νερά. Επειδή η γένεσή τους εξαρτάται από την τοπογραφία, λέγονται και τοπογενείς. Η τροφοδοσία τους γίνεται με επιφανειακά και υπόγεια νερά, πλούσια σε ανόργανα, θρεπτικά για τα φυτά συστατικά, γι' αυτό χαρακτηρίζονται ευτροφικοί.

υψηλοί ή ανω-τυρφώνες, των οποίων η επιφάνεια βρίσκεται υψηλότερα από τη μέση εδαφική στάθμη της γύρω περιοχής. Η τροφοδοσία τους γίνεται αποκλειστικά με μετεωρικά κατακρημνίσματα, γι' αυτό και καλούνται ομβρογενείς ή ομβροτροφικοί. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας των μετεωρικών κατακρημνισμάτων σε θρεπτικά συστατικά, χαρακτηρίζονται ολιγοτροφικοί και διαθέτουν βλάστηση πενιχρή από πλευράς ειδών. Στις εύκρατες περιοχές η βλάστηση αποτελείται κυρίως από βρυόφυτα με κύριους εκπροσώπους τα σφάγνα.

ενδιάμεσοι ή μεταβατικοί τυρφώνες αναπτύσσονται συνήθως στις όχθες δυστροφικών λιμνών ή στο τελευταίο στάδιο της εξέλιξης ενός τοπογενούς τυρφώνα, που λόγω ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών μετατρέπεται σταδιακά σε ομβρογενή. Οι οικολογικές συνθήκες, η βλάστηση, οι αποθέσεις κλπ. διαθέτουν χαρακτηριστικά και των δύο άλλων τύπων. Η έκταση, το πάχος και η σημασία τους είναι πολύ περιορισμένες.

Από το pdf του γραφείου ενημέρωσης της Ε.Ε. πληροφορούμαστε τα εξής:


Στην Ευρώπη, οι περισσότερες από τις μισές παρθένες τυρφώνες έχουν χαθεί ή
μετατράπηκαν με λίγα μόνο από αυτά προς το παρόν σε καλή οικολογική κατάσταση. 
Παρά την υψηλή περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική σημασία τους, σε συνδυασμό με
τις δυνατότητές τους να βοηθήσουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η υποβάθμιση των τυρφώνων συνεχίζεται. 

Έχουν ενταχθεί στις πολιτικές της ΕΕ για τη διατήρηση και τη διαχείριση της αποκατάστασης της φύσης.

Η Οδηγία της ΕΕ για τους Οικοτόπους και το δίκτυο Natura 2000 των προστατευόμενων
οι περιοχές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για την προστασία των τυρφώνων, όπως και το LIFE
πρόγραμμα, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει πολυάριθμα έργα αποκατάστασης και διατήρησης τυρφώνων.

Ένας φυσικός τυρφώνας είναι ένα υγροτοπικό οικοσύστημα στο οποίο υπάρχει οργανική ύλη όπου η παραγωγή υπερβαίνει την αποσύνθεσή της. Υπό συνθήκες ο σχεδόν
μόνιμος κορεσμός νερού και έλλειψη οξυγόνου, με τα νεκρά φυτά και
τα βρύα να συσσωρεύονται ως τύρφη.

• Οι τυρφώνες ταξινομούνται γενικά ως τυρφώνες και φράχτες. Τα έλη ταΐζονται
κυρίως από τη βροχή και το χιόνι, ενώ οι φράχτες αναπτύσσονται σε κοιλώματα τοπίων και τροφοδοτούνται με επιφανειακά ή/και υπόγεια νερά.

• Οι τυρφώνες βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός ότι καλύπτει μόλις το 3% των
στην επιφάνεια του κόσμου, αποθηκεύουν σχεδόν το 30% του συνόλου του άνθρακα του εδάφους
Μόνο στην Ευρώπη, οι τυρφώνες αποθηκεύουν πέντε φορές περισσότερο άνθρακα από τα δάση.

• Οι τυρφώνες απαντώνται σε όλη την Ευρώπη, αλλά βρίσκονται κυρίως σε
 Fennoscandia και στην Βαλτική. Σχεδόν το ένα τρίτο των τυρφώνων
βρίσκεται στη Φινλανδία και περισσότερο από το ένα τέταρτο στη Σουηδία. Μεγάλο
τυρφώνες μπορούν ωστόσο να βρεθούν επίσης στο Βέλγιο, την Εσθονία, τη Γαλλία,
Γερμανία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία,
την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

• Η συνολική έκταση όλων των τυρφώνων στην Ευρώπη καλύπτει περίπου 594 000
km2
, εκ των οποίων το 54% είναι φυσικοί τυρφώνες. 

Στα κράτη μέλη της Ε.Ε (ΕΕ27), η συνολική έκταση τυρφώνων είναι 268 000 km2
, εκ των οποίων το 51% είναι φυσικές τυρφώνες.

Σε όλες τις τυρφώνες, τα φυτά, το νερό και η τύρφη συνδέονται περίπλοκα.
Η κατανόηση αυτών των αλληλεπιδράσεων είναι το κλειδί για τη διατήρησή τους
και βιώσιμη αποκατάσταση.

• Οι τυρφώνες έχουν μετατραπεί εδώ και αιώνες σε γεωργική γη
ή δάσος μέσω αποστράγγισης και λίπανσης, προκαλώντας μια δραματική
αλλαγή στο οικοσύστημα. Επιπλέον, στα τέλη του 19ου αιώνα,
η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη τύρφης ξεκίνησε αρχικά για καύσιμα και αργότερα για κηπουρικούς σκοπούς. Αυτή η υποβάθμιση των τυρφώνων συνεχίζεται σήμερα.

• Οι υποβαθμισμένες, στραγγισμένες και καλλιεργημένες τυρφώνες απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Μετά την Ινδονησία, η Ε.Ε
είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εκπομπός εκπομπών από στραγγισμένα οργανικά
εδάφη παγκοσμίως.

• Στην Ευρώπη, τα στρώματα τύρφης μεγαλώνουν μόνο 1-2 χιλιοστά το χρόνο, που σημαίνει ότι χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να αναπτυχθούν οι τυρφώνες. Ομοίως, τα υποβαθμισμένα λάσπώδη οικοσυστήματα, ειδικά ανυψωμένα έλη και βάλτοι, αντιδρούν πολύ αργά στα μέτρα αποκατάστασης. Εάν τέτοια μέτρα είναι επιτυχεί, μπορεί να χρειαστούν αρκετές δεκαετίες για το οικοσύστημα
βελτίωση της κατάστασης διατήρησής του.

Στις 20 Μαΐου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη νέα ΕΕ 2030 στρατηγική για τη βιοποικιλότητα. Η στρατηγική είναι μια ολοκληρωμένη, φιλόδοξη και μακροπρόθεσμο σχέδιο με στόχο να θέσει τη φύση της Ευρώπης σε τροχιά ανάκαμψης με οφέλη για τους ανθρώπους, το κλίμα και τον πλανήτη.

Έχοντας υψηλή αξία βιοποικιλότητας και είναι φυσικοί καταβόθρες άνθρακα, τυρφώνες
τα οικοσυστήματα περιλαμβάνονται στη στρατηγική, η οποία απαιτεί την αποκατάστασή τους
και αυστηρή προστασία.

Από τη δημιουργία του το 1992, το Πρόγραμμα LIFE διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο για τους τυρφώνες στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής 363 έργα προς συντήρηση και η αποκατάσταση τυρφώνων έχει συγχρηματοδοτηθεί από το LIFE, στοχεύοντας στους 13 τύπους οικοτόπων με ανυψωμένους τυρφώνες, λάσπες, φράχτες και δασικές εκτάσεις. 

Το 28% από αυτά τα έργα επικεντρώνονται κυρίως σε τυρφώνες, ενώ άλλα περιλαμβάνουν την αποκατάσταση τυρφώνων και τους σχετικούς οικοτόπους ως μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης του τοπίου.

Οι κοινώς εφαρμοζόμενες ενέργειες αποκατάστασης επικεντρώνονται στην επαναδιαβροχή μέσω μπλοκαρίσματος εκροή σε αποχετευτικές τάφρους, τοποθέτηση δεσμών, αφαίρεση αναχωμάτων και κατακερματισμός υποδομών. Άλλες ενέργειες περιλαμβάνουν τη διακοπή της άντλησης
πολντέρ, αφαίρεση κορυφαίας λείας και εξάλειψη δασικών εκτάσεων για μείωση
δέντρα που ανταγωνίζονται την τύρφη που σχηματίζουν βλάστηση.

Biodiversity strategy for 2030







Κουρτέσης Ιωάννης

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

02/02/2022 - Μαραθώνας

1.2.22

Το πέρασμα του χιονιά «Ελπίς» από το Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα GR3000003 (Φωτογραφίες) 01/02/2022

Δεν ήταν πολλές οι ζημιές, αλλά χαρακτηριστικές για να δούμε τι μπορεί να προκαλέσει ακόμα κ σε μεγάλα δένδρα η χιονόπτωση. Αυτή την περίοδο διενεργούνται κ καθαρισμοί στο Εθνικό Πάρκο κ η κατάσταση έχει διορθωθεί αρκετά, οι καθαρισμοί,κοπές, γίνονται από ιδιωτικά συνεργεία, το που πάνε τα ξύλα.. δεν το γνωρίζω. Μιλάμε για μεγάλες ποσότητες ξυλείας που μαζεύονται καθημερινά, μπορεί να είναι κ ανταποδοτικό για τις κοπές, γίνεται αυτή η συμφωνία αρκετές φορές.. μπορεί, πολλά μπορεί.

Θα δείτε φωτογραφίες κ από τα δένδρα που έχουν προχωρήσει τα συνεργεία σε κοπές κ πως το Πεύκο προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του, κοπές που έγιναν πριν τον χιονιά. Διορθώνεται μια ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εδώ κ χρονιά στο Δάσος και η εικόνα το καλοκαίρι επιτέλους θα είναι διαφορετική.

Παρόλα αυτά ο ΟΦΥΠΕΚΑ κοιτάει πως θα βολέψει με το αστείο οργανόγραμμα των 300 θέσεων τους ήδη εργαζόμενους αδιαφορώντας για τους 2 με 2.500 χιλιάδες αδιόριστους Ειδικούς κ Τεχνικούς Δασικής Προστασίας. Όσο για τους «συναδέλφους», πλην ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ λαμπρών εξαιρέσεων,μερικών δεκάδων δλδ, οι υπόλοιποι ΜΟΥΓΚΑ για να βολευτούν.. βλέπετε για κάποιους από αυτούς το να δουλεύεις 13 χρόνια χωρίς πτυχίο κ να το παίρνεις το 2022 μόνο κ μόνο για να βολευτείς, λέει πολλά για το ποιόν κάποιων ανθρώπων.. ΑΦΩΝΙΑ..... η μεγαλύτερη ντροπή για έναν άνθρωπο είναι η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ κ η ΑΚΗΔΊΑ.

Εγώ δεν χαρίζομαι και τα γράφω όπως είναι για να βλέπετε κ εσείς οι νέοι συνάδελφοι κ οι σπουδαστές τι ακριβώς θα συναντήσετε.. έτσι όπως είναι χωρίς περιτύλιγμα και να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Χύμα και με αποδείξεις... κ επειδή τώρα γίνετε κάτι της προκοπής.. γι αυτό κ θα ακολουθήσει κ φωτογραφικό υλικό από τις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί για να γεμίσουν τα κενά με νέα δένδρα Κουκουναριάς που αξίζει να τα δείτε. Αύριο θα τα ανεβάσω αυτά γτ είπαμε.. κριτική, να γίνω 100 φορές κακός.. δεν έχω θέμα, αλλά κ το σωστό, σωστό.






























Κουρτέσης Ιωάννης
Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης
Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα GR3000003

01/02/2022