28.3.21

Οι ευθύνες των πολιτών σε μια Δασική πυρκαγιά.


 Στο Μάτι ζήσαμε την ανυπαρξία του κράτους, μια ΕΛΑΣ που αδυνατούσε να καταλάβει που πρέπει να στείλει τον κόσμο, οι πολίτες να εγκλωβίζονται μέσα στα μικρά στενά, το χάος και ο πανικός να επικρατεί, η πρόσβαση στην παραλία να είναι περιορισμένη και σε άλλες περιπτώσεις αδύνατη λόγω των παράνομων φρακτών που υπήρχαν σε συγκεκριμένα σημεία. Τα λάθη της Πυροσβεστικής τεράστια, ανίκανη να εντοπίσει το πρόβλημα, να το αξιολογήσει και να το επιχειρήσει στο σημείο του συμβάντος. 

Όμως μέσα σε όλο αυτό το πρόβλημα υπάρχουν και οι ευθύνες των πολιτών που δεν είναι λίγες. Όταν χτίζεις δίπλα στο Δάσος οφείλεις να παίρνεις τις αναγκαίες προφυλάξεις, τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που στο μέτρο του δυνατού μπορεί να πάρει ένας πολίτης για να προστατέψει την οικία του.

Ένας πολίτης που ζει δίπλα ή μέσα στο Δάσος πρέπει έχει μια στοιχειώδη εκπαίδευση την οποία θα πρέπει να του δώσει ο Δήμος ή το κράτος μέσω μιας τυπικής εκπαίδευσης που μπορεί να του δοθεί από ή από το ΠΣ ή από Εθελοντικά κλιμάκια, μέσω πιστοποιημένων πολιτών, όπως για παράδειγμα είμαστε εμείς οι Ειδικοί και Τεχνικοί Δασικής Προστασίας. 

Τα βασικά βήματα που θα πρέπει να κάνει είναι:

Να φτιάξει ένα σχέδιο διαφυγής που θα έχει παραπάνω από μια εξόδους διαφυγής από το σημείο που βρίσκονται. 

Να μπορούν όλα τα μέλη να καταλάβουν τον σχέδιο διαφυγής και να το εφαρμόσουν.

Να υπάρχει μια τσάντα με είδη πρώτης ανάγκης που θα πάρει μαζί του.

Τα σημεία διαφυγής να είναι ανοικτές πλατείες ή ανοικτές περιοχές που θα είναι μακρυά από το Δάσος, χωρίς ψηλά δένδρα και θάμνους ώστε να μην δέχονται υψηλό θερμικό φορτίο από το ύψος της φλόγας. 

Να ακολουθηθούν οι οδηγίες των δημόσιων υπηρεσιών για την απομάκρυνση - εκκένωση, να μην παίρνουμε μόνοι μας πρωτοβουλία, παρά μόνο αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος ή αδυναμία επικοινωνίας με τις αρχές ΕΛΑΣ και ΠΣ.

Να ρωτήσουμε στον Δήμο μας αν υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης και αν υπάρχει σχέδιο διαφυγής.

Να συμμετέχουμε σε τυχόν εκπαιδεύσεις του Δήμου.

Άλλες υποχρεώσεις των πολιτών πρέπει να είναι η σωστή τήρηση κάποιων στοιχειωδών μέτρων σε ότι αφορά τα δένδρα μέσα στην ιδιοκτησία τους, όχι κλαδιά που να ακουμπούν στο έδαφος(Πεύκη), όχι κλαδια στις στέγες, να προσέξουν με τα ασφαλτόπανα στα κεραμίδια, να μην φαίνονται και να κλείσουν όποια κενά υπάρχουν.

Να φτιάξουν ένα υποτυπώδες σύστημα πυρόσβεσης με σπρινκελς που δεν θα στοιχίσει πάρα πολλά από 500 ευρώ για μια μικρή εγκατάσταση μέχρι 2.000 ευρώ για μια μεγάλη, λεφτά που μόνο για πέταμα δεν είναι, αν σκεφτούμε ότι μπορούμε να σώσουμε την ιδιοκτησία μας αλλά μπορεί και τις ζωές μας ή τις ζωές των παιδιών και ηλικιωμένων.Καλό θα είναι σε όλες τις περιπτώσεις να υπάρχει μια ανεξάρτητη γεννήτρια όπου σε περίπτωση απώλειας της τάσης να ενεργοποιηθεί αυτόνομα.

Να καθαρίσει καλά την ιδιοκτησία του από ξερόχορτα, ειδικά όταν το οικόπεδο είναι χέρσο, με μηδενική εκμετάλλευση. 

Δεν επιτρέπεται το 2021 να υπάρχουν πολίτες που να μην γνωρίζουν τα βασικά για την αρμονική συμβίωση τους με το Δάσος.

Δεν επιτρέπεται το 2021 να υπάρχουν πολίτες που να μην ξέρουν πως να φυλαχτούν από τα φυσικά φαινόμενα και ειδικά από μια πυρκαγιά.

Μερικά επιπρόσθετα μέσα που θα μπορούσε να έχει ένας πολίτης είναι πυροσβεστήρες,και ατομικές αναπνευστικές συσκευές μικρού όγκου που όμως στοιχίζουν αρκετά χρήματα.(250 ευρώ το λιγότερο). Αν και αυτές οι αυτόνομες συσκευές είναι ιδανικές για άτομα με προβλήματα υγείας, όπως ΧΑΠ, ασθενείς με προβλήματα στους πνεύμονες, καρδιολογικά προβλήματα.

Το ποιο απλό και φτηνό, με κόστος περίπου 40 με 50 ευρώ, είναι η μάσκα μισού προσώπου όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι Δασοπυροσβέστες, ιδανική λύση για ηλικιωμένα άτομα. Πάντα όμως τα άτομα με προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους πριν την χρήση κάθε τέτοιας συσκευής.

Δεν μπορούμε το 2021 να μιλάμε μόνο για ευθύνες του κράτους, πρέπει και ο πολίτης να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα, αλλιώς θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του αλλά και όσους αγαπά.

Ευθύνη επίσης είναι η έγκαιρη ενημέρωση του ΠΣ ή της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώστε να προλάβουν οι επίγειες δυνάμεις την εξάπλωση της φωτιάς. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με κάθε δυνατό αριθμό πρώτης βοήθεια που θα σας έρθει εκείνη την στιγμή, 100, 199 , 112, τηλέφωνο τοπικού Δασαρχείου. Αλλά ενημερώστε... μπορεί να είσαστε ο μόνος που το έχει δει!


Κουρτέσης Ιωάννης

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ για ευπρέπεια και σεβασμό στην άποψη του άλλου. Σχολιάζουμε την άποψη/θέση/γνώμη χωρίς να σχολιάζουμε το άτομο. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Κουρτέσης Ιωάννης Τεχνικός Δασικής Προστασίας