9.5.21

Ο φίλος του Δάσους ο Μελισσοκόμος και οι αχρείαστες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής για το τι πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι..

 


Δίνει οδηγίες το Π.Σ. για τα μελίσσια, και είναι σαν ήλθε στο χωριό ο γιος αυτού που έχει την στάνη, να του πει πώς να ποτίσει τα ζωντανά του. Είχα την τύχη πριν 5χρόνια να κάνω ένα πληρέστατο σεμινάριο για τις Μέλισσες στο Ι.Γ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών), 120 ωρών, περίπου 4 μήνες η διάρκεια του, με ένα εξαιρετικό καθηγητή. Δεν έχω μέχρι κ σήμερα καταφέρει να βάλω μελίσσια, αλλά πιστεύω σύντομα να το καταφέρω, η πανδημία βλέπετε άλλαξε τα πάντα στις ζωές μας.

Αγαπητοί του Π.Σ. ,εσάς περίμενε ο Μελισσοκόμος που ασχολείται επαγγελματικά ή ακόμα κ ερασιτεχνικά για να του πείτε πώς να στήσει τα μελίσσια του.. βασικός κανόνας για το καλοκαίρι είναι η σκιά που πρέπει να έχουν και φυσικά να απομακρυνθούν τα χορτάρια γύρω από τις κυψέλες. Βασικός κανόνας κ δεν χρειάζονται υποδείξεις…

Καλό θα είναι επίσης το καλοκαίρι, να μπει κάποια βάση, ώστε να έχουν απόσταση από το έδαφος τουλάχιστον 50 εκατ, για να μην έχουν θέματα με τα μυρμήγκια και την υγρασία του φθιν κ του χειμώνα που έρχεται.

Λένε για το νερό που πρέπει να υπάρχει, βρε αετόπουλα… αν δεν υπάρχει νερό το καλοκαίρι για τα μελίσσια, τότε δεν εκτρέφουν γόνο και καταβροχθίζουν αυγά κ προνύμφες.. μην θεωρείται τους μελισσοκόμους ηλίθιους. Ένα μελίσσι θέλει την μέρα μέχρι 300 γρ νερού.. κάντε τους υπολογισμούς με τις κυψέλες.

Μετά μπορείς να βάλεις εσωτερικές ποτίστρες, ώστε οι Μέλισσες να παίρνουν το νερό που θέλουν και να το μεταφέρουν όπου αυτές θέλουν κοντά στον γόνο ή αλλού. Αυτές οι ποτίστρες πρέπει να έχουν σύστημα ανανέωσης του νερού και να υπάρχει μικρή ροή, ειδικά ποτίστρες οροφής. , μια πολύ έξυπνη ποτίστρα νερού για έναν ερασιτέχνη ώστε να μην κάνει λάθη με τα νερό και πεθαίνουν οι μέλισσες είναι μια βρεγμένη σανίδα με συνεχή ροή νερού, αλλά μικρής έντασης. Οι μέλισσες ρουφάνε το νερό και έτσι δεν διατρέχον κίνδυνο.

Το Π.Σ. έχει την εντύπωση ότι θα απαγορεύσει το καλοκαίρι την συλλογή του μελιού.. μάλλον δεν του πάνε καλά… το καλοκαίρι οι κυριότεροι στόχοι είναι η συλλογή του μελιού, να μην υπάρξει διακοπή νεκταροέκκρισης και να εκμεταλλευτούμε την ανθοφορία του καλοκαιριού. Τους πρώτους μήνες του θέρους το Μελίσσι βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και άρα τι κάνει; Συλλέγει και αποθηκεύει τροφές.. άρα το Π.Σ. τι μας λέει μην κάνετε τίποτα με τα μελίσσια; Δεν σφάξανε…

Πρέπει για παράδειγμα να δεις πως πηγαίνει η νεκταροέκκριση και να συνενώσεις μελίσσια που δεν έχουν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη. Να δεις τι βασίλισσες αν πρέπει να τις αντικαταστάσεις και πως, αυτά γίνονται μέσα στο καλοκαίρι…

Μετά από κάποιο θερμοκρασία, περίπου 31 βαθμούς κελσίου οι κυψέλες πρέπει να αερίζονται περισσότερο και να έχουν σκιά. Η κυψέλη αρχίζει να αποκτά βάρος δλδ μέλι, οι μέλισσες είναι λιγότερο επιθετικές άρα δεν θέλουν τόσο πολύ κάπνισμα…

Στους καύσωνες, δεν πρέπει να αντιμετωπίσεις το γένι των μελισσών; Δεν θα πας δλδ στο μελίσσι; Θα στο απαγορεύσει ποιος το Π.Σ. ;

Τα μελιτώματα του Πεύκου στον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα τα εκμεταλλευτεί η μέλισσα; Αν και μετά τον Σεπτέμβρη είναι η καλύτερη εποχή;

Μάθανε στο Π.Σ. ότι τα μελίσσια είναι σημανθεί και πυρωθεί η κυψέλη και όλα τα στοιχεία του μελισσοκόμου είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο μέσα από τις επίσημες βάσεις δεδομένων του Υπουργείου; Τι ταμπελίτσα θέλουν; με led; Πάντοτε υπήρχε ταμπέλα με τα τηλ και το όνομα του ιδιοκτήτη, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα άφηνε την περιουσία του έτσι. Έστω και αν ήταν ερασιτέχνης με 10 έως 20 κυψέλες.

Το Π.Σ. να μάθει πρώτα ότι ο μελισσοκόμος είναι φίλος του δάσους, ήταν πάντα φίλους του δάσους και δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο τον Δασικό πλούτο της χώρας για να κάνει μάγκες το Π.Σ. Ο Μελισσοκόμος είναι ταυτόχρονα και άτυπος φύλακας της περιοχής, είναι αυτός που πρώτος δεν θέλει να υπάρξει συμβάν με εν υπαίθρω πυρκαγιά, διότι αυτόματα η ζημιά που θα πάθει θα είναι επί 100, επί 200 ή ολική καταστροφή. Άρα ο μελισσοκόμος βλέπει, παρατηρεί και το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να ενημερώσει και ΠΡΙΝ ακόμα έρθει στο σημείο το πρώτο όχημα του Π.Σ. θα είναι εκεί και θα σβήνει την φωτιά.. τα υπόλοιπα που μας λένε, μην καπνίζετε τα μελίσσια και τα λοιπά, ας τα κρατήσουν στα συρτάρια τους.

Ο μελισσοκόμος, σαν πραγματικός ΦΙΛΟΣ του ΔΑΣΟΥΣ ξέρει τι πρέπει να κάνει... δεν χρειάζεται υποδείξεις. και Δεν θα στερήσει το Π.Σ. το καλοκαίρι που είναι κρίσιμο για την παραγωγή του μελιού με αυτές τις αστείες ανακοινώσεις.


Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής - Εθελοντής Πυροσβέστης 

Ερασιτέχνης μελισσοκόμος, σύντομα... με δικά του μελίσσια.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 09/05/2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ για ευπρέπεια και σεβασμό στην άποψη του άλλου. Σχολιάζουμε την άποψη/θέση/γνώμη χωρίς να σχολιάζουμε το άτομο. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Κουρτέσης Ιωάννης Τεχνικός Δασικής Προστασίας