23.5.21

O ντόρος με τις αντιπυρικές ζώνες.. και μερικές διευκρινίσεις.

 Ένα ολοκληρωμένο αντιπυρικό σχέδιο για μια περιοχή ακολουθεί κάποια στάνταρ βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του και αυτά τα βήματα βασιζόμενα πάντα στο τρισυπόστατο της Δασοπονικής δραστηριότητας -Προσταστία-Βελτίωση-Κάρπωση και είναι τα ακόλουθα: Προμελέτη, συλλογή δεδομένων(κλιματολογικά,χάρτες,στατιστικά,δεδομένα από δημόσιους φορείς,γραμμές ηλεκτρισμού κ.α.),μετά ακολουθεί η αποτύπωση των στοιχείων με εργασία πεδίου αν χρειαστεί, ακολούθως δημιουργούνται οι θεματικοί χάρτες,όπως αξιολόγηση απειλών κτλ και στην τελική φάση αποτυπώνονται τα δεδομένα σύμφωνα και με την συνεργασία άλλω φορέων και γίνεται παρουσίαση και αναλύεται ο σχεδιασμός καια τα έργα που θα απαιτηθούν σύμφωνα και με τα διαθέσιμα κονδύλια.

Η πραγματικότητα διαψεύδει το ντόρο για τις αντιπυρικές αφού οι καύτρες μεταφέρουν την φωτιά έως και τα 700 με 800 μέτρα ειδικά σε μια ΜΕΓΑ-Πυρκαγιά, καθιστόντας έτσι τις αντιπυρικές προβληματικές, ιδιαίτερα προβληματικές είναι και στην διαχείριση τους αφού κάθε χρόνο απαιτούνται υπέρογκα ποσά για την συντήρηση τους, λεφτά που σήμερα δεν υπάρχουν. Λείπει επίσης και το προσωπικό που θα ήταν χρήσιμο για την συντήρηση τους. Οι αντιπυρικές σε μεγάλες κλίσεις εδαφών οδηγούν αυτόματα στην αύξηση της διάβρωσης του εδάφους στην περιοχή. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε μια αντιπυρική ότι η φωτιά θα σταματήσεις εκεί αν δεν υπάρχουν επίγειες δυνάμεις... επίσης είναι αντιαισθητικές στο σύνολο τους και κάτι τελευταίο δεν λαμβάνονται τα πραγματικά δεδομένα για την διάνοιξη τους.. κάτι που θα το αναλύσουμε για να γίνει κατανοητό απ΄όλους.

Η αντιπυρική λοιπόν πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το ύψος των τελευταίων δένδρων στην περιοχή και το ύψος της φλόγας σε αυτά, δλδ Χαλέπιος Πεύκη ύψους 10 μέτρων με ύψος φλόγας σε επικόρυφη ή κόμης ή στεφάνι.. με άλλα 10 μέτρα, τότε η αντιπυρική πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,5 φορά αυτό το ύψος, δλδ 10+10=20 x 1,5 , άρα η αντιπυρική  πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 50 μέτρα! Και φυσικά όχι σε ευθεία αλλά μια κολποειδή μορφή που θα βοηθήσει στην διαχείριση αλλά και δεν θα είναι αισθητικά άσχημο στο μα΄τι του επισκέπτη. 

Μικρότερες αποστάσεις που όμως δεν εξασφαλίζουν ότι η φωτιά δεν θα μεταφερθεί με κηλίδωση μπορεί να υπάρξουν σε Θάμνους ύψους έως και 2 μέτρα, υπολογίστε περίπου στο μισό πλάτος.

Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν και μερικά είδη που αντέχουν στις φωτιές, όπως για παράδειγμα το Κυπαρίσσι, αυτά με κατάλληλο σχεδιασμό από την Δασική Υπηρεσία θα μπορούσαν να αυξήσουν την μη μετάδοση της πυρκαγιάς και την καθυστέρηση της. Αυτές οι ζώνες με Κυπαρίσσια θα τις ακούσετε να τις λένε και στεγασμένες ζώνες. Μπορούμε όμως στα διάκενα των αντιπυρικών να τα εμπλουτίσουμε με πλατύφυλλα που είναι δυσφλεκτα, αν και αρχικά πρέπει να μπει κάποιο άλλο είδος για να πετύχουμε όσο γίνετε μεγαλύτερη απόδοση στην αναδάσωση. 

Για παράδειγμα αυτό που βλέπαμε στα βουνά, τις λωρίδες που δεν είχαν τίποτα, φαινόταν μόνο το έδαφος και δεξιά και αριστερά υπήρχε το δάσος, πλέον δεν είναι κανόνας, αλλά μπορεί πλέον να υπάρξει διαφορά στο πλάτος και στο σχήμα και άλλες φορές μπορεί να υπερβαίνει και τα όρια.

Σημείωση πολύ σημαντική, το ύψος της φλόγας στην Χαλέπιο Πεύκη και την Τραχεία Πεύκη μπορεί να φτάσει και διπλάσιο του ύψους του δένδρου, δλδ 20 έως και 30 μέτρα, αντιλαμβάνεστε ότι με τα ύψη αυτά η αντιπυρική είναι μια αστεία υπόθεση.. αφού οι καύτρες θα μεταφερθούν όχι 45 και 50 μέτρα που θα είναι το πλάτος της, αλλά 200 και 400 μέτρα με αποτέλεσμα να σημειωθούν κηλιδώσεις και νέες εστίες φωτιάς.


 

Που καταλήγουμε; στην ίδια ακριβώς κατάληξη με την ερώτηση που είναι τα εναέρια.. ίδια απάντηση έχει στο που είναι οι αντιπυρικές ή γιατί δεν ανοίγουμε νέες! Γιατί για να ανοιχτεί μαι αντιπυρική ζώνη, την απόφαση αυτή θα πρέπει να την λάβεις αφού πρώτα έχει συνταχθεί το σωστό σχέδιο, από ποιον; Μα από την Δασική Υπηρεσία και το αρμόδιο Δασαρχείο.

Άρα στο ερώτημα που, πως και γιατί ή απάντηση είναι μια, δεν θέλετε πυρκαγιές; Ενισχύστε με προσωπικό αλλά και με χρηματοδότηση την Δασική Υπηρεσία.

Είναι τόσο απλά τα πράγματα... 300 ενάερια να πάρετε πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε ως κράτος.


Πηγή πληροφοριών και Πίνακα ευφλεκτότητας: 

Απόφαση Υπουργού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Επικαιροποίηση των Τεχνικών Προδιαγραφών κατάρτισης μελετών Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας και καθορισμός του τρόπου υπολογισμού του κόστους σύνταξης αυτών.

Ηµ/νία: 26/06/2020

 ____________________

 Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 23/05/2021


21.5.21

Δηλώσεις του Υφ.Πολιτικής Προστασίας κ.Χαρδαλιά για την φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας, η διαστρέβλωση με την αντιπυρική περίοδο και άλλα ωραία που ακούσαμε..


Ο Υφυπουργός Π.Π. Χαρδαλιάς ενημερώνει για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και του Αλεποχωρίου και αναφέρει τα ακόλουθα για την σημερινή ημέρα 21/05/2021. Θα επικεντρωθεί η κριτική σε δυο σημεία, στο πρώτο που αναφέρει στα πόσα εναέρια επιχειρούν.. και όπως ο ίδιος είπε: Επιχειρούν 8 αεροσκάφη καναντέρ σε 2 ομάδες των 4, 10 Πετζτετέλ σε κύκλο των 30 λεπτών.. δλδ ανεφοδιασμός κτλ, 2 Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού και το Σούπερ Πούμα του Π.Σ. Ενώ συντονίζουν 2 ελικόπτερα του Π.Σ. τα μικρά δλδ και ένα της ΕΛ.ΑΣ. εδώ δεν διευκρινίζουν πόσοι εναέριοι συντονιστές υπάρχουν.

Ακολούθως αναφέρει ότι ΟΛΑ τα εναέρια μέσα τέθηκαν σε επιχειρησιακή λειτουργία και άρα δεν υπάρχουν άλλα... δλδ ενοικιαζόμενα μέσα πυρόσβεσης. Και ότι τα μισθωμένα αναπτύσσονται από τις 25 Μαίου μέχρι και τις 10 Ιουνίου για να φτάσουν μέχρι τα τέλη ΣΕΠ... 

Άρα επιχειρούν μόνο τα δικά μας για να το πούμε απλά...

Φέτος δεν πρόλαβαν να αναπτυχθούν τα εναέρια όπως θα ήθελαν και αναφέρει ο Υφυπουργός, ότι αντιμετωπίζουν μια πυρκαγιά σε μια δύσκολη χρονική στιγμή.. εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου.. από πότε υπάρχει βασική και μη βασική αντιπυρική περίοδος; ΑΠΟ ΠΟΤΕ.... Η αντιπυρική αρχίζει την 1η Μαίου κάθε χρόνο... μα κάθε χρόνο, το μόνο που μπορεί να μεταβληθεί είναι η λήξη της, που θα είναι πάντοτε ποιο μετά, αν αυτό κριθεί αναγκαίο και ΠΟΤΕ ποιο πριν!

Για φέτος ο Υφυπουργός κάνει και μια αποκάλυψη.. σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα που φέτος θα είναι 29 εναέρια μέσα, εξ αυτών είναι τα 12  μεσαίου τύπου που λογικά θα είναι τα Ρώσικά... τα 10 βαρέως τύπου που θα είναι τα Έρικσον ή Skycrane, και θα υπάρξει φέτος και Ρωσικό Beriev που μπορεί να ρίξει έως και 12 τόνους νερού! Συν τους 6 τράκτορες για γρήγορη πυρόσβεση αλλά με μικρό όγκο νερού, αρκετά ευέλικτα.

Αναφέρει ότι η φωτιά περπάτησε 10.3 χλμ μέσα σε 4.30 ώρες μόνο την πρώτη μέρα! Αυτό για να έχουμε μια εικόνα της σφοδρότητας του συμβάντος που όμως δεν αναιρεί το πρόβλημα.. με την διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Ο Υφυπουργός έχει πέσει σε δυο ατοπήματα που δεν είναι σοβαρά, αλλά δείχνουν μια λανθασμένη αντιμετώπιση που υπάρχει.. το πρώτο είναι για το πότε αρχίζει η αντιπυρική.. και για να αρχίζει κ.Χαρδαλιά η αντιπυρική την 1η Μαίου, τότε σημαίνει ότι οι προετοιμασίες πρέπει να γίνουν από πριν.. στα πάντα και στα εναέρια και στα επίγεια και στους καθαρισμούς, στα πάντα.

Το δεύτερο είναι ότι χωρίς πρόληψη ο ρόλος σας είναι απλά και μόνο ενημερωτικός και για τις ανακοινώσεις, αν δεν υπάρξει μέριμνα για την διαχείριση του δάσους, δουλειά δεν γίνετε.. όσα εναέρια και να έχετε, όσα επίγεια μέσα και να έχετε.

Και κάτι τελευταίο για αυτό που είπε ο Υφυπουργός για τα δήθεν δάση που δεν είναι κρατικά, αλλά ιδιωτικά και είναι δύσκολη έως ανύπαρκτη η διαχείριση τους. Και εδώ θέλει προσοχή αυτό που είπε γιατί θα το βρουν οι κάτοικοι μπροστά τους για τις αποζημιώσεις... και που θα ρίξουν την ευθύνη για την εξάπλωση της Πυρκαγιάς. Θα δείτε ότι έχιε πολύ ψωμί αυτή η υπόθεση.

Ας δούμε πρώτα τι δάση έχουμε στην περιοχή:

Αμιγή Δάση Κεφαλληνιακής Ελάτης στα Γεράνεια όρη.

Αμιγή Δάση Χαλεπίου Πεύκης στα χαμηλότερα υψόμετρα στα Γεράνεια όρη μαζί με Μαύρη Πεύκη.

Δρυός, Πλατάνια, σχίνα, πικροδάφνες, µυρτιές, κουµαριές, ρείκια, έβενους και µεγάλα πουρνάρια.

Σύμφωνα με την οδηγία 92/43 της ΕΟΚ (Οδηγία των Οικοτόπων) έχουν οριστεί στο Νομό Κορινθίας πέντε Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (Ε.Ζ.Δ.) ή περιοχές Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000): 

 GR.2530001 Κορυφές Όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) και χαράδρα Φλαμπουρίτσα, εκτάσεως 234.220 στρέμματων. 

 GR.2530002 Λίμνη Στυμφαλία, εκτάσεως 13.090 στρεμμάτων. 

 GR.2530003 Ακροκόρινθος, εκτάσεως 5.900 στρεμμάτων. 

 GR.2530004 Όρος Ολίγυρτος, εκτάσεως 86.300 στρεμμάτων. 

 GR.2530005 Όρη Γεράνεια, εκτάσεως 68.360 στρεμμάτων.


Καταφύγια άγριας ζωής : 1. Μεγάρων-Βιλλίων (ΦΕΚ 305/Β/86). Εκταση 25.198 στρεµ.


Βιότοποι Corine Οι βιότοποι Corine διακρίνονται για την παρουσία σε αυτούς απειλούµενων ειδών της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας. Ως απειλούµενα χαρακτηρίζονται τα είδη που κινδυνεύουν άµεσα να εξαφανιστούν (κινδυνεύοντα), αυτά που µπορεί να βρεθούν σε κατάσταση κινδύνου (τρωτά) και αυτά που είναι ευάλωτα διότι έχουν µικρούς πληθυσµούς (σπάνια). 

Οι περιοχές Corine που έχουν οριοθετηθεί στην Περιφέρεια Αττικής είναι οι εξής :

- Γεράνεια Ορη AG0020012 

- Κορυφές Ορους Πατέρας AG000053 

- Ορεινό συγκρότηµα Γερανίων AG000049 

- Περιοχή δυτικά Μεγάρων AG0040040 

- Σκυρωνίδες Πέτρες AG0060050 

- Κορυφές Ορους Κιθαιρώνας AG00060051

 

Αισθητικά Δάση στην περιοχή:

Το αισθητικό δάσος του Πευκιά (περιοχή Δ.Κ. Ξυλοκάστρου και Τ.Κ. Συκιάς του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης) που κηρύχθηκε ως αισθητικό με Προεδρικό Διάταγμα με αριθ. 198/12-3-1974 (ΦΕΚ 70/τ.Α΄/1974) και το οποίο έχει έκταση 275 στρέμματα.

Πάμε τώρα στα Δάση,δημόσια,ιδιωτικά,διακατεχόμενα εκεί όπου θα παιχτεί πολύ χοντρό παιχνίδι:

H συνολική έκταση των δασών της Κορινθίας σύμφωνα με την απογραφή του 1992 από το Υπουργείο είναι 1.256.470 στρέμματα, όπου το 57% είναι δημόσια δάση και το 43% ιδιωτικά.

Οι μεγάλες διαμάχες κράτους και ιδιωτών ήταν με την Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού . Η Ι.Μονή διεκδικούσε δάση στις περιοχές Δουρδουβάνα και Σαϊτά δήμου Φενεού, χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκαν η δικαιοσύνη τα αναγνώρισε ως ιδιωτικά. Αλλά δεν είναι στην περιοχή που έπιασε η φωτιά.. είναι στην άλλη άκρη της Κορινθίας!

Επίσης ποσοστό περίπου 26% από τα 43% που είναι ιδιωτικής εκμετάλλευσης αλλά δημοσίας χρήσης και αποτελούν τα δάση των Αγίων Θεοδώρων, Λουτρακίου, Περαχώρας και Πισσίων του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων ( 140.000 στρεμ.), και τα οποία έχουν παραχωρηθεί εδώ και δεκαετίες για ρητίνευση από το τότε Υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.3208/2003, απέκτησαν πλήρες δικαίωμα κυριότητας, αλλά με την διαχείριση τους να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. 

Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελούν ιδιοκτησία ιδιωτών, κοινοτήτων, συνεταιρισμών, μοναστηριών. 

Αλλά και από τα δημόσια δάση της Κορινθίας που έχουν έκταση 715.172 στρέμματα. Τα 99.980 στρέμματα είναι διακατεχόμενα, σε ποσοστό 14% και έχουν δοθεί για διάφορες χρήσεις, όπως βόσκηση,ρητίνευση κ.α.

Οι καμένες εκτάσεις των ιδιωτικών δασών είναι πολύ μικρότερη τουλάχιστον 5 φορές μικρότερη από τα δημόσια με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου.. άρα για ποια ιδιωτικά δάση αναφέρεται ο Υπουργός και που; Στα Γεράνεια και σε ποια πλευρά;

Για τους 10 συνεταιρισμούς που είναι στην περιοχή και έχουν συνολικά 100 στρ; Σε τι αναφέρεται;

Αναφέρεται σε ποιο δάσος, της Ελατιάς στα Γεράνεια που ανήκει σε κάποιον Κουτσαλέξη ή καλύτερα στους πλέον δικαιούχους κληρονόμους.. σε αυτό το δάσος αναφέρεται; που συνολικά είναι περίπου 6.600 στρέμματα Ελατοδάσους(τα 2/3 Δημόσια, το 1/3 ιδιωτικό Κουτσαλέξη). Αυτό είναι το πρόβλημα του Υφυπουργού; 

Πρέπει να απαντήσει ο κ.Χαρδαλιάς... σε ποια ιδιωτικά δάση αναφέρεται...γιατί κάπου εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι των αποζημιώσεων..

Πάμε να δούμε και κάτι ακόμα που ειπώθηκε στην ενημέρωση και αφορά στην φωτιά που αναφέρθηκε ο Υφυπουργός που είχε να ξεσπάσει εδώ και 21 χρόνια στην περιοχή.

Ο Υφυπουργός προφανώς αναφέρεται στην μεγάλη πυρκαγιά του 2000 σε περιοχές των δήμων Σικυωνίων -Ξυλοκάστρου. 

Ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ελλάδας, για το χρονικό διάστημα 1983-2006 και εκδηλώθηκε στο τότε Νομό Κορινθίας στις 9 Ιουλίου 2000 και ώρα 22:48, ημέρα Κυριακή, από άγνωστο αίτιο στα 700 μέτρα υψόμετρο και έσβησε 10 μέρες αργότερα. Η φωτιά έκαψε 228.363 στρ. γεωργικών και δασικών εκτάσεων εκ των οποίων 148.436 στρ. δασικής βλάστησης, 79.227 στρ. αγροτικών και 139 οικίες.

Και μια επισήμανση σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Δασαρχεία και το Υπουργείο Γεωργίας μέχρι να μεταφερθεί η αρμοδιότητα της Δασοπυρόσβεσης στα Δασαρχεία η Δασική Υπηρεσία στην Κορινθία είχε καταφέρει να βρει στο 59% των συμβάντων στον Νομό, μετά που ανέλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ποσοστό έπεσε κάτω από το 15%... με το Δασαρχείο Κορίνθου και Ξυλοκάστρου να έχει στείλει αμέτρητες υποθέσεις στα Δικαστήρια.. η Πυροσβεστική μόλις ανέλαβε γιατί έπεσε το ποσοστό εξχνίασης των πυρκαγιών; κ.Υφυπουργέ έχετε απάντηση; 

Και με απότομη αύξηση εναερίων μέσων και και και.... και πάλι καίγεται το σύμπαν! Τι γίνετε κ.Χαρδαλιά γιατί δεν σβήνουν οι φωτιές με τόσα εναέρια; Μήπως γιατί δεν σας ενδιαφέρει η διαχείριση των δασών από την ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;



Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 21/05/2021

9.5.21

Ποιος ο ρόλος των εναέριων μέσων στην Δασοπυρόσβεση, πως επιχειρούν;


 

Μεγάλη κουβέντα για τον ρόλο των εναερίων μέσων, στην Ελλάδα έχει επικρατήσει το να ζητούν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες σε κάθε Δασική πυρκαγιά που ξεσπά στα όρια των Δήμου τους την άμεση συνδρομή των εναερίων μέσων, αδιαφορώντας για το αν υπάρχουν διαθέσιμα ή αν η πυρκαγιά σβήσει τελικά από τις επίγειες δυνάμεις, βλέπετε το να βγάλει μετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι να εγώ σας έφερα και τα εναέρια και κοιτάξτε την σβήσαμε μετρά πολύ περισσότερο από την άποψη του εκάστοτε επικεφαλή της επιχείρησης.

Ας εξετάσουμε με μια ποιο προσεκτική ματιά τον ρόλο των εναερίων μέσων και πως αυτά μπορούν να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις στην κατάσβεση μιας Δασικής Πυρκαγιάς.

Τα εναέρια µέσα χρησιµοποιούνται στη δασοπυρόσβεση µε τέσσερις βασικά τρόπους. 

1 Για την από αέρος επιτήρηση δασικών εκτάσεων. 

2 Για την άµεση επέµβαση και καταστολή των πυρκαγιών. 

3 Για τον περιορισµό εκτεταµένων συµβάντων. 

4 Για τον συντονισµό των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάµεων. 


Τι μπορεί να κάνει όμως ένα εναέριο μέσο σε μια Δασική Πυρκαγιά;

Τα εναέρια µέσα δεν σβήνουν από µόνα τους την πυρκαγιά αλλά σε κάθε περίπτωση συνδράµουν τις επίγειες δυνάµεις σε αυτό το σκοπό. 

Οι βασικές επιχειρησιακές δυνατότητές τους όσον αφορά το κατασβεστικό έργο τους εντοπίζονται στα εξής: 

• Μειώνουν την ένταση της πυρκαγιάς. 

• Μειώνουν την ταχύτητα εξάπλωσης. 

• Ενισχύουν τις γραµµές άµυνας. 

• Αυξάνουν την αποτελεσµατικότητα του µηχανισµού στην φάση της φύλαξης των πυρκαγιών. 


Πως όμως επιχειρούν και πραγματοποιούν ρίψεις νερού;

Η επικοινωνία και η κατάδειξη στόχου για να είναι αποτελεσµατική πρέπει να βασίζεται σε κοινή ορολογία και σταθερά σηµεία ορατά από τα εναέρια µέσα. 

Ο καθορισµός του στόχου και των προτεραιοτήτων είναι ευθύνη του συντονιστή ενώ ο τρόπος προσέγγισης και τρόπος ρίψης είναι στην ευχέρεια του χειριστή.

Ο στόχος πρέπει να γίνεται έγκαιρα γνωστός στον χειριστή και να αποφεύγεται η συχνή αλλαγή των περιοχών ρίψης. Επιπλέον πρέπει να είναι σαφές ότι δεν αλλάζει ο στόχος όταν το µέσο βρίσκεται σε τελική διαδικασία για τη ρίψη και αποφεύγονται οι επικοινωνίες σε αυτή την φάση. 

Η επικοινωνία αφορά µόνο το συνολικό επιχειρησιακό έργο και δεν γίνονται κρίσεις αναφορικά µε την ικανότητα ενός εκάστου των πληρωµάτων από ασυρµάτου.

Η ασφάλεια είναι ο κυρίαρχος στόχος και προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό τηρούνται οι διαδικασίες και οι κανόνες ασφαλείας και σε καµία περίπτωση δεν ασκείται έστω και έµµεση πίεση για την πραγµατοποίηση ενεργειών που µπορεί να ενέχουν µη αποδεκτό βαθµό επικινδυνότητας. 

 Εκτιµάται από κοινού η χρησιµότητα της χρήσης αφρού και οι βολές γίνονται µε τον ανάλογο τρόπο. 


Και από πότε επιχειρούν εναέρια μέσα πυρόσβεσης;

Η Χρήση των αεροσκαφών για αντιπυρική προστασία των δασών χρονολογείται από το 1919. 

Στην αρχή τα αεροσκάφη χρησιµοποιήθηκαν στον Καναδά για την ανίχνευση πυρκαγιών. 

Από το 1930 τα αεροσκάφη άρχισαν να χρησιµοποιούνται στις ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά και Αυστραλία για την καταστολή-κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

 Αρχικά χρησιµοποιήθηκε η ρίψη χάρτινων σάκων των 14 λίτρων, που έφεραν επικάλυψη από <<λάτεξ>> και ήσαν γεµάτοι νερό. 

Οι σύγχρονες µέθοδοι αεροπυρόσβεσης βασίζονται στην ιδέα της ρίψης µεγάλων ποσοτήτων νερού και χηµικών . 

Στην Ελλάδα η Αεροπυρόσβεση εφαρµόζεται από το 1976.  


Ποια η επίδραση του ανέμου στην προσπάθεια των εναέριων να εκτελέσουν το έργο τους;

Άνεµος Ταχύτητα <5Knts ∆ηµιουργεί µέτωπο το οποίο αντιµετωπίζεται σχετικά εύκολα. 

 5-15 Knots ∆ηµιουργεί µέτωπα µεγάλου µήκους τα οποία αντιµετωπίζονται πολύ δύσκολα. 

 >15 Knots ∆ηµιουργεί µέτωπο µε πολύ δραστική κεφαλή η οποία πρέπει να προσβληθεί πρώτη.


∆ιεύθυνση 

 Αντίθετος – Πλάγιος – Ούριος Ο αντίθετος άνεµος διευκολύνει κατά κανόνα τις ρίψεις και προκαλεί συγκέντρωση του νερού 

Ο πλάγιος άνεµος διευκολύνει ιδιαίτερα σε απότοµες προσήνεµες πλαγιές, επηρεάζει όµως την ακρίβεια της ρίψης. Προκαλεί µεγάλη δυσκολία σε υπήνεµες πλαγιές. 

Ο ούριος άνεµος προκαλεί µεγάλη διασπορά και δυσκολεύει την πτήση του αεροσκάφους, ιδιαίτερα σε περιβάλλον µε υψηλά εµπόδια µετά το στόχο 

Ρεύµατα Ανοδικά – Καθοδικά 

Τα ανοδικά και καθοδικά ρεύµατα µόνο δυσκολία προκαλούν κατά την ρίψη και πρέπει να αντιµετωπίζονται µε µεγάλη προσοχή. 

Οι χαράδρες δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος πτήσης για τα αεροσκάφη. Περιορίζουν τη δυνατότητα ελιγµού και δηµιουργούν δικές τους συνθήκες ανέµου και αναταράξεων.


Ύψος Ρίψης 

Το ύψος ρίψης επηρεάζει τόσο την ασφάλεια του αεροσκάφους όσο και την αποτελεσµατικότητα της ρίψης καθεαυτής και του πυροσβεστικού υλικού Ελάχιστο 100’ Με Αφρό έως και 170’ – 200’ 

Σε περιοχή Υψηλών Εµποδίων µε Βύθιση όχι χαµηλότερα από 200’ πάνω από το ύψος του εµποδίου. 

Χαµηλό = Συγκέντρωση – Ακρίβεια 

Υψηλό = ∆ιασπορά – Ελάττωση ακρίβειας


Το πυροσβεστικό αεροσκάφος είναι ένα εργαλείο αρχικής προσβολής. 

Η πραγµατική του αξία έγκειται στην ικανότητά του να: 

1. Επεµβαίνει γρήγορα, πριν η φωτιά αποκτήσει ορµή. 

2. Επεµβαίνει σε περιοχές προσωρινά απροσπέλαστες από τις επίγειες δυνάµεις. 

3. Ρίχνει µεγάλες ποσότητες νερού ή χηµικών στη φωτιά µέσα σε µικρά χρονικά διαστήµατα και, 

4. Μετακινείται από θέση σε θέση γρήγορα για την προσβολή θερµών περιοχών, την κατάσβεση τοπικών πυρκαγιών και την προστασία προσωπικού και µέσων.

Πριν την εκτέλεση της ρίψης θα ελέγχεται η περιοχή ρίψης για εµπόδια από ασφαλές ύψος, αναγνωρίζοντας τα εµπόδια, τον κάλλιστο άξονα προσέγγισης και τις µετεωρολογικές συνθήκες ρίψης. 

 Αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν κατασβησθεί πυρκαγιές από αεροσκάφη µόνο, ο κύριος αντικειµενικός σκοπός των αεροσκαφών είναι να επιµηκύνουν τον διαθέσιµο χρόνο των επιγείων δυνάµεων, επιβραδύνοντας ή και σταµατώντας την εξάπλωση µιας πυρκαγιάς, ώστε να προετοιµαστούν, οργανωθούν, ελέγξουν την πυρκαγιά και τελικά, επιτύχουν την κατάσβεση.  

ιάθεση µεταφορικών αφων C – 130 ή C – 27j από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου για την µεταφορά προσωπικού, µέσων και υλικών υποστήριξης, µε σκοπό την απρόσκοπτη υποστήριξη των Α/Φ στα κλιµάκια αλλά και την ενίσχυση µε Προσωπικό όταν απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην τήρηση των περιορισµών που αφορούν τους κανόνες CREW REST, ιδιαίτερα όταν διεξάγονται παρατεταµένες επιχειρήσεις. 

(1) Α/Φ CL-215 / 415 - 38 - Για τα πληρώµατα των εν λόγω Α/Φ ισχύουν τα ακόλουθα κατά την «Περίοδο Απασχόλησης» (εντός του 24ώρου): 

• «Σύνολο Ωρών Πτήσεως», υδροληψιών / ρίψεων (scooping), εξόδων: 

• Οκτώ (8) ώρες πτήσεως. 

• Εννέα (9) ώρες, αν ο χρόνος µετάβασης και επιστροφής από την περιοχή της πυρκαγιάς είναι πάνω από 1,5 ώρα. 

• Ανά έξοδο αεροπυρόσβεσης µέγιστο όριο είναι οι τρεισήµισι (3,5) ώρες πτήσεως ή τα τριάντα (30) scooping για τα πληρώµατα των Α/Φ CL-415 και οι τρεις (3) ώρες πτήσεως ή τα είκοσι πέντε (25) scooping για τα πληρώµατα των Α/Φ CL-215. 

• Σύνολο υδροληψιών / ρίψεων στην «Περίοδο Απασχόλησης»: ογδόντα (80) για τα CL-415 και εβδοµήντα πέντε (75) για τα CL-215. 

• Τρεις (3) έξοδοι διάρκειας τουλάχιστον δυόµισι (2,5) ωρών εκάστη («πλήρεις έξοδοι»). 

Μετά τη συµπλήρωση έξι (6) ωρών είτε µετά από δύο (2) συνεχόµενες πλήρεις εξόδους, θα µεσολαβεί «ενδιάµεσος χρόνος ανάπαυσης» τουλάχιστον δύο (2) ωρών, πριν το πλήρωµα συµπληρώσει τα µέγιστα όρια (ωρών ή εξόδων). 

(2) Α/Φ GRUMMAN / PZL 

Για τα πληρώµατα των εν λόγω Α/Φ ισχύουν τα ακόλουθα κατά την «Περίοδο Απασχόλησης» (εντός του 24ώρου): • «Σύνολο Ωρών Πτήσεως»: 

• Α/Φ PZL οκτώ (8) ώρες. 

• Α/Φ GRUMMAN έξι (6) ώρες. 

 Ανά αποστολή αεροπυρόσβεσης µέγιστο όριο αποτελούν για τα Α/Φ PZL οι τρεις (3) ώρες πτήσεως και για τα Α/Φ GRUMMAN οι δύο (2) ώρες. 

• Μετά από συµπλήρωση δύο (2) εξόδων είτε έξι (6) ωρών για Α/Φ PZL και τεσσάρων (4) ωρών για τα Α/Φ GRUMMAN, θα µεσολαβεί «ενδιάµεσος χρόνος ανάπαυσης» διάρκειας δύο (2) ωρών, πριν το πλήρωµα συµπληρώσει τα µέγιστα όρια (ωρών ή εξόδων)


Κατά τη φάση της επιχείρησης θα τηρείται σιγή ασυρµάτου και θα ακολουθείται η τυποποιηµένη φρασεολογία. Εξαίρεση αποτελεί οποιαδήποτε κατάσταση που αφορά την ασφάλεια των πτήσεων και εδάφους. 

Ο συντονιστής εδάφους θα απευθύνεται πάντα και µόνο στον αρχηγό σχηµατισµού ή συντονιστή αέρος και δεν πρέπει να επεµβαίνουν κατά τη στιχοµυθία άλλα µέλη του σχηµατισµού ή άτοµο από το έδαφος. 

Μετά τη ρίψη απαγορεύονται ρητά οι επευφηµίες ή η κακή κριτική για το αποτέλεσµα των βολών των εναέριων µέσων, λόγω του ότι δυνατόν να συµβάλλουν αρνητικά στην ασφάλεια των πτήσεων.  


ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑ ΦΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. 








Με πληροφορίες από την κοινή ενημέρωση-σεμινάριο της Πολεμικής Αεροπορίας και του Π.Σ. παλαιοτέρων ετών. Για την οργάνωση και διεξαγωγή του σεμιναρίου εργάστηκαν δυο ομάδες εργασίας από το Π.Σ. και την Π.Α.


Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 09/05/2021

  

Η Αρχή της Αειφορίας των Καρπώσεων, τι είναι, γιατί μας ενδιαφέρει;

Η Αρχή της Αειφορίας των Καρπώσεων: Τα δάση πρέπει να διαχειρίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατό κάθε χρόνο και για πάντα να λαμβάνουμε την ίδια ποσότητα ξύλου και γενικότερα δασικών προϊόντων. Για να ικανοποιείται αυτή η αρχή, θα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

– Η διατήρηση του δάσους σαν δάσος.

– Η συντήρηση και βελτίωση της παραγωγικότητας του εδάφους.

Μέσα από τη διαχείριση των δασών μας θα πρέπει να ικανοποιούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις:

 Οι κοινωνικές - οικονομικές δηλαδή οι ανθρώπινες ανάγκες.

 Οι τεχνικές δηλαδή η απόληψη αγαθών με λιγότερες ζημιές στο περιβάλλον.

 Οι βιολογικές - οικολογικές δηλαδή οι ανάγκες του ίδιου δάσους σαν οικοσύστημα.




Κουρτέσης Ιωάννης
Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 09/05/2021

Που απαγορεύεται το Κυνήγι; Γενικοί κανόνες.


 

Απαγορεύεται το κυνήγι:

  1. · Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής
  2. · Στα εκτροφεία θηραμάτων
  3. · Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.
  4. · Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών.
  5. · Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής.
  6. · Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.
  7. · Σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με το άρθρο 6 της 414985/29-11-85 (ΦΕΚ 757/Β/18-12-85) κοινής υπουργικής απόφασης (διατήρηση άγριας πτηνοπανίδας)
  8. · Στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγίου.
  9. · Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.
  10. · Απαγορεύουμε την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησης τους.
  11. · Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.
Που θα ενημερωθώ για τις απαγορεύσεις θήρας σε συγκεκριμένες περιοχές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μα προφανώς πηγαίνοντας ή καλώντας το αρμόδιο τοπικό Δασαρχείο ή Δασονομείο της περιοχής και λαμβάνοντας από τους ιστοχώρους των Δασαρχείων τις εκάστοτε ενημερωμένες ρυθμιστικές θήρας που αφορούν την περιοχή που βρίσκεται εντός των ορίων αρμοδιότητας τους.


Κουρτέσης Ιωάννης
Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 
09/05/2021

Τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας(Βίντεο)

PZL M-18 Dromader και το Canadair CL 215 της ΠΑ σε δράση από παλαιότερα βίντεο.

Το ΠΣ επιχειρεί και με το 332 Super Puma.

Στη χώρα µας τα κύρια χρησιµοποιούµενα εναέρια µέσα είναι: • To αεροσκάφος CL 215 της CANADAIR • To αεροσκάφος CL 415 της CANADAIR • To PZL M18 Dromader • Το GRUMMAN GR-164 • Το C 130H • Τα µισθωµένα ελικόπτερα • Τα ελικόπτερα ιδιοκτησίας του Πυροσβεστικού Σώµατος.

Τα μισθωμένα εναέρια είναι συνήθως τα λεγόμενα Έρικσον (σ.σ. τύπος S-64 Skycrane) και ελικόπτερα μεσαίου τύπου Κάμοβ (σ.σ τύπος Kamov 32).






Κουρτέσης Ιωάννης

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 09/05/2021

Ο φίλος του Δάσους ο Μελισσοκόμος και οι αχρείαστες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής για το τι πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι..

 


Δίνει οδηγίες το Π.Σ. για τα μελίσσια, και είναι σαν ήλθε στο χωριό ο γιος αυτού που έχει την στάνη, να του πει πώς να ποτίσει τα ζωντανά του. Είχα την τύχη πριν 5χρόνια να κάνω ένα πληρέστατο σεμινάριο για τις Μέλισσες στο Ι.Γ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών), 120 ωρών, περίπου 4 μήνες η διάρκεια του, με ένα εξαιρετικό καθηγητή. Δεν έχω μέχρι κ σήμερα καταφέρει να βάλω μελίσσια, αλλά πιστεύω σύντομα να το καταφέρω, η πανδημία βλέπετε άλλαξε τα πάντα στις ζωές μας.

Αγαπητοί του Π.Σ. ,εσάς περίμενε ο Μελισσοκόμος που ασχολείται επαγγελματικά ή ακόμα κ ερασιτεχνικά για να του πείτε πώς να στήσει τα μελίσσια του.. βασικός κανόνας για το καλοκαίρι είναι η σκιά που πρέπει να έχουν και φυσικά να απομακρυνθούν τα χορτάρια γύρω από τις κυψέλες. Βασικός κανόνας κ δεν χρειάζονται υποδείξεις…

Καλό θα είναι επίσης το καλοκαίρι, να μπει κάποια βάση, ώστε να έχουν απόσταση από το έδαφος τουλάχιστον 50 εκατ, για να μην έχουν θέματα με τα μυρμήγκια και την υγρασία του φθιν κ του χειμώνα που έρχεται.

Λένε για το νερό που πρέπει να υπάρχει, βρε αετόπουλα… αν δεν υπάρχει νερό το καλοκαίρι για τα μελίσσια, τότε δεν εκτρέφουν γόνο και καταβροχθίζουν αυγά κ προνύμφες.. μην θεωρείται τους μελισσοκόμους ηλίθιους. Ένα μελίσσι θέλει την μέρα μέχρι 300 γρ νερού.. κάντε τους υπολογισμούς με τις κυψέλες.

Μετά μπορείς να βάλεις εσωτερικές ποτίστρες, ώστε οι Μέλισσες να παίρνουν το νερό που θέλουν και να το μεταφέρουν όπου αυτές θέλουν κοντά στον γόνο ή αλλού. Αυτές οι ποτίστρες πρέπει να έχουν σύστημα ανανέωσης του νερού και να υπάρχει μικρή ροή, ειδικά ποτίστρες οροφής. , μια πολύ έξυπνη ποτίστρα νερού για έναν ερασιτέχνη ώστε να μην κάνει λάθη με τα νερό και πεθαίνουν οι μέλισσες είναι μια βρεγμένη σανίδα με συνεχή ροή νερού, αλλά μικρής έντασης. Οι μέλισσες ρουφάνε το νερό και έτσι δεν διατρέχον κίνδυνο.

Το Π.Σ. έχει την εντύπωση ότι θα απαγορεύσει το καλοκαίρι την συλλογή του μελιού.. μάλλον δεν του πάνε καλά… το καλοκαίρι οι κυριότεροι στόχοι είναι η συλλογή του μελιού, να μην υπάρξει διακοπή νεκταροέκκρισης και να εκμεταλλευτούμε την ανθοφορία του καλοκαιριού. Τους πρώτους μήνες του θέρους το Μελίσσι βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και άρα τι κάνει; Συλλέγει και αποθηκεύει τροφές.. άρα το Π.Σ. τι μας λέει μην κάνετε τίποτα με τα μελίσσια; Δεν σφάξανε…

Πρέπει για παράδειγμα να δεις πως πηγαίνει η νεκταροέκκριση και να συνενώσεις μελίσσια που δεν έχουν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη. Να δεις τι βασίλισσες αν πρέπει να τις αντικαταστάσεις και πως, αυτά γίνονται μέσα στο καλοκαίρι…

Μετά από κάποιο θερμοκρασία, περίπου 31 βαθμούς κελσίου οι κυψέλες πρέπει να αερίζονται περισσότερο και να έχουν σκιά. Η κυψέλη αρχίζει να αποκτά βάρος δλδ μέλι, οι μέλισσες είναι λιγότερο επιθετικές άρα δεν θέλουν τόσο πολύ κάπνισμα…

Στους καύσωνες, δεν πρέπει να αντιμετωπίσεις το γένι των μελισσών; Δεν θα πας δλδ στο μελίσσι; Θα στο απαγορεύσει ποιος το Π.Σ. ;

Τα μελιτώματα του Πεύκου στον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα τα εκμεταλλευτεί η μέλισσα; Αν και μετά τον Σεπτέμβρη είναι η καλύτερη εποχή;

Μάθανε στο Π.Σ. ότι τα μελίσσια είναι σημανθεί και πυρωθεί η κυψέλη και όλα τα στοιχεία του μελισσοκόμου είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο μέσα από τις επίσημες βάσεις δεδομένων του Υπουργείου; Τι ταμπελίτσα θέλουν; με led; Πάντοτε υπήρχε ταμπέλα με τα τηλ και το όνομα του ιδιοκτήτη, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα άφηνε την περιουσία του έτσι. Έστω και αν ήταν ερασιτέχνης με 10 έως 20 κυψέλες.

Το Π.Σ. να μάθει πρώτα ότι ο μελισσοκόμος είναι φίλος του δάσους, ήταν πάντα φίλους του δάσους και δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο τον Δασικό πλούτο της χώρας για να κάνει μάγκες το Π.Σ. Ο Μελισσοκόμος είναι ταυτόχρονα και άτυπος φύλακας της περιοχής, είναι αυτός που πρώτος δεν θέλει να υπάρξει συμβάν με εν υπαίθρω πυρκαγιά, διότι αυτόματα η ζημιά που θα πάθει θα είναι επί 100, επί 200 ή ολική καταστροφή. Άρα ο μελισσοκόμος βλέπει, παρατηρεί και το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να ενημερώσει και ΠΡΙΝ ακόμα έρθει στο σημείο το πρώτο όχημα του Π.Σ. θα είναι εκεί και θα σβήνει την φωτιά.. τα υπόλοιπα που μας λένε, μην καπνίζετε τα μελίσσια και τα λοιπά, ας τα κρατήσουν στα συρτάρια τους.

Ο μελισσοκόμος, σαν πραγματικός ΦΙΛΟΣ του ΔΑΣΟΥΣ ξέρει τι πρέπει να κάνει... δεν χρειάζεται υποδείξεις. και Δεν θα στερήσει το Π.Σ. το καλοκαίρι που είναι κρίσιμο για την παραγωγή του μελιού με αυτές τις αστείες ανακοινώσεις.


Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής - Εθελοντής Πυροσβέστης 

Ερασιτέχνης μελισσοκόμος, σύντομα... με δικά του μελίσσια.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 09/05/2018