23.5.21

O ντόρος με τις αντιπυρικές ζώνες.. και μερικές διευκρινίσεις.

 Ένα ολοκληρωμένο αντιπυρικό σχέδιο για μια περιοχή ακολουθεί κάποια στάνταρ βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του και αυτά τα βήματα βασιζόμενα πάντα στο τρισυπόστατο της Δασοπονικής δραστηριότητας -Προσταστία-Βελτίωση-Κάρπωση και είναι τα ακόλουθα: Προμελέτη, συλλογή δεδομένων(κλιματολογικά,χάρτες,στατιστικά,δεδομένα από δημόσιους φορείς,γραμμές ηλεκτρισμού κ.α.),μετά ακολουθεί η αποτύπωση των στοιχείων με εργασία πεδίου αν χρειαστεί, ακολούθως δημιουργούνται οι θεματικοί χάρτες,όπως αξιολόγηση απειλών κτλ και στην τελική φάση αποτυπώνονται τα δεδομένα σύμφωνα και με την συνεργασία άλλω φορέων και γίνεται παρουσίαση και αναλύεται ο σχεδιασμός καια τα έργα που θα απαιτηθούν σύμφωνα και με τα διαθέσιμα κονδύλια.

Η πραγματικότητα διαψεύδει το ντόρο για τις αντιπυρικές αφού οι καύτρες μεταφέρουν την φωτιά έως και τα 700 με 800 μέτρα ειδικά σε μια ΜΕΓΑ-Πυρκαγιά, καθιστόντας έτσι τις αντιπυρικές προβληματικές, ιδιαίτερα προβληματικές είναι και στην διαχείριση τους αφού κάθε χρόνο απαιτούνται υπέρογκα ποσά για την συντήρηση τους, λεφτά που σήμερα δεν υπάρχουν. Λείπει επίσης και το προσωπικό που θα ήταν χρήσιμο για την συντήρηση τους. Οι αντιπυρικές σε μεγάλες κλίσεις εδαφών οδηγούν αυτόματα στην αύξηση της διάβρωσης του εδάφους στην περιοχή. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε μια αντιπυρική ότι η φωτιά θα σταματήσεις εκεί αν δεν υπάρχουν επίγειες δυνάμεις... επίσης είναι αντιαισθητικές στο σύνολο τους και κάτι τελευταίο δεν λαμβάνονται τα πραγματικά δεδομένα για την διάνοιξη τους.. κάτι που θα το αναλύσουμε για να γίνει κατανοητό απ΄όλους.

Η αντιπυρική λοιπόν πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το ύψος των τελευταίων δένδρων στην περιοχή και το ύψος της φλόγας σε αυτά, δλδ Χαλέπιος Πεύκη ύψους 10 μέτρων με ύψος φλόγας σε επικόρυφη ή κόμης ή στεφάνι.. με άλλα 10 μέτρα, τότε η αντιπυρική πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,5 φορά αυτό το ύψος, δλδ 10+10=20 x 1,5 , άρα η αντιπυρική  πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 50 μέτρα! Και φυσικά όχι σε ευθεία αλλά μια κολποειδή μορφή που θα βοηθήσει στην διαχείριση αλλά και δεν θα είναι αισθητικά άσχημο στο μα΄τι του επισκέπτη. 

Μικρότερες αποστάσεις που όμως δεν εξασφαλίζουν ότι η φωτιά δεν θα μεταφερθεί με κηλίδωση μπορεί να υπάρξουν σε Θάμνους ύψους έως και 2 μέτρα, υπολογίστε περίπου στο μισό πλάτος.

Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν και μερικά είδη που αντέχουν στις φωτιές, όπως για παράδειγμα το Κυπαρίσσι, αυτά με κατάλληλο σχεδιασμό από την Δασική Υπηρεσία θα μπορούσαν να αυξήσουν την μη μετάδοση της πυρκαγιάς και την καθυστέρηση της. Αυτές οι ζώνες με Κυπαρίσσια θα τις ακούσετε να τις λένε και στεγασμένες ζώνες. Μπορούμε όμως στα διάκενα των αντιπυρικών να τα εμπλουτίσουμε με πλατύφυλλα που είναι δυσφλεκτα, αν και αρχικά πρέπει να μπει κάποιο άλλο είδος για να πετύχουμε όσο γίνετε μεγαλύτερη απόδοση στην αναδάσωση. 

Για παράδειγμα αυτό που βλέπαμε στα βουνά, τις λωρίδες που δεν είχαν τίποτα, φαινόταν μόνο το έδαφος και δεξιά και αριστερά υπήρχε το δάσος, πλέον δεν είναι κανόνας, αλλά μπορεί πλέον να υπάρξει διαφορά στο πλάτος και στο σχήμα και άλλες φορές μπορεί να υπερβαίνει και τα όρια.

Σημείωση πολύ σημαντική, το ύψος της φλόγας στην Χαλέπιο Πεύκη και την Τραχεία Πεύκη μπορεί να φτάσει και διπλάσιο του ύψους του δένδρου, δλδ 20 έως και 30 μέτρα, αντιλαμβάνεστε ότι με τα ύψη αυτά η αντιπυρική είναι μια αστεία υπόθεση.. αφού οι καύτρες θα μεταφερθούν όχι 45 και 50 μέτρα που θα είναι το πλάτος της, αλλά 200 και 400 μέτρα με αποτέλεσμα να σημειωθούν κηλιδώσεις και νέες εστίες φωτιάς.


 

Που καταλήγουμε; στην ίδια ακριβώς κατάληξη με την ερώτηση που είναι τα εναέρια.. ίδια απάντηση έχει στο που είναι οι αντιπυρικές ή γιατί δεν ανοίγουμε νέες! Γιατί για να ανοιχτεί μαι αντιπυρική ζώνη, την απόφαση αυτή θα πρέπει να την λάβεις αφού πρώτα έχει συνταχθεί το σωστό σχέδιο, από ποιον; Μα από την Δασική Υπηρεσία και το αρμόδιο Δασαρχείο.

Άρα στο ερώτημα που, πως και γιατί ή απάντηση είναι μια, δεν θέλετε πυρκαγιές; Ενισχύστε με προσωπικό αλλά και με χρηματοδότηση την Δασική Υπηρεσία.

Είναι τόσο απλά τα πράγματα... 300 ενάερια να πάρετε πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε ως κράτος.


Πηγή πληροφοριών και Πίνακα ευφλεκτότητας: 

Απόφαση Υπουργού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Επικαιροποίηση των Τεχνικών Προδιαγραφών κατάρτισης μελετών Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας και καθορισμός του τρόπου υπολογισμού του κόστους σύνταξης αυτών.

Ηµ/νία: 26/06/2020

 ____________________

 Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 23/05/2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ για ευπρέπεια και σεβασμό στην άποψη του άλλου. Σχολιάζουμε την άποψη/θέση/γνώμη χωρίς να σχολιάζουμε το άτομο. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Κουρτέσης Ιωάννης Τεχνικός Δασικής Προστασίας