12.12.21

Δρυς το ιερό δένδρο των Αρχαίων Ελλήνων

 

Δρυς

Το ξύλο της βαρύ και σκληρό, δεν σαπίζει εύκολα, ο καρπός χρησιμεύει για ζωοτροφές αλλά και στη βυρσοδεψία. Στην οικιακή χρήση, το ξύλο είναι από τα 3 βασικά είδη για το τζάκι ή την σόμπα, δεν πετάει σπίθες καίγεται αργά και σταθερά όπως η Ελιά, αλλά δεν προτιμάται για το πρώτο ξύλο στο τζάκι, γτ δεν ανάβει εύκολα. 

Η Δρυς ήταν το δένδρο του Δία αλλά και της Γαίας, αιωνόβιο, τιμήθηκε για χρόνια από τους Αρχαίους Έλληνες.  Ο Hρόδοτος (Iστορ. B, 54-57) αναφέρει ότι δύο ιέρειες των Θηβών της Αιγύπτου πουλήθηκαν δούλες, η μια στους Λιβύους και η άλλη στους Θεσπρωτούς.


H πρώτη ίδρυσε το μαντείο του Άμμωνος Διός στην όαση Σίουα, η δεύτερη έκτισε, κάτω από μια βελανιδιά που φύτρωσε μόνη της, ένα ιερό του Διός στη Δωδώνη.

Γύρω από την Δωδωνιαία δρυ λέγεται ότι οι οι ιερείς του εκτελούσαν το τελετουργικό τους γυμνόποδες, φορώντας μάλλινα, λευκά παντελόνια, σαν σκελέες και γίδινο γιλέκο.

Σύμφωνα με το μύθο, από την Ιερά Φηγό του Μαντείου της Δωδώνης που είχε την ικανότητα να προφητεύει το μέλλον, πήρε η θεά Αθηνά το κομμάτι ξύλου που έβαλε στην πλώρη της Αργούς κατά την Αργοναυτική εκστρατεία.

Οι Δρυάδες και οι Αμαδρυάδες ήταν νύμφες του δάσους . Αυτά τα θηλυκά πνεύματα της φύσης πιστεύονταν ότι κατοικούσαν σε δένδρα και δάση και ιδιαίτερα σε βελανιδιές.


Η βελανιδιά υπήρξε επίσης το ιερό δένδρο των ελληνικών βασιλικών οίκων της Μακεδονίας, ιστορικά και αρχαιολογικά αποδεδειγμένο αυτό με το πλήθος ευρημάτων τα οποία βρέθηκαν στους βασιλικούς μακεδονικούς τάφους.

Τα φύλλα της αποτέλεσαν τις διακοσμήσεις χρυσών στεφάνων και ιδίως του χρυσού στεφανιού του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄. Εξάλλου η λέξη δρυίδης (Druid), όπως και η λέξη Δρυιδισμός, δηλαδή το μυστικιστικό τάγμα ιερωμένων της κέλτικης θρησκείας, .προέρχονται από την λέξη δρυ.

Οι Δρυΐδες κατά τον εορτασμό του νέου έτους στόλιζαν βελανιδιά..

Όλος ο κόσμος ερχόταν στο δάσος και ο αρχιερέας ανέβαινε στο δένδρο και έκοβε με χρυσό κλαδευτήρι κομμάτια δρυ που ονομαζόντουσαν Ιξόν, το οποίο μοίραζαν στον λαό λέγοντας «A gui l’an neuf», δηλαδή «στη Βελανιδιά το Νέο Έτος». επειδή θεωρούσαν τη δρύ ιερή.


Με τον όρο Δρυΐδες (Druids) αναφέρεται η ευγενής ιερατική τάξη των αρχαίων Κελτικών κοινωνιών, οι οποίες έζησαν στην Δυτική Ευρώπη, βόρεια και εντεύθεν των Άλπεων και αργότερα στα Βρετανικά Νησιά. Τα έθιμα των Δρυΐδων αποτελούσαν τμήμα του πολιτισμού όλων των φυλετικών ομάδων που ονομάζονταν 'Κέλτοι' και 'Γαλάται' από τους Έλληνες και 'Celtae' and 'Galli' από τους Ρωμαίους, ονομασίες οι οποίες εξελίχθηκαν σήμερα σε 'Celtic' και 'Gaulish'. Οι Δρυΐδες πήραν το όνομα τους από την Βελανιδιά (Δρυς) και ήταν ιερείς και φιλόσοφοι ενώ νομοθετούσαν και απένεμαν δικαιοσύνη.

Στο βιβλίο μυθιστορίας Lebor Gabála Érenn [Book of Invasions-Βιβλίο των Εισβολών] διαβάζουμε για τον Έλληνα Παρθολώνα ο οποίος ήρθε στην Ιρλανδία μετά τον κατακλυσμό. Λέγεται ότι ξεκίνησε από τη Μακεδονία ή Μέση Ελλάδα, με τη γυναίκα του, τους τρεις γιους του με τις γυναίκες τους και τρεις Δρυίδες, αδέλφια μεταξύ τους, τους Φίο, Αίολο και Φομόρη, (Fios, Eólas, Fochmarc), ονόματα που ετυμολογικά σημαίνουν, "Νόηση, Γνώση και Έρευνα". Κάτοχοι αυτής της σοφίας ήταν οι Δρυίδες, Έλληνες μύστες όπως συμπεραίνουμε από τα αρχαία κείμενα.

Στο ίδιο βιβλίο διαβάζουμε πως ο Παρθολών ήταν Έλληνας πρίγκηπας ο οποίος σκότωσε τους γονείς του ελπίζοντας να κληρονομήσει το βασίλειο. Το επεισόδιο αυτό του κοστίζει το ένα του μάτι και τον σημαδεύει με κακή τύχη. Ήταν παρόλα αυτά κύριος κάθε τέχνης. Απέκτησε συνολικά 7 γιους. Μετά από 30 χρόνια παραμονής στην Ιρλανδία πέθανε κοντά στην πόλη που σήμερα ονομάζεται Tallaght, όπου 120 χρόνια μετά οι απόγονοι του χάθηκαν από πανώλη.


Το μέγιστο ύψος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα εικοσιπέντε μέτρα, ενώ η διάμετρος του τα δεκαπέντε μέτρα. Έχει πολύ πλούσιο φύλλωμα από δερματώτη, λοβωτά, στιλπνά φύλλα με ακανθώδεις ακμές. Το χρώμα των φύλλων του είναι σκούρο πράσινο. Το νέο φύλλωμα όταν εκπτύσσεται είναι καλυμένο από γκριζωπό χνούδι, το οποίο με τον καιρό πέφτει από την άνω επιφάνεια του φύλλου και διατηρείται μόνο στην κάτω επιφάνεια.

Ανθοφορεί στα τέλη της άνοιξης. Έχει πλούσια ανθοφορία από μονογενή άνθη τα οποία συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο. Τα θηλυκά άνθη είναι πράσινου χρώματος ενώ τα αρσενικά είναι κίτρινα και κρέμονται σε ταξιανθίες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ωριμάζουν και οι καρποί της βελανιδιάς. Από ανοιχτοπράσινοι γίνονται σκούροι πράσινοι καθώς ωριμάζουν, αποκτώντας τελικά μια καφετιά απόχρωση λίγο πριν πέσουν. Η βελανιδιά δεν χρειάζεται ιδιαίτερες φροντίδες. Ευδοκιμεί σε ήλιο ή ημισκιά, σε κάθε τύπο εδάφους με καλή στράγγιση. Δεν χρειάζεται ποτίσματα ή λιπάνσεις, ενώ επιδέχεται πολύ αυστηρά κλαδέματα. Παρουσιάζει καλή αντοχή στο ψύχος, στην ξηρασία και στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Στην Κύπρο συναντάμε την ΛΑΤΖΙΑ
Η λατζιά με ελληνική επιστημονική ονομασία δρυς η κληθρόφυλλη,και λατινική ονομασία Quercus alnifolia, είναι θαμνώδες αειθαλές ενδημικό είδος της Κύπρου.

 Quercus alnifolia ΛΑΤΖΙΑ





 

ΠΗΓΗ: 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ

schizas.com

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ηλεκτρονική έκδοση ΚΎΠΡΟΥ

11.12.21

Τα υπέρ του Χριστουγεννιάτικου Έλατου και η ανοησία με τα πλαστικά..

 Ήρθε και φέτος η εποχή που τα σπίτι μας θα υποδεχτούν τα πανέμορφα Ελληνικά Έλατα, η μυρωδιά θα που θα αφήσει στον χώρο θα μας ταξιδέψει, η δε ομορφιά του θα μας ευχαριστεί κάθε φορά που θα το κοιτάμε. Τα Έλατα στην Ελλάδα προέρχονται ή από οργανωμένες καλλιέργειες ή από τα γνωστά Καστανοπερίβολα όπου η Δασική Υπηρεσία κάθε χρόνο εγκρίνει την κοπή τους. 

Για το 2021 η Δασική Υπηρεσία έδωσε για άλλη μια χρονιά την έγκριση της για κοπές χριστουγεννιάτικων δένδρων. 

Όπως διαβάζουμε στο https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2021/11/ΨΟ884653Π8-ΤΩ2.pdf

Αναλυτικά, για τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο, από ιδιωτικές, τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα εγκρίνεται η υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση:

71.700 δενδρυλλίων ελάτης,
740 δενδρυλλίων πεύκης (δασικής και μαύρης πεύκης),
550 δενδρυλλίων ψευδοτσούγκας,
500 δενδρυλλίων κυπαρισσιού,
300 δενδρυλλίων ερυθρελάτης.

Καθώς επίσης και η μεταφορά και διακίνηση 2.770 δενδρυλλίων ελάτης και 50 δενδρυλλίων αρκουδοπούρναρου που αναπτύχθηκαν και μεταφυτεύθηκαν σε γλάστρες.

Εκτός των καλλιεργούμενων χριστουγεννιάτικων δέντρων, που είναι κατά κύριο λόγο τα δέντρα για τα οποία υπάρχει εμπορία στη χώρα, δίνεται η δυνατότητα απόληψης για χρήση τους κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο:
22.113 ελάτων από ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια που υπόκεινται σε δενδροκομική περιποίηση,
590 ελάτων από ιδιόκτητους αγρούς όπου υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δέντρων και ελάτης (πχ φουντουκώνες, κερασώνες κτλ.), 
1100 ελάτων από ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς,
250 ελάτων από το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου και 80 δενδρυλλίων ερυθρελάτης από δημόσιο δάσος στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Δράμας,
2.000 ελάτων από διακατεχόμενα δάση και 27 έλατα από μη δημόσια δάση
κλάδων αρκουδοπούρναρων, ίταμου, ελάτης, ερυθρελάτης, κουμαριάς, μυρτιάς, ιξού και 1.500 βωλόφυτων ελάτης.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα της Χαλκιδικής θα προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των χριστουγεννιάτικων δένδρων, περίπου 52.200 χριστουγεννιάτικα έλατα. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, 35.421 έλατα θα υλοτομηθούν στην περιοχή του Δασαρχείου Πολύγυρου και 14.000 έλατα στην περιοχή του Δασαρχείου Αρναίας (συν 500 ψευδοτσούγκες και 500 πεύκα). Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 2.770 έλατα από την περιοχή του Δασαρχείου Πολύγυρου που θα διακινηθούν με γλάστρες.


 Το Έλατο είναι ένα απαιτητικό είδος από την πρώτη μέρα της φύτευσης τους μέχρι και την ημέρα που θα κοπεί για να πωληθεί στις Χριστουγεννιάτικες αγορές. Ταυτόχρονα με τις κοπές μεταφυτεύονται και τα νέα, όπου σχεδόν πάντα, θα είναι ηλικίας τουλάχιστον 3 ετών για να μπορέσουν να μετα-φυτευτούν ή σε γλάστρα ή στην γη και περάσουν ακόμα 7 με 10 χρόνια για να πωληθούν. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για περίπου 10 με 13 χρόνια για να μπορέσουν οι καλλιεργητές να τα κόψουν σε ένα ικανοποιητικό ύψος και να τα διαθέσουν στις Χριστουγεννιάτικες αγορές. Στα δε κομμένα Έλατα, άμεσα αυτά αντικαθιστώνται με νέα όπου σε λίγα χρόνια θα είναι έτοιμα για διάθεση στις αγορές.

Η καλλιέργεια των Ελάτων στη δασώδη περιοχή στο όρος Χολομώντας(οικισμός Ταξιάρχης) άρχισε εντατικά το 1970(μέσω ενός προγράμματος ορεινής οικονομίας του Υπουργείου Γεωργίας εστιασμένο αποκλειστικά για τους αγρότες ορεινών περιοχών.).  Στον οικισμό του Ταξιάρχη παράγεται το 70% των... χριστουγεννιάτικων δέντρων που διατίθεται στις Ελληνικές αγορές, αλλά φέτος για πρώτη φορά διατίθεται και στις ξένες αγορές των Βαλκανίων σε μικρό αριθμό. Στη δε Κύπρο οι εξαγωγές άρχισαν πριν το 2019, σε μικρούς αριθμούς.

Το μεγάλο ερώτημα, είναι περιβαλλοντικά σωστό να κόβουμε αυτά τα Έλατα και γιατί να μην αγοράσω ένα πλαστικό;

Τα Έλατα όπως έγραψα και προηγούμενα, έρχονται από φυτείες που είναι νόμιμες και κόβονται νόμιμα όπως είδατε και στο σχετικό έγγραφο, αποτελούν μια νόμιμη οικονομική δραστηριότητα και άρα ελεγχόμενη, πρέπει απαραίτητα να έχουν την μολυβοσφραγίδα ώστε να είσαστε σίγουροι ότι προέρχεται από μια νόμιμη κοπή. Η μολυβοσφραγίδα θα βρίσκεται στο πάνω μέρος του δένδρου λίγο κάτω από την κορυφή.

Για παράδειγμα, δείτε το Έλατο που αγόρασα φέτος και στόλισα στο σπίτι μου. 




Στο τέλος στολισμένο για να μου πείτε και τα μπράβο... 




Πρέπει επίσης να τονιστεί και κάτι ακόμα, την δεκαετία που βγήκε το πρόγραμμα για την επιδότηση των αγροτών στις ορεινές εκτάσεις, τα εδάφη που προϋπήρχαν ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία άγονα.. δλδ χέρσα. Το έλατο έδωσε μια άλλη ενασχόληση, μια νέα διέξοδο στους ορεινούς πληθυσμούς της χώρας, έμειναν στον τόπο τους και το πάλεψαν, δεν κατέβηκαν στις μεγάλες πόλεις και έζησαν στον τόπο τους, κάτι σπάνιο στις μέρες μας. Σήμερα που μιλάμε το 90% των κατοίκων του ορεινού Ταξιάρχη ασχολείται με το Έλατο! 

Ας δούμε τα υπέρ, συνοπτικά:


Τα ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΑ:































Και επειδή κάποιοι μπορεί ακόμα να επιμένουν, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς στα 10.000 και πλέον στρέμματα που υπάρχουν φυτείες Ελάτων, τα υπολογιζόμενα δένδρα φτάνουν περίπου τα 9 εκατομμύρια, αριθμός όχι απλά ικανός να θρέψει για πολλές δεκαετίες τους ορεινούς πληθυσμούς αλλά αρκούντως ικανοποιητικός ως προς τις ετήσιες κοπές που δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες χιλιάδες..

Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι η ομορφιά και το άρωμα του φυσικού δένδρου δεν μπορεί να συγκριθεί με το πλαστικό.. 

Σίγουρα τα οικονομικά είναι στενά, ειδικά τώρα με την πανδημία, αλλά η στήριξη μας στους Ελατοπαραγωγούς θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, ειδικά τώρα, τώρα είναι που την χρειάζονται. Και για μια φορά ας κρατήσουμε τα λεφτά ΜΕΣΑ στην ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ και ας μην τα δώσουμε σε πλαστικό ΚΙΝΑΣ.





ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΕΛΑΤΟ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΥΓΕΙΑ, 

Καρτερία και Ευψυχία !



                  Κουρτέσης Ιωάννης - Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

                                                           11/12/2021 Μαραθώνας


4.8.21

Δασικά είδη που συναντάμε ποιο συχνά, με εύκολες και σύντομες πληροφορίες για το κάθε είδος.

 Για να τα θυμόμαστε ποιο εύκολα και για να μην χανόμαστε μέσα στις πολλές πληροφορίες. Πολύ χρήσιμα για αναγνώριση κ εξετάσεις. Ικανοποιητικές πληροφορίες για να γράψετε με συντομία τα πάντα.

Pinus halepensis Χαλέπιος Πέυκη: 
Δένδρο αειθαλές
ύψους 10-20 μέτρα
Μεγάλη προσαρμοστικότητα στα εδάφη
Άνθηση:Μάρτιο Απρίλιο
Καρποί: Κώνοι
Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη ακόμα κ σε ξηρά κ άγονα 


Arbutus unedo Κουμαριά:
Μεγάλος θάμνος αειθαλής
ύψους 1,5 με 3 μέτρα
Το συναντάμε κ ως μικρό δένδρο
Φύλλα λογχοειδή, μήκους 5-10εκατ.
'Ανθη λευκά ή ανοιχτά ροδόχροα κ άνθηση ΣΕΠ κ ΜΆΙΟ 
Καρπός σφαιρικός διαμέτρου 15-20χιλ εξωτερικά κοκκώδης, βρώσιμος,αρχικά κίτρινος κ αργότερα κόκκινος

Pistacia Lentiscus Σκίνος:
Θάμνος ή μικρό δένδρο
ύψους 1 έως 8 μέτρα
Αειθαλής, πολύ κλαδός,αρωματικός
Ρητινοβριθής
Φύλλα πτερωτά με 3,5 ζεύγη φυλλαρίων. Λογχοειδή φυλλάρια 1-1,5 εκατ μήκος
Άνθη κίτρινα ή κοκκινωπά σε βότρεις και άνθηση Μάρτιο-Μάιο 
Καρπός Δρύπη ,σφαιρικός στην αρχή κόκκινος μετά μαύρος.




Quercus coccifera Πουρνάρι: 
Δένδρο αειθαλές ύψους 10-15 μέτρα, αρκετές φορές το συναντάμε με την μορφή του θάμνου
Φύλλα ωοειδή σκληρά μήκους 1,5-4εκατ και κορυφή με αγκάθι.
Καρπός κυπελλόφορο κάρυο(βελανίδι)
Θερμόβιο καιφιλόφωτο χωρίς μεγάλες απαιτήσεις εδάφους.








Calycotome villosa Ασπάλαθος:
Θάμνος ύψους 1-2 μέτρα
κλαδιά αγκαθωτά με κλαδίσκους τριχωτούς
Άνθη κίτρινα ανά 2-15 σε δέσμες, ομπρελοειδείς
'Ανθηση ΜΑΡΤΙΟ-ΜΑΙΟ
Φύλλα με τρια μικρά ωοειδή φυλλάρια
Καρπός χέδρωπας σχεδόν τετράγωνος.





Erica Arborea Ρείκι:
Θάμνος ή μικρό δένδρο ύψους έως κ 7μ.
Κλαδιά ραβδόμορφα,όρθια κλαδιά
Φύλλα μήκους 3-5χιλ σε σπόνδυλο
'Ανθη σε πλούσιες φόβες,λευκόχροα
Άνθηση ΜΑΡΤΙΟ-ΑΠΡΙΛΙΟ
Καρπός κάψα






Olea europaea var. silvestris Αγριελιά:

Πολύκλαδος θάμνος ή μικρό δένδρο σπάνια το βλέπουμε στα 15 με 20 μέτρα.
Αγκαθωτοί γωνιώδεις κλαδίσκους
Φύλλα ελλειψοειδή ως αντίστροφα ωοειδή μήκους 4εκατ
'Ανθη σε βότρεις
'Ανθηση ΜΑΙΟ-ΙΟΥΝΙΟ
Καρπός δρύπης σχεδόν σφαιρική





Θα προστεθούν και άλλα δασικά είδη σε δεύτερο μέρος που θα ακολουθήσει, θα βρίσκεται στην αριστερή μπάρα για να το έχετε εύκαιρο για διάβασμα. 



Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 04/08/2021


Φόρμα Αξιολόγησης Κινδύνου Κατοικίας που είναι κοντά σε δασική βλάστηση

 


Οδηγίες για τη Χρήση της Φόρμας:

Η φόρμα έχει φτιαχτεί με τη χρήση της γλώσσας JAVA για να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί. Δεν περιέχει επικίνδυνο κώδικα ή ιούς, οπότε θα πρέπει αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να αποδεχτείτε τις ειδοποιήσεις ασφαλείας από το φυλλομετρητή σας, καθώς και να δεχτείτε την λειτουργία του αναδυόμενου παραθύρου (pop - up window) για να μπορέσετε να δείτε τα αποτελέσματα για το σπίτι σας.

Για να συμπληρώστε τη φόρμα απλά κάντε κλικ στις επιλογές που ισχύουν για το σπίτι σας. Στα στρογγυλά κουμπάκια μπορείτε να βάλετε μέχρι μία επιλογή ανά κατηγορία, ενώ στα τετράγωνα όσα ισχύουν. Στο τέλος πατήστε το κουμπί "Υπολογισμός Συνολικού Κινδύνου Κατοικίας" προκειμένου να δείτε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα. 

Έχει δημιουργηθεί από το:
Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων.

http://www.fria.gr/prolipsi/files/Assessment-Form.html

Μπορείτε να δείτε τα δικά μου αποτελέσματα για να έχετε μια ιδέα για το πως εμφανίζονται, βρίσκομαι σε Δασική έκταση, χαμηλής βλάστησης κ μονοκατοικία στο χωριό του Μαραθώνα. 

Κίνδυνος από την κατάσταση της βλάστησης (Μέγιστη τιμή 50) = 1

Βαθμός Πυροτρωτότητας Κατοικίας (Μέγιστη τιμή 30) = 7
Επικινδυνότητα από άλλους παράγοντες (Μέγιστη τιμή 20) = 8
Συνολικός Κίνδυνος Κατοικίας = 1 + 7 + (8) = 16

Χαμηλός Κίνδυνος Καταστροφής Κατοικίας από Δασική Πυρκαγιά

Οι πιθανότητες να πληγείτε από δασική πυρκαγιά είναι σχετικά μικρές. Συνιστάται όμως ο ετήσιος καθαρισμός των χόρτων και σκουπιδιών από την περιοχή γύρω από το σπίτι σας σε μία ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων.

Όσον αφορά την κατοικία σας, η τρωτότητα της από ενδεχόμενη πυρκαγιά είναι σχετικά χαμηλή. Διατηρήστε την κατοικία σε καλή κατάσταση, φροντίζοντας σε ετήσια βάση για αποκατάσταση τυχόν φθορών.

Επιπλέον, οι περιορισμοί πρόσβασης μειώνουν τις δυνατότητες αντιμετώπισης τυχόν πυρκαγιάς. Απαιτείται προετοιμασία (εκπαίδευση - εξοπλισμός) για καλύτερη αντιμετώπιση αλλά και σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση εντολής από τις Αρχές.

Η παραπάνω 'Φόρμα Αξιολόγησης Κινδύνου Κατοικίας' αποτελεί ένα σύντομο και μη διεξοδικό τρόπο εκτίμησης του ενδεχόμενου κινδύνου καταστροφής μιας κατοικίας από ενδεχόμενη δασική πυρκαγιά. Ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού καλύπτει τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου και δίνει μια αρκετά αντιπροσωπευτική εκτίμηση του πραγματικού κινδύνου ώστε να προϊδεάσει τον ιδιοκτήτη ως προς τον αν κίνδυνεύει η κατοικία του και δοκιμάζοντας πιθανές αλλαγές να βελτιώσει την κατάσταση. Το ΙΜΔΟ & ΤΔΠ, με δεδομένο ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην αξιολόγηση δεν φέρει ευθύνη για τυχόν αστοχίες. Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των επίσημων φορέων σε περίπτωση πυρκαγιάς.


Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 04/08/2021

9.7.21

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΔΙΕΚ Τεχνικών Δασικής Προστασίας. (09/07/2021)

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. προβαίνει σε εκ νέου προγραμματισμό όλων των διαδικασιών εξετάσεων πιστοποίησης για τα έτη 2021 και 2022, οι οποίες ανεστάλησαν εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και των υποχρεωτικών προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς της.

Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες, τα μέτρα και τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών για την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων στις εξετάσεις, οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. επαναπροσδιορίζονται ως εξής:


Τις επόμενες ημέρες, σταδιακά, θα κοινοποιηθούν στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. λεπτομερείς και αναλυτικές οδηγίες για τη διεξαγωγή κάθε εξεταστικής διαδικασίας που θα λάβει χώρα εντός του 2021 (εξεταστικά κέντρα, πόλεις διεξαγωγής εξετάσεων, ημερομηνίες, διαδικασία αιτήσεων κ.λπ.), καθώς και τα υγειονομικά μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της πανδημίας COVID-19.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ


__________________________________________________

Συνάδελφοι που δεν έχετε ακόμα περάσει από τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ ήρθε και η σειρά σας μέσα στον Οκτώβριο του 2021 θα μπορείτε να δώσετε εξετάσεις για την πιστοποίηση της ειδικότητας μας. Να κοιτάτε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ την σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ για ανακοινώσεις, και εδώ θα υπάρχουν όλες οι ανακοινώσεις, αλλά άνθρωποι είμαστε μπορεί κάτι να μου διαφύγει, γι αυτό ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ θα κοιτάτε την σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ, προτείνω καλύτερη ώρα για να είσαστε σίγουροι ότι δεν ανέβηκε κάτι κ δεν το είδατε.. να κοιτάτε την σελίδα του ΕΟΠΠΕΠ, ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ!

Τώρα θα ανακοινωθούν οι τρόποι πληρωμής για τα παράβολα των εξετάσεων κτλ.. να έχετε το νου σας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ.


Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης.

Μαραθώνας 09/07/2021


21.6.21

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στον Σχινιά, πλέον μόνο με τα πόδια ή με λεωφορεία. Ναι αλλά εφαρμόστηκαν τα σχέδια που υπήρχαν προ 15 ετών;

Με αφορμή το σωστό κατά την ταπεινή μου άποψη μέτρο για την απαγόρευση κυκλοφορίας των ιχ κ στάθμευση τους στις αλάνες του Σχινιά. ας θυμηθούμε τι έλεγαν στις 10/12/2005 για το Εθνικό Πάρκο.. και τι έγινε.. βασικά δεν έγινε τίποτα, απλά το βάζω γιατί η ιστορία και τα γραπτά μένουν και δόξα τον θεό έχω τεράστιο αρχείο.


Σε όλα αυτά που αναφέρει ο πρώτος Πρόεδρος του Φορέα θα μπορούσαμε να ήμασταν όλοι εμείς.. τώρα με δεκάδες θέσεις εργασίας.


Και επειδή τα γραπτά μένουν... ποιος υποσχόταν σε κατοίκους στο Κάτω Σούλι 80 θέσεις εργασίας; εεεε ποιος; Για να βολευτούν τα δικά τους παιδιά.. μιλάμε τώρα για το 2004... για να καταλάβουμε όλοι πως διαχειριζόταν τότε το κράτος ΛΑΛΙΩΤΗΣ-ΒΑΣΟΥΛΑ... τα Εθνικά Πάρκα.


«Το ελληνικό κλίμα είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τα ευρωπαϊκά κέντρα αποκατάστασης αλλά και για τους διεθνείς φορείς, που θέλουν να διοργανώσουν δεκαπενθήμερα αντίστοιχα προγράμματα», προσθέτει ο Κ. Χατζημπίρος.(Πρώτος Προεδρος του Φορέα Σχινιά Μαραθώνα-καθηγητής του ΕΜΠ) «Χρειάζεται σωστός σχεδιασμός των υποδομών του πάρκου, ξεκινώντας από τους δρόμους, τα μονοπάτια, τα συστήματα διακίνησης των επισκεπτών, τη διαθεσιμότητα ειδικών αναπηρικών καθισμάτων και βοηθημάτων για τους επισκέπτες με αναπηρίες, οι οποίοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους αναπηρικά καθίσματα για να μετακινηθούν σε τέτοιες αποστάσεις και σε τέτοιους δρόμους.


Το κλειδί στην επιτυχία είναι η κατάλληλη επιλογή τεχνολογιών, ώστε να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους που το επισκέπτονται ανεξαρτήτως του αν ζουν σε συνθήκες αναπηρίας, λέει ο Νίκος Βουλγαρόπουλος, από το περιοδικό «Αναπηρία ΤΩΡΑ».


Μπορεί επίσης να γίνει και μια διαρκής έκθεση τεχνολογιών, προγραμμάτων αποκατάστασης, προσαρμοσμένων αθλητικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων θεραπευτικής αναψυχής από όλο τον κόσμο».


Τα σχέδια


Το έργο «Διαχείριση Επισκεπτών και Ερμηνεία Περιβάλλοντος» που ολοκληρώνεται στον Σχινιά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών, που θα δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να παρατηρήσει τους διάφορους τύπους φυσικών οικοσυστημάτων, όπως το δάσος, τον υγρότοπο, τον θαμνότοπο, την παραλία, καθώς και το κωπηλατοδρόμιο. Θα προσφέρονται διαδρομές ποικίλης διάρκειας, σε αποστάσεις από 2 έως 12 χιλιόμετρα.


Είναι γνωστό ότι μια διαδρομή, π.χ. 4-5, χλμ. κατάλληλα διαμορφωμένη θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί και από άτομα με αναπηρίες. Μερικές διαδρομές θα συναντούν κάποια από τα πέντε παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας που κατασκευάζονται στο Πάρκο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/12/2005


Και μερικά ντεσού...


*Τα παρατηρητήρια κόστισαν 43.000 το ένα... δεν τοποθετήθηκαν στα σημεία που έπρεπε..


*Το περίφημο σύστημα πυρόσβεσης κόστισε 3 εκατ ευρώ... ΔΕΝ λειτούργησε ούτε καν το 2004 με τους Ολυμπιακούς!!!


*Ο Κ. Χατζημπίρος παραδέχεται ότι η πυρασφάλεια ουδέποτε λειτούργησε και αποδίδει ευθύνες γι' αυτό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν.Μάκρης που δεν ενδιαφέρθηκε να αναλάβει το έργο.


*Η πρώτη στελέχωση του Φορέα:

Για πρώτη φορά προσλαμβάνονται (με οκτάμηνη σύμβαση όμως) δέκα υπάλληλοι του φορέα διαχείρισης, οι οποίοι μπορεί να συμβάλουν στη φύλαξη του πάρκου. Συγκεκριμένα, είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις οκτώ φυλάκων, δύο στελεχών - επιστημόνων, ενός λογιστή και ενός γραμματέα. Με κανένα πτυχίο... και μην με προκαλέσει ΚΑΝΕΝΑΣ σε αυτό. Γιατί φέτος αν δεν κάνω λάθος πάνε 2 άτομα....

*Το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή ΘΑΦΤΗΚΕ.... για το πως έπαιρναν αδειοδότηση οι ταβέρνες... μέσα σε αυτό περίεγραφε ΞΕΚΑΘΑΡΑ το πρόβλημα με την νομοθεσία που διέπει τους Φορείς Διαχείρισης.
Οι ευθύνες που επέρριπτε ο κ.Ρακιντζής ήταν απίστευτες... αν διαβάσει κανείς το πόρισμα.


Και ερχόμαστε το 2021 να συζητάμε τα ίδια.... θα ανεβάσω κάποια άλλη φορά και μια συνέντευξη που είχε δώσει ο πρώτος πρόεδρος του Φορέα, μάλιστα είχε αναλάβει χωρίς προσωπικό, ήταν μόνος του....χαχαχα όπου είχε τότε ένα πολύ ωραίο όραμα για τον Φορέα και την λειτουργία του, και όταν το ανεβάσω θα δείτε ότι αυτά που περιέγραφε τότε σε έναν φοιτητή Πανεπιστημίου που έκανε το διδακτορικό του.. ή κάτι τέτοιος, δεν το θυμάμαι τώρα ακριβώς, είναι αυτά που εφαρμόζει ο Δήμος το 2021!!!!!!! ΤΟ 2021!!!!!! Που τα είχε σκεφτεί το 2004..... και αναρωτιέσαι... ποιοι είχαν όφελος να μην εφαρμοστούν τότε...;

Γιατί η κυβέρνηση ψήφισε τον τεμαχισμό των περιοχών Natura2000; Τι όφελος έχει;

Γιατί δεν προσλαμβάνουν Ειδικούς κ Τεχνικούς Δασικής Προστασίας στου ΦΔΠΠ;

Γιατί δεν εφαρμόζουν τον Νόμο Ν.4519 Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων περιοχών και άλλες διατάξεις στο άρθρο 7 που δίνει την δυνατότητα για προσλήψεις της ειδικότητας μας;

Τι παιχνίδι παίζουν με την μεταφορά των Φορέων στο νέο σύστημα του ΟΦΥΠΕΚΑ; Αληθεύουν οι  πληροφορίες ότι οι φύλακες που υπάρχουν σήμερα θα σταματήσουν να εργάζονται με τις ανανεώσεις και θα μπουν σε καθεστώς όπως όλοι, με 6 και 8μηνες συμβάσεις, αφού θέλουν την φύλαξη να είναι εποχική;

Συνάδελφοι ξυπνήστε και μην κάθεστε... ενωθείτε για να προασπίσουμε τα εργασιακά συμφέροντα μας και όσο για τους συναδέλφους που ήδη εργάζονται, μην πιστέψετε ούτε για μια στιγμή αυτά που σας λένε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.... έρχεται το τέλος της φύλαξης και νέο καθεστώς με 8μηνα και 6μηνα... ξυπνήστε γτ όσο κάθεστε και δεν μιλάτε δήθεν για να μην προκαλέσετε την πολιτική ηγεσία, αυτοί θα κάνουν το αντίθετο και θα μείνετε χωρίς εργασία... ορθά κοφτά και άμα σας αρέσει, έτσι έχουν τα πράγματα.


Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 21/06/2021

23.5.21

O ντόρος με τις αντιπυρικές ζώνες.. και μερικές διευκρινίσεις.

 Ένα ολοκληρωμένο αντιπυρικό σχέδιο για μια περιοχή ακολουθεί κάποια στάνταρ βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του και αυτά τα βήματα βασιζόμενα πάντα στο τρισυπόστατο της Δασοπονικής δραστηριότητας -Προσταστία-Βελτίωση-Κάρπωση και είναι τα ακόλουθα: Προμελέτη, συλλογή δεδομένων(κλιματολογικά,χάρτες,στατιστικά,δεδομένα από δημόσιους φορείς,γραμμές ηλεκτρισμού κ.α.),μετά ακολουθεί η αποτύπωση των στοιχείων με εργασία πεδίου αν χρειαστεί, ακολούθως δημιουργούνται οι θεματικοί χάρτες,όπως αξιολόγηση απειλών κτλ και στην τελική φάση αποτυπώνονται τα δεδομένα σύμφωνα και με την συνεργασία άλλω φορέων και γίνεται παρουσίαση και αναλύεται ο σχεδιασμός καια τα έργα που θα απαιτηθούν σύμφωνα και με τα διαθέσιμα κονδύλια.

Η πραγματικότητα διαψεύδει το ντόρο για τις αντιπυρικές αφού οι καύτρες μεταφέρουν την φωτιά έως και τα 700 με 800 μέτρα ειδικά σε μια ΜΕΓΑ-Πυρκαγιά, καθιστόντας έτσι τις αντιπυρικές προβληματικές, ιδιαίτερα προβληματικές είναι και στην διαχείριση τους αφού κάθε χρόνο απαιτούνται υπέρογκα ποσά για την συντήρηση τους, λεφτά που σήμερα δεν υπάρχουν. Λείπει επίσης και το προσωπικό που θα ήταν χρήσιμο για την συντήρηση τους. Οι αντιπυρικές σε μεγάλες κλίσεις εδαφών οδηγούν αυτόματα στην αύξηση της διάβρωσης του εδάφους στην περιοχή. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε μια αντιπυρική ότι η φωτιά θα σταματήσεις εκεί αν δεν υπάρχουν επίγειες δυνάμεις... επίσης είναι αντιαισθητικές στο σύνολο τους και κάτι τελευταίο δεν λαμβάνονται τα πραγματικά δεδομένα για την διάνοιξη τους.. κάτι που θα το αναλύσουμε για να γίνει κατανοητό απ΄όλους.

Η αντιπυρική λοιπόν πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το ύψος των τελευταίων δένδρων στην περιοχή και το ύψος της φλόγας σε αυτά, δλδ Χαλέπιος Πεύκη ύψους 10 μέτρων με ύψος φλόγας σε επικόρυφη ή κόμης ή στεφάνι.. με άλλα 10 μέτρα, τότε η αντιπυρική πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,5 φορά αυτό το ύψος, δλδ 10+10=20 x 1,5 , άρα η αντιπυρική  πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 50 μέτρα! Και φυσικά όχι σε ευθεία αλλά μια κολποειδή μορφή που θα βοηθήσει στην διαχείριση αλλά και δεν θα είναι αισθητικά άσχημο στο μα΄τι του επισκέπτη. 

Μικρότερες αποστάσεις που όμως δεν εξασφαλίζουν ότι η φωτιά δεν θα μεταφερθεί με κηλίδωση μπορεί να υπάρξουν σε Θάμνους ύψους έως και 2 μέτρα, υπολογίστε περίπου στο μισό πλάτος.

Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν και μερικά είδη που αντέχουν στις φωτιές, όπως για παράδειγμα το Κυπαρίσσι, αυτά με κατάλληλο σχεδιασμό από την Δασική Υπηρεσία θα μπορούσαν να αυξήσουν την μη μετάδοση της πυρκαγιάς και την καθυστέρηση της. Αυτές οι ζώνες με Κυπαρίσσια θα τις ακούσετε να τις λένε και στεγασμένες ζώνες. Μπορούμε όμως στα διάκενα των αντιπυρικών να τα εμπλουτίσουμε με πλατύφυλλα που είναι δυσφλεκτα, αν και αρχικά πρέπει να μπει κάποιο άλλο είδος για να πετύχουμε όσο γίνετε μεγαλύτερη απόδοση στην αναδάσωση. 

Για παράδειγμα αυτό που βλέπαμε στα βουνά, τις λωρίδες που δεν είχαν τίποτα, φαινόταν μόνο το έδαφος και δεξιά και αριστερά υπήρχε το δάσος, πλέον δεν είναι κανόνας, αλλά μπορεί πλέον να υπάρξει διαφορά στο πλάτος και στο σχήμα και άλλες φορές μπορεί να υπερβαίνει και τα όρια.

Σημείωση πολύ σημαντική, το ύψος της φλόγας στην Χαλέπιο Πεύκη και την Τραχεία Πεύκη μπορεί να φτάσει και διπλάσιο του ύψους του δένδρου, δλδ 20 έως και 30 μέτρα, αντιλαμβάνεστε ότι με τα ύψη αυτά η αντιπυρική είναι μια αστεία υπόθεση.. αφού οι καύτρες θα μεταφερθούν όχι 45 και 50 μέτρα που θα είναι το πλάτος της, αλλά 200 και 400 μέτρα με αποτέλεσμα να σημειωθούν κηλιδώσεις και νέες εστίες φωτιάς.


 

Που καταλήγουμε; στην ίδια ακριβώς κατάληξη με την ερώτηση που είναι τα εναέρια.. ίδια απάντηση έχει στο που είναι οι αντιπυρικές ή γιατί δεν ανοίγουμε νέες! Γιατί για να ανοιχτεί μαι αντιπυρική ζώνη, την απόφαση αυτή θα πρέπει να την λάβεις αφού πρώτα έχει συνταχθεί το σωστό σχέδιο, από ποιον; Μα από την Δασική Υπηρεσία και το αρμόδιο Δασαρχείο.

Άρα στο ερώτημα που, πως και γιατί ή απάντηση είναι μια, δεν θέλετε πυρκαγιές; Ενισχύστε με προσωπικό αλλά και με χρηματοδότηση την Δασική Υπηρεσία.

Είναι τόσο απλά τα πράγματα... 300 ενάερια να πάρετε πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε ως κράτος.


Πηγή πληροφοριών και Πίνακα ευφλεκτότητας: 

Απόφαση Υπουργού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Επικαιροποίηση των Τεχνικών Προδιαγραφών κατάρτισης μελετών Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας και καθορισμός του τρόπου υπολογισμού του κόστους σύνταξης αυτών.

Ηµ/νία: 26/06/2020

 ____________________

 Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 23/05/2021


21.5.21

Δηλώσεις του Υφ.Πολιτικής Προστασίας κ.Χαρδαλιά για την φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας, η διαστρέβλωση με την αντιπυρική περίοδο και άλλα ωραία που ακούσαμε..


Ο Υφυπουργός Π.Π. Χαρδαλιάς ενημερώνει για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και του Αλεποχωρίου και αναφέρει τα ακόλουθα για την σημερινή ημέρα 21/05/2021. Θα επικεντρωθεί η κριτική σε δυο σημεία, στο πρώτο που αναφέρει στα πόσα εναέρια επιχειρούν.. και όπως ο ίδιος είπε: Επιχειρούν 8 αεροσκάφη καναντέρ σε 2 ομάδες των 4, 10 Πετζτετέλ σε κύκλο των 30 λεπτών.. δλδ ανεφοδιασμός κτλ, 2 Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού και το Σούπερ Πούμα του Π.Σ. Ενώ συντονίζουν 2 ελικόπτερα του Π.Σ. τα μικρά δλδ και ένα της ΕΛ.ΑΣ. εδώ δεν διευκρινίζουν πόσοι εναέριοι συντονιστές υπάρχουν.

Ακολούθως αναφέρει ότι ΟΛΑ τα εναέρια μέσα τέθηκαν σε επιχειρησιακή λειτουργία και άρα δεν υπάρχουν άλλα... δλδ ενοικιαζόμενα μέσα πυρόσβεσης. Και ότι τα μισθωμένα αναπτύσσονται από τις 25 Μαίου μέχρι και τις 10 Ιουνίου για να φτάσουν μέχρι τα τέλη ΣΕΠ... 

Άρα επιχειρούν μόνο τα δικά μας για να το πούμε απλά...

Φέτος δεν πρόλαβαν να αναπτυχθούν τα εναέρια όπως θα ήθελαν και αναφέρει ο Υφυπουργός, ότι αντιμετωπίζουν μια πυρκαγιά σε μια δύσκολη χρονική στιγμή.. εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου.. από πότε υπάρχει βασική και μη βασική αντιπυρική περίοδος; ΑΠΟ ΠΟΤΕ.... Η αντιπυρική αρχίζει την 1η Μαίου κάθε χρόνο... μα κάθε χρόνο, το μόνο που μπορεί να μεταβληθεί είναι η λήξη της, που θα είναι πάντοτε ποιο μετά, αν αυτό κριθεί αναγκαίο και ΠΟΤΕ ποιο πριν!

Για φέτος ο Υφυπουργός κάνει και μια αποκάλυψη.. σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα που φέτος θα είναι 29 εναέρια μέσα, εξ αυτών είναι τα 12  μεσαίου τύπου που λογικά θα είναι τα Ρώσικά... τα 10 βαρέως τύπου που θα είναι τα Έρικσον ή Skycrane, και θα υπάρξει φέτος και Ρωσικό Beriev που μπορεί να ρίξει έως και 12 τόνους νερού! Συν τους 6 τράκτορες για γρήγορη πυρόσβεση αλλά με μικρό όγκο νερού, αρκετά ευέλικτα.

Αναφέρει ότι η φωτιά περπάτησε 10.3 χλμ μέσα σε 4.30 ώρες μόνο την πρώτη μέρα! Αυτό για να έχουμε μια εικόνα της σφοδρότητας του συμβάντος που όμως δεν αναιρεί το πρόβλημα.. με την διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Ο Υφυπουργός έχει πέσει σε δυο ατοπήματα που δεν είναι σοβαρά, αλλά δείχνουν μια λανθασμένη αντιμετώπιση που υπάρχει.. το πρώτο είναι για το πότε αρχίζει η αντιπυρική.. και για να αρχίζει κ.Χαρδαλιά η αντιπυρική την 1η Μαίου, τότε σημαίνει ότι οι προετοιμασίες πρέπει να γίνουν από πριν.. στα πάντα και στα εναέρια και στα επίγεια και στους καθαρισμούς, στα πάντα.

Το δεύτερο είναι ότι χωρίς πρόληψη ο ρόλος σας είναι απλά και μόνο ενημερωτικός και για τις ανακοινώσεις, αν δεν υπάρξει μέριμνα για την διαχείριση του δάσους, δουλειά δεν γίνετε.. όσα εναέρια και να έχετε, όσα επίγεια μέσα και να έχετε.

Και κάτι τελευταίο για αυτό που είπε ο Υφυπουργός για τα δήθεν δάση που δεν είναι κρατικά, αλλά ιδιωτικά και είναι δύσκολη έως ανύπαρκτη η διαχείριση τους. Και εδώ θέλει προσοχή αυτό που είπε γιατί θα το βρουν οι κάτοικοι μπροστά τους για τις αποζημιώσεις... και που θα ρίξουν την ευθύνη για την εξάπλωση της Πυρκαγιάς. Θα δείτε ότι έχιε πολύ ψωμί αυτή η υπόθεση.

Ας δούμε πρώτα τι δάση έχουμε στην περιοχή:

Αμιγή Δάση Κεφαλληνιακής Ελάτης στα Γεράνεια όρη.

Αμιγή Δάση Χαλεπίου Πεύκης στα χαμηλότερα υψόμετρα στα Γεράνεια όρη μαζί με Μαύρη Πεύκη.

Δρυός, Πλατάνια, σχίνα, πικροδάφνες, µυρτιές, κουµαριές, ρείκια, έβενους και µεγάλα πουρνάρια.

Σύμφωνα με την οδηγία 92/43 της ΕΟΚ (Οδηγία των Οικοτόπων) έχουν οριστεί στο Νομό Κορινθίας πέντε Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (Ε.Ζ.Δ.) ή περιοχές Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000): 

 GR.2530001 Κορυφές Όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) και χαράδρα Φλαμπουρίτσα, εκτάσεως 234.220 στρέμματων. 

 GR.2530002 Λίμνη Στυμφαλία, εκτάσεως 13.090 στρεμμάτων. 

 GR.2530003 Ακροκόρινθος, εκτάσεως 5.900 στρεμμάτων. 

 GR.2530004 Όρος Ολίγυρτος, εκτάσεως 86.300 στρεμμάτων. 

 GR.2530005 Όρη Γεράνεια, εκτάσεως 68.360 στρεμμάτων.


Καταφύγια άγριας ζωής : 1. Μεγάρων-Βιλλίων (ΦΕΚ 305/Β/86). Εκταση 25.198 στρεµ.


Βιότοποι Corine Οι βιότοποι Corine διακρίνονται για την παρουσία σε αυτούς απειλούµενων ειδών της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας. Ως απειλούµενα χαρακτηρίζονται τα είδη που κινδυνεύουν άµεσα να εξαφανιστούν (κινδυνεύοντα), αυτά που µπορεί να βρεθούν σε κατάσταση κινδύνου (τρωτά) και αυτά που είναι ευάλωτα διότι έχουν µικρούς πληθυσµούς (σπάνια). 

Οι περιοχές Corine που έχουν οριοθετηθεί στην Περιφέρεια Αττικής είναι οι εξής :

- Γεράνεια Ορη AG0020012 

- Κορυφές Ορους Πατέρας AG000053 

- Ορεινό συγκρότηµα Γερανίων AG000049 

- Περιοχή δυτικά Μεγάρων AG0040040 

- Σκυρωνίδες Πέτρες AG0060050 

- Κορυφές Ορους Κιθαιρώνας AG00060051

 

Αισθητικά Δάση στην περιοχή:

Το αισθητικό δάσος του Πευκιά (περιοχή Δ.Κ. Ξυλοκάστρου και Τ.Κ. Συκιάς του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης) που κηρύχθηκε ως αισθητικό με Προεδρικό Διάταγμα με αριθ. 198/12-3-1974 (ΦΕΚ 70/τ.Α΄/1974) και το οποίο έχει έκταση 275 στρέμματα.

Πάμε τώρα στα Δάση,δημόσια,ιδιωτικά,διακατεχόμενα εκεί όπου θα παιχτεί πολύ χοντρό παιχνίδι:

H συνολική έκταση των δασών της Κορινθίας σύμφωνα με την απογραφή του 1992 από το Υπουργείο είναι 1.256.470 στρέμματα, όπου το 57% είναι δημόσια δάση και το 43% ιδιωτικά.

Οι μεγάλες διαμάχες κράτους και ιδιωτών ήταν με την Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού . Η Ι.Μονή διεκδικούσε δάση στις περιοχές Δουρδουβάνα και Σαϊτά δήμου Φενεού, χρόνια αργότερα αναγνωρίστηκαν η δικαιοσύνη τα αναγνώρισε ως ιδιωτικά. Αλλά δεν είναι στην περιοχή που έπιασε η φωτιά.. είναι στην άλλη άκρη της Κορινθίας!

Επίσης ποσοστό περίπου 26% από τα 43% που είναι ιδιωτικής εκμετάλλευσης αλλά δημοσίας χρήσης και αποτελούν τα δάση των Αγίων Θεοδώρων, Λουτρακίου, Περαχώρας και Πισσίων του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων ( 140.000 στρεμ.), και τα οποία έχουν παραχωρηθεί εδώ και δεκαετίες για ρητίνευση από το τότε Υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.3208/2003, απέκτησαν πλήρες δικαίωμα κυριότητας, αλλά με την διαχείριση τους να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. 

Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελούν ιδιοκτησία ιδιωτών, κοινοτήτων, συνεταιρισμών, μοναστηριών. 

Αλλά και από τα δημόσια δάση της Κορινθίας που έχουν έκταση 715.172 στρέμματα. Τα 99.980 στρέμματα είναι διακατεχόμενα, σε ποσοστό 14% και έχουν δοθεί για διάφορες χρήσεις, όπως βόσκηση,ρητίνευση κ.α.

Οι καμένες εκτάσεις των ιδιωτικών δασών είναι πολύ μικρότερη τουλάχιστον 5 φορές μικρότερη από τα δημόσια με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου.. άρα για ποια ιδιωτικά δάση αναφέρεται ο Υπουργός και που; Στα Γεράνεια και σε ποια πλευρά;

Για τους 10 συνεταιρισμούς που είναι στην περιοχή και έχουν συνολικά 100 στρ; Σε τι αναφέρεται;

Αναφέρεται σε ποιο δάσος, της Ελατιάς στα Γεράνεια που ανήκει σε κάποιον Κουτσαλέξη ή καλύτερα στους πλέον δικαιούχους κληρονόμους.. σε αυτό το δάσος αναφέρεται; που συνολικά είναι περίπου 6.600 στρέμματα Ελατοδάσους(τα 2/3 Δημόσια, το 1/3 ιδιωτικό Κουτσαλέξη). Αυτό είναι το πρόβλημα του Υφυπουργού; 

Πρέπει να απαντήσει ο κ.Χαρδαλιάς... σε ποια ιδιωτικά δάση αναφέρεται...γιατί κάπου εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι των αποζημιώσεων..

Πάμε να δούμε και κάτι ακόμα που ειπώθηκε στην ενημέρωση και αφορά στην φωτιά που αναφέρθηκε ο Υφυπουργός που είχε να ξεσπάσει εδώ και 21 χρόνια στην περιοχή.

Ο Υφυπουργός προφανώς αναφέρεται στην μεγάλη πυρκαγιά του 2000 σε περιοχές των δήμων Σικυωνίων -Ξυλοκάστρου. 

Ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ελλάδας, για το χρονικό διάστημα 1983-2006 και εκδηλώθηκε στο τότε Νομό Κορινθίας στις 9 Ιουλίου 2000 και ώρα 22:48, ημέρα Κυριακή, από άγνωστο αίτιο στα 700 μέτρα υψόμετρο και έσβησε 10 μέρες αργότερα. Η φωτιά έκαψε 228.363 στρ. γεωργικών και δασικών εκτάσεων εκ των οποίων 148.436 στρ. δασικής βλάστησης, 79.227 στρ. αγροτικών και 139 οικίες.

Και μια επισήμανση σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Δασαρχεία και το Υπουργείο Γεωργίας μέχρι να μεταφερθεί η αρμοδιότητα της Δασοπυρόσβεσης στα Δασαρχεία η Δασική Υπηρεσία στην Κορινθία είχε καταφέρει να βρει στο 59% των συμβάντων στον Νομό, μετά που ανέλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ποσοστό έπεσε κάτω από το 15%... με το Δασαρχείο Κορίνθου και Ξυλοκάστρου να έχει στείλει αμέτρητες υποθέσεις στα Δικαστήρια.. η Πυροσβεστική μόλις ανέλαβε γιατί έπεσε το ποσοστό εξχνίασης των πυρκαγιών; κ.Υφυπουργέ έχετε απάντηση; 

Και με απότομη αύξηση εναερίων μέσων και και και.... και πάλι καίγεται το σύμπαν! Τι γίνετε κ.Χαρδαλιά γιατί δεν σβήνουν οι φωτιές με τόσα εναέρια; Μήπως γιατί δεν σας ενδιαφέρει η διαχείριση των δασών από την ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;



Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 21/05/2021

9.5.21

Ποιος ο ρόλος των εναέριων μέσων στην Δασοπυρόσβεση, πως επιχειρούν;


 

Μεγάλη κουβέντα για τον ρόλο των εναερίων μέσων, στην Ελλάδα έχει επικρατήσει το να ζητούν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες σε κάθε Δασική πυρκαγιά που ξεσπά στα όρια των Δήμου τους την άμεση συνδρομή των εναερίων μέσων, αδιαφορώντας για το αν υπάρχουν διαθέσιμα ή αν η πυρκαγιά σβήσει τελικά από τις επίγειες δυνάμεις, βλέπετε το να βγάλει μετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι να εγώ σας έφερα και τα εναέρια και κοιτάξτε την σβήσαμε μετρά πολύ περισσότερο από την άποψη του εκάστοτε επικεφαλή της επιχείρησης.

Ας εξετάσουμε με μια ποιο προσεκτική ματιά τον ρόλο των εναερίων μέσων και πως αυτά μπορούν να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις στην κατάσβεση μιας Δασικής Πυρκαγιάς.

Τα εναέρια µέσα χρησιµοποιούνται στη δασοπυρόσβεση µε τέσσερις βασικά τρόπους. 

1 Για την από αέρος επιτήρηση δασικών εκτάσεων. 

2 Για την άµεση επέµβαση και καταστολή των πυρκαγιών. 

3 Για τον περιορισµό εκτεταµένων συµβάντων. 

4 Για τον συντονισµό των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάµεων. 


Τι μπορεί να κάνει όμως ένα εναέριο μέσο σε μια Δασική Πυρκαγιά;

Τα εναέρια µέσα δεν σβήνουν από µόνα τους την πυρκαγιά αλλά σε κάθε περίπτωση συνδράµουν τις επίγειες δυνάµεις σε αυτό το σκοπό. 

Οι βασικές επιχειρησιακές δυνατότητές τους όσον αφορά το κατασβεστικό έργο τους εντοπίζονται στα εξής: 

• Μειώνουν την ένταση της πυρκαγιάς. 

• Μειώνουν την ταχύτητα εξάπλωσης. 

• Ενισχύουν τις γραµµές άµυνας. 

• Αυξάνουν την αποτελεσµατικότητα του µηχανισµού στην φάση της φύλαξης των πυρκαγιών. 


Πως όμως επιχειρούν και πραγματοποιούν ρίψεις νερού;

Η επικοινωνία και η κατάδειξη στόχου για να είναι αποτελεσµατική πρέπει να βασίζεται σε κοινή ορολογία και σταθερά σηµεία ορατά από τα εναέρια µέσα. 

Ο καθορισµός του στόχου και των προτεραιοτήτων είναι ευθύνη του συντονιστή ενώ ο τρόπος προσέγγισης και τρόπος ρίψης είναι στην ευχέρεια του χειριστή.

Ο στόχος πρέπει να γίνεται έγκαιρα γνωστός στον χειριστή και να αποφεύγεται η συχνή αλλαγή των περιοχών ρίψης. Επιπλέον πρέπει να είναι σαφές ότι δεν αλλάζει ο στόχος όταν το µέσο βρίσκεται σε τελική διαδικασία για τη ρίψη και αποφεύγονται οι επικοινωνίες σε αυτή την φάση. 

Η επικοινωνία αφορά µόνο το συνολικό επιχειρησιακό έργο και δεν γίνονται κρίσεις αναφορικά µε την ικανότητα ενός εκάστου των πληρωµάτων από ασυρµάτου.

Η ασφάλεια είναι ο κυρίαρχος στόχος και προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό τηρούνται οι διαδικασίες και οι κανόνες ασφαλείας και σε καµία περίπτωση δεν ασκείται έστω και έµµεση πίεση για την πραγµατοποίηση ενεργειών που µπορεί να ενέχουν µη αποδεκτό βαθµό επικινδυνότητας. 

 Εκτιµάται από κοινού η χρησιµότητα της χρήσης αφρού και οι βολές γίνονται µε τον ανάλογο τρόπο. 


Και από πότε επιχειρούν εναέρια μέσα πυρόσβεσης;

Η Χρήση των αεροσκαφών για αντιπυρική προστασία των δασών χρονολογείται από το 1919. 

Στην αρχή τα αεροσκάφη χρησιµοποιήθηκαν στον Καναδά για την ανίχνευση πυρκαγιών. 

Από το 1930 τα αεροσκάφη άρχισαν να χρησιµοποιούνται στις ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά και Αυστραλία για την καταστολή-κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

 Αρχικά χρησιµοποιήθηκε η ρίψη χάρτινων σάκων των 14 λίτρων, που έφεραν επικάλυψη από <<λάτεξ>> και ήσαν γεµάτοι νερό. 

Οι σύγχρονες µέθοδοι αεροπυρόσβεσης βασίζονται στην ιδέα της ρίψης µεγάλων ποσοτήτων νερού και χηµικών . 

Στην Ελλάδα η Αεροπυρόσβεση εφαρµόζεται από το 1976.  


Ποια η επίδραση του ανέμου στην προσπάθεια των εναέριων να εκτελέσουν το έργο τους;

Άνεµος Ταχύτητα <5Knts ∆ηµιουργεί µέτωπο το οποίο αντιµετωπίζεται σχετικά εύκολα. 

 5-15 Knots ∆ηµιουργεί µέτωπα µεγάλου µήκους τα οποία αντιµετωπίζονται πολύ δύσκολα. 

 >15 Knots ∆ηµιουργεί µέτωπο µε πολύ δραστική κεφαλή η οποία πρέπει να προσβληθεί πρώτη.


∆ιεύθυνση 

 Αντίθετος – Πλάγιος – Ούριος Ο αντίθετος άνεµος διευκολύνει κατά κανόνα τις ρίψεις και προκαλεί συγκέντρωση του νερού 

Ο πλάγιος άνεµος διευκολύνει ιδιαίτερα σε απότοµες προσήνεµες πλαγιές, επηρεάζει όµως την ακρίβεια της ρίψης. Προκαλεί µεγάλη δυσκολία σε υπήνεµες πλαγιές. 

Ο ούριος άνεµος προκαλεί µεγάλη διασπορά και δυσκολεύει την πτήση του αεροσκάφους, ιδιαίτερα σε περιβάλλον µε υψηλά εµπόδια µετά το στόχο 

Ρεύµατα Ανοδικά – Καθοδικά 

Τα ανοδικά και καθοδικά ρεύµατα µόνο δυσκολία προκαλούν κατά την ρίψη και πρέπει να αντιµετωπίζονται µε µεγάλη προσοχή. 

Οι χαράδρες δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος πτήσης για τα αεροσκάφη. Περιορίζουν τη δυνατότητα ελιγµού και δηµιουργούν δικές τους συνθήκες ανέµου και αναταράξεων.


Ύψος Ρίψης 

Το ύψος ρίψης επηρεάζει τόσο την ασφάλεια του αεροσκάφους όσο και την αποτελεσµατικότητα της ρίψης καθεαυτής και του πυροσβεστικού υλικού Ελάχιστο 100’ Με Αφρό έως και 170’ – 200’ 

Σε περιοχή Υψηλών Εµποδίων µε Βύθιση όχι χαµηλότερα από 200’ πάνω από το ύψος του εµποδίου. 

Χαµηλό = Συγκέντρωση – Ακρίβεια 

Υψηλό = ∆ιασπορά – Ελάττωση ακρίβειας


Το πυροσβεστικό αεροσκάφος είναι ένα εργαλείο αρχικής προσβολής. 

Η πραγµατική του αξία έγκειται στην ικανότητά του να: 

1. Επεµβαίνει γρήγορα, πριν η φωτιά αποκτήσει ορµή. 

2. Επεµβαίνει σε περιοχές προσωρινά απροσπέλαστες από τις επίγειες δυνάµεις. 

3. Ρίχνει µεγάλες ποσότητες νερού ή χηµικών στη φωτιά µέσα σε µικρά χρονικά διαστήµατα και, 

4. Μετακινείται από θέση σε θέση γρήγορα για την προσβολή θερµών περιοχών, την κατάσβεση τοπικών πυρκαγιών και την προστασία προσωπικού και µέσων.

Πριν την εκτέλεση της ρίψης θα ελέγχεται η περιοχή ρίψης για εµπόδια από ασφαλές ύψος, αναγνωρίζοντας τα εµπόδια, τον κάλλιστο άξονα προσέγγισης και τις µετεωρολογικές συνθήκες ρίψης. 

 Αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν κατασβησθεί πυρκαγιές από αεροσκάφη µόνο, ο κύριος αντικειµενικός σκοπός των αεροσκαφών είναι να επιµηκύνουν τον διαθέσιµο χρόνο των επιγείων δυνάµεων, επιβραδύνοντας ή και σταµατώντας την εξάπλωση µιας πυρκαγιάς, ώστε να προετοιµαστούν, οργανωθούν, ελέγξουν την πυρκαγιά και τελικά, επιτύχουν την κατάσβεση.  

ιάθεση µεταφορικών αφων C – 130 ή C – 27j από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου για την µεταφορά προσωπικού, µέσων και υλικών υποστήριξης, µε σκοπό την απρόσκοπτη υποστήριξη των Α/Φ στα κλιµάκια αλλά και την ενίσχυση µε Προσωπικό όταν απαιτείται.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην τήρηση των περιορισµών που αφορούν τους κανόνες CREW REST, ιδιαίτερα όταν διεξάγονται παρατεταµένες επιχειρήσεις. 

(1) Α/Φ CL-215 / 415 - 38 - Για τα πληρώµατα των εν λόγω Α/Φ ισχύουν τα ακόλουθα κατά την «Περίοδο Απασχόλησης» (εντός του 24ώρου): 

• «Σύνολο Ωρών Πτήσεως», υδροληψιών / ρίψεων (scooping), εξόδων: 

• Οκτώ (8) ώρες πτήσεως. 

• Εννέα (9) ώρες, αν ο χρόνος µετάβασης και επιστροφής από την περιοχή της πυρκαγιάς είναι πάνω από 1,5 ώρα. 

• Ανά έξοδο αεροπυρόσβεσης µέγιστο όριο είναι οι τρεισήµισι (3,5) ώρες πτήσεως ή τα τριάντα (30) scooping για τα πληρώµατα των Α/Φ CL-415 και οι τρεις (3) ώρες πτήσεως ή τα είκοσι πέντε (25) scooping για τα πληρώµατα των Α/Φ CL-215. 

• Σύνολο υδροληψιών / ρίψεων στην «Περίοδο Απασχόλησης»: ογδόντα (80) για τα CL-415 και εβδοµήντα πέντε (75) για τα CL-215. 

• Τρεις (3) έξοδοι διάρκειας τουλάχιστον δυόµισι (2,5) ωρών εκάστη («πλήρεις έξοδοι»). 

Μετά τη συµπλήρωση έξι (6) ωρών είτε µετά από δύο (2) συνεχόµενες πλήρεις εξόδους, θα µεσολαβεί «ενδιάµεσος χρόνος ανάπαυσης» τουλάχιστον δύο (2) ωρών, πριν το πλήρωµα συµπληρώσει τα µέγιστα όρια (ωρών ή εξόδων). 

(2) Α/Φ GRUMMAN / PZL 

Για τα πληρώµατα των εν λόγω Α/Φ ισχύουν τα ακόλουθα κατά την «Περίοδο Απασχόλησης» (εντός του 24ώρου): • «Σύνολο Ωρών Πτήσεως»: 

• Α/Φ PZL οκτώ (8) ώρες. 

• Α/Φ GRUMMAN έξι (6) ώρες. 

 Ανά αποστολή αεροπυρόσβεσης µέγιστο όριο αποτελούν για τα Α/Φ PZL οι τρεις (3) ώρες πτήσεως και για τα Α/Φ GRUMMAN οι δύο (2) ώρες. 

• Μετά από συµπλήρωση δύο (2) εξόδων είτε έξι (6) ωρών για Α/Φ PZL και τεσσάρων (4) ωρών για τα Α/Φ GRUMMAN, θα µεσολαβεί «ενδιάµεσος χρόνος ανάπαυσης» διάρκειας δύο (2) ωρών, πριν το πλήρωµα συµπληρώσει τα µέγιστα όρια (ωρών ή εξόδων)


Κατά τη φάση της επιχείρησης θα τηρείται σιγή ασυρµάτου και θα ακολουθείται η τυποποιηµένη φρασεολογία. Εξαίρεση αποτελεί οποιαδήποτε κατάσταση που αφορά την ασφάλεια των πτήσεων και εδάφους. 

Ο συντονιστής εδάφους θα απευθύνεται πάντα και µόνο στον αρχηγό σχηµατισµού ή συντονιστή αέρος και δεν πρέπει να επεµβαίνουν κατά τη στιχοµυθία άλλα µέλη του σχηµατισµού ή άτοµο από το έδαφος. 

Μετά τη ρίψη απαγορεύονται ρητά οι επευφηµίες ή η κακή κριτική για το αποτέλεσµα των βολών των εναέριων µέσων, λόγω του ότι δυνατόν να συµβάλλουν αρνητικά στην ασφάλεια των πτήσεων.  


ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑ ΦΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. 








Με πληροφορίες από την κοινή ενημέρωση-σεμινάριο της Πολεμικής Αεροπορίας και του Π.Σ. παλαιοτέρων ετών. Για την οργάνωση και διεξαγωγή του σεμιναρίου εργάστηκαν δυο ομάδες εργασίας από το Π.Σ. και την Π.Α.


Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 09/05/2021

  

Η Αρχή της Αειφορίας των Καρπώσεων, τι είναι, γιατί μας ενδιαφέρει;

Η Αρχή της Αειφορίας των Καρπώσεων: Τα δάση πρέπει να διαχειρίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατό κάθε χρόνο και για πάντα να λαμβάνουμε την ίδια ποσότητα ξύλου και γενικότερα δασικών προϊόντων. Για να ικανοποιείται αυτή η αρχή, θα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

– Η διατήρηση του δάσους σαν δάσος.

– Η συντήρηση και βελτίωση της παραγωγικότητας του εδάφους.

Μέσα από τη διαχείριση των δασών μας θα πρέπει να ικανοποιούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις:

 Οι κοινωνικές - οικονομικές δηλαδή οι ανθρώπινες ανάγκες.

 Οι τεχνικές δηλαδή η απόληψη αγαθών με λιγότερες ζημιές στο περιβάλλον.

 Οι βιολογικές - οικολογικές δηλαδή οι ανάγκες του ίδιου δάσους σαν οικοσύστημα.




Κουρτέσης Ιωάννης
Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 09/05/2021

Που απαγορεύεται το Κυνήγι; Γενικοί κανόνες.


 

Απαγορεύεται το κυνήγι:

  1. · Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής
  2. · Στα εκτροφεία θηραμάτων
  3. · Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.
  4. · Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών.
  5. · Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής.
  6. · Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.
  7. · Σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με το άρθρο 6 της 414985/29-11-85 (ΦΕΚ 757/Β/18-12-85) κοινής υπουργικής απόφασης (διατήρηση άγριας πτηνοπανίδας)
  8. · Στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγίου.
  9. · Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.
  10. · Απαγορεύουμε την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησης τους.
  11. · Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.
Που θα ενημερωθώ για τις απαγορεύσεις θήρας σε συγκεκριμένες περιοχές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μα προφανώς πηγαίνοντας ή καλώντας το αρμόδιο τοπικό Δασαρχείο ή Δασονομείο της περιοχής και λαμβάνοντας από τους ιστοχώρους των Δασαρχείων τις εκάστοτε ενημερωμένες ρυθμιστικές θήρας που αφορούν την περιοχή που βρίσκεται εντός των ορίων αρμοδιότητας τους.


Κουρτέσης Ιωάννης
Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 
09/05/2021

Τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας(Βίντεο)

PZL M-18 Dromader και το Canadair CL 215 της ΠΑ σε δράση από παλαιότερα βίντεο.

Το ΠΣ επιχειρεί και με το 332 Super Puma.

Στη χώρα µας τα κύρια χρησιµοποιούµενα εναέρια µέσα είναι: • To αεροσκάφος CL 215 της CANADAIR • To αεροσκάφος CL 415 της CANADAIR • To PZL M18 Dromader • Το GRUMMAN GR-164 • Το C 130H • Τα µισθωµένα ελικόπτερα • Τα ελικόπτερα ιδιοκτησίας του Πυροσβεστικού Σώµατος.

Τα μισθωμένα εναέρια είναι συνήθως τα λεγόμενα Έρικσον (σ.σ. τύπος S-64 Skycrane) και ελικόπτερα μεσαίου τύπου Κάμοβ (σ.σ τύπος Kamov 32).






Κουρτέσης Ιωάννης

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 09/05/2021

Ο φίλος του Δάσους ο Μελισσοκόμος και οι αχρείαστες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής για το τι πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι..

 


Δίνει οδηγίες το Π.Σ. για τα μελίσσια, και είναι σαν ήλθε στο χωριό ο γιος αυτού που έχει την στάνη, να του πει πώς να ποτίσει τα ζωντανά του. Είχα την τύχη πριν 5χρόνια να κάνω ένα πληρέστατο σεμινάριο για τις Μέλισσες στο Ι.Γ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών), 120 ωρών, περίπου 4 μήνες η διάρκεια του, με ένα εξαιρετικό καθηγητή. Δεν έχω μέχρι κ σήμερα καταφέρει να βάλω μελίσσια, αλλά πιστεύω σύντομα να το καταφέρω, η πανδημία βλέπετε άλλαξε τα πάντα στις ζωές μας.

Αγαπητοί του Π.Σ. ,εσάς περίμενε ο Μελισσοκόμος που ασχολείται επαγγελματικά ή ακόμα κ ερασιτεχνικά για να του πείτε πώς να στήσει τα μελίσσια του.. βασικός κανόνας για το καλοκαίρι είναι η σκιά που πρέπει να έχουν και φυσικά να απομακρυνθούν τα χορτάρια γύρω από τις κυψέλες. Βασικός κανόνας κ δεν χρειάζονται υποδείξεις…

Καλό θα είναι επίσης το καλοκαίρι, να μπει κάποια βάση, ώστε να έχουν απόσταση από το έδαφος τουλάχιστον 50 εκατ, για να μην έχουν θέματα με τα μυρμήγκια και την υγρασία του φθιν κ του χειμώνα που έρχεται.

Λένε για το νερό που πρέπει να υπάρχει, βρε αετόπουλα… αν δεν υπάρχει νερό το καλοκαίρι για τα μελίσσια, τότε δεν εκτρέφουν γόνο και καταβροχθίζουν αυγά κ προνύμφες.. μην θεωρείται τους μελισσοκόμους ηλίθιους. Ένα μελίσσι θέλει την μέρα μέχρι 300 γρ νερού.. κάντε τους υπολογισμούς με τις κυψέλες.

Μετά μπορείς να βάλεις εσωτερικές ποτίστρες, ώστε οι Μέλισσες να παίρνουν το νερό που θέλουν και να το μεταφέρουν όπου αυτές θέλουν κοντά στον γόνο ή αλλού. Αυτές οι ποτίστρες πρέπει να έχουν σύστημα ανανέωσης του νερού και να υπάρχει μικρή ροή, ειδικά ποτίστρες οροφής. , μια πολύ έξυπνη ποτίστρα νερού για έναν ερασιτέχνη ώστε να μην κάνει λάθη με τα νερό και πεθαίνουν οι μέλισσες είναι μια βρεγμένη σανίδα με συνεχή ροή νερού, αλλά μικρής έντασης. Οι μέλισσες ρουφάνε το νερό και έτσι δεν διατρέχον κίνδυνο.

Το Π.Σ. έχει την εντύπωση ότι θα απαγορεύσει το καλοκαίρι την συλλογή του μελιού.. μάλλον δεν του πάνε καλά… το καλοκαίρι οι κυριότεροι στόχοι είναι η συλλογή του μελιού, να μην υπάρξει διακοπή νεκταροέκκρισης και να εκμεταλλευτούμε την ανθοφορία του καλοκαιριού. Τους πρώτους μήνες του θέρους το Μελίσσι βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και άρα τι κάνει; Συλλέγει και αποθηκεύει τροφές.. άρα το Π.Σ. τι μας λέει μην κάνετε τίποτα με τα μελίσσια; Δεν σφάξανε…

Πρέπει για παράδειγμα να δεις πως πηγαίνει η νεκταροέκκριση και να συνενώσεις μελίσσια που δεν έχουν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη. Να δεις τι βασίλισσες αν πρέπει να τις αντικαταστάσεις και πως, αυτά γίνονται μέσα στο καλοκαίρι…

Μετά από κάποιο θερμοκρασία, περίπου 31 βαθμούς κελσίου οι κυψέλες πρέπει να αερίζονται περισσότερο και να έχουν σκιά. Η κυψέλη αρχίζει να αποκτά βάρος δλδ μέλι, οι μέλισσες είναι λιγότερο επιθετικές άρα δεν θέλουν τόσο πολύ κάπνισμα…

Στους καύσωνες, δεν πρέπει να αντιμετωπίσεις το γένι των μελισσών; Δεν θα πας δλδ στο μελίσσι; Θα στο απαγορεύσει ποιος το Π.Σ. ;

Τα μελιτώματα του Πεύκου στον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα τα εκμεταλλευτεί η μέλισσα; Αν και μετά τον Σεπτέμβρη είναι η καλύτερη εποχή;

Μάθανε στο Π.Σ. ότι τα μελίσσια είναι σημανθεί και πυρωθεί η κυψέλη και όλα τα στοιχεία του μελισσοκόμου είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο μέσα από τις επίσημες βάσεις δεδομένων του Υπουργείου; Τι ταμπελίτσα θέλουν; με led; Πάντοτε υπήρχε ταμπέλα με τα τηλ και το όνομα του ιδιοκτήτη, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα άφηνε την περιουσία του έτσι. Έστω και αν ήταν ερασιτέχνης με 10 έως 20 κυψέλες.

Το Π.Σ. να μάθει πρώτα ότι ο μελισσοκόμος είναι φίλος του δάσους, ήταν πάντα φίλους του δάσους και δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο τον Δασικό πλούτο της χώρας για να κάνει μάγκες το Π.Σ. Ο Μελισσοκόμος είναι ταυτόχρονα και άτυπος φύλακας της περιοχής, είναι αυτός που πρώτος δεν θέλει να υπάρξει συμβάν με εν υπαίθρω πυρκαγιά, διότι αυτόματα η ζημιά που θα πάθει θα είναι επί 100, επί 200 ή ολική καταστροφή. Άρα ο μελισσοκόμος βλέπει, παρατηρεί και το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να ενημερώσει και ΠΡΙΝ ακόμα έρθει στο σημείο το πρώτο όχημα του Π.Σ. θα είναι εκεί και θα σβήνει την φωτιά.. τα υπόλοιπα που μας λένε, μην καπνίζετε τα μελίσσια και τα λοιπά, ας τα κρατήσουν στα συρτάρια τους.

Ο μελισσοκόμος, σαν πραγματικός ΦΙΛΟΣ του ΔΑΣΟΥΣ ξέρει τι πρέπει να κάνει... δεν χρειάζεται υποδείξεις. και Δεν θα στερήσει το Π.Σ. το καλοκαίρι που είναι κρίσιμο για την παραγωγή του μελιού με αυτές τις αστείες ανακοινώσεις.


Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής - Εθελοντής Πυροσβέστης 

Ερασιτέχνης μελισσοκόμος, σύντομα... με δικά του μελίσσια.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 09/05/2018


28.3.21

Οι ευθύνες των πολιτών σε μια Δασική πυρκαγιά.


 Στο Μάτι ζήσαμε την ανυπαρξία του κράτους, μια ΕΛΑΣ που αδυνατούσε να καταλάβει που πρέπει να στείλει τον κόσμο, οι πολίτες να εγκλωβίζονται μέσα στα μικρά στενά, το χάος και ο πανικός να επικρατεί, η πρόσβαση στην παραλία να είναι περιορισμένη και σε άλλες περιπτώσεις αδύνατη λόγω των παράνομων φρακτών που υπήρχαν σε συγκεκριμένα σημεία. Τα λάθη της Πυροσβεστικής τεράστια, ανίκανη να εντοπίσει το πρόβλημα, να το αξιολογήσει και να το επιχειρήσει στο σημείο του συμβάντος. 

Όμως μέσα σε όλο αυτό το πρόβλημα υπάρχουν και οι ευθύνες των πολιτών που δεν είναι λίγες. Όταν χτίζεις δίπλα στο Δάσος οφείλεις να παίρνεις τις αναγκαίες προφυλάξεις, τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που στο μέτρο του δυνατού μπορεί να πάρει ένας πολίτης για να προστατέψει την οικία του.

Ένας πολίτης που ζει δίπλα ή μέσα στο Δάσος πρέπει έχει μια στοιχειώδη εκπαίδευση την οποία θα πρέπει να του δώσει ο Δήμος ή το κράτος μέσω μιας τυπικής εκπαίδευσης που μπορεί να του δοθεί από ή από το ΠΣ ή από Εθελοντικά κλιμάκια, μέσω πιστοποιημένων πολιτών, όπως για παράδειγμα είμαστε εμείς οι Ειδικοί και Τεχνικοί Δασικής Προστασίας. 

Τα βασικά βήματα που θα πρέπει να κάνει είναι:

Να φτιάξει ένα σχέδιο διαφυγής που θα έχει παραπάνω από μια εξόδους διαφυγής από το σημείο που βρίσκονται. 

Να μπορούν όλα τα μέλη να καταλάβουν τον σχέδιο διαφυγής και να το εφαρμόσουν.

Να υπάρχει μια τσάντα με είδη πρώτης ανάγκης που θα πάρει μαζί του.

Τα σημεία διαφυγής να είναι ανοικτές πλατείες ή ανοικτές περιοχές που θα είναι μακρυά από το Δάσος, χωρίς ψηλά δένδρα και θάμνους ώστε να μην δέχονται υψηλό θερμικό φορτίο από το ύψος της φλόγας. 

Να ακολουθηθούν οι οδηγίες των δημόσιων υπηρεσιών για την απομάκρυνση - εκκένωση, να μην παίρνουμε μόνοι μας πρωτοβουλία, παρά μόνο αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος ή αδυναμία επικοινωνίας με τις αρχές ΕΛΑΣ και ΠΣ.

Να ρωτήσουμε στον Δήμο μας αν υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης και αν υπάρχει σχέδιο διαφυγής.

Να συμμετέχουμε σε τυχόν εκπαιδεύσεις του Δήμου.

Άλλες υποχρεώσεις των πολιτών πρέπει να είναι η σωστή τήρηση κάποιων στοιχειωδών μέτρων σε ότι αφορά τα δένδρα μέσα στην ιδιοκτησία τους, όχι κλαδιά που να ακουμπούν στο έδαφος(Πεύκη), όχι κλαδια στις στέγες, να προσέξουν με τα ασφαλτόπανα στα κεραμίδια, να μην φαίνονται και να κλείσουν όποια κενά υπάρχουν.

Να φτιάξουν ένα υποτυπώδες σύστημα πυρόσβεσης με σπρινκελς που δεν θα στοιχίσει πάρα πολλά από 500 ευρώ για μια μικρή εγκατάσταση μέχρι 2.000 ευρώ για μια μεγάλη, λεφτά που μόνο για πέταμα δεν είναι, αν σκεφτούμε ότι μπορούμε να σώσουμε την ιδιοκτησία μας αλλά μπορεί και τις ζωές μας ή τις ζωές των παιδιών και ηλικιωμένων.Καλό θα είναι σε όλες τις περιπτώσεις να υπάρχει μια ανεξάρτητη γεννήτρια όπου σε περίπτωση απώλειας της τάσης να ενεργοποιηθεί αυτόνομα.

Να καθαρίσει καλά την ιδιοκτησία του από ξερόχορτα, ειδικά όταν το οικόπεδο είναι χέρσο, με μηδενική εκμετάλλευση. 

Δεν επιτρέπεται το 2021 να υπάρχουν πολίτες που να μην γνωρίζουν τα βασικά για την αρμονική συμβίωση τους με το Δάσος.

Δεν επιτρέπεται το 2021 να υπάρχουν πολίτες που να μην ξέρουν πως να φυλαχτούν από τα φυσικά φαινόμενα και ειδικά από μια πυρκαγιά.

Μερικά επιπρόσθετα μέσα που θα μπορούσε να έχει ένας πολίτης είναι πυροσβεστήρες,και ατομικές αναπνευστικές συσκευές μικρού όγκου που όμως στοιχίζουν αρκετά χρήματα.(250 ευρώ το λιγότερο). Αν και αυτές οι αυτόνομες συσκευές είναι ιδανικές για άτομα με προβλήματα υγείας, όπως ΧΑΠ, ασθενείς με προβλήματα στους πνεύμονες, καρδιολογικά προβλήματα.

Το ποιο απλό και φτηνό, με κόστος περίπου 40 με 50 ευρώ, είναι η μάσκα μισού προσώπου όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι Δασοπυροσβέστες, ιδανική λύση για ηλικιωμένα άτομα. Πάντα όμως τα άτομα με προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους πριν την χρήση κάθε τέτοιας συσκευής.

Δεν μπορούμε το 2021 να μιλάμε μόνο για ευθύνες του κράτους, πρέπει και ο πολίτης να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα, αλλιώς θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του αλλά και όσους αγαπά.

Ευθύνη επίσης είναι η έγκαιρη ενημέρωση του ΠΣ ή της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώστε να προλάβουν οι επίγειες δυνάμεις την εξάπλωση της φωτιάς. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με κάθε δυνατό αριθμό πρώτης βοήθεια που θα σας έρθει εκείνη την στιγμή, 100, 199 , 112, τηλέφωνο τοπικού Δασαρχείου. Αλλά ενημερώστε... μπορεί να είσαστε ο μόνος που το έχει δει!


Κουρτέσης Ιωάννης

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης


19.2.21

Τι γνωρίζετε για το αλυσοπρίονο; Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες, οι δυσκολίες και οι προφυλάξεις κατά τη χρήση του.


Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο αλυσοπρίονο, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και ασφάλειας, του κατασκευαστή. 

 Μην χρησιμοποιείτε το αλυσοπρίονο, εάν είστε κουρασμένοι, έχετε πιεί αλκοολούχα ποτά, ή εάν παίρνετε φάρμακα, με ή χωρίς ιατρική συνταγή. 

 Χρησιμοποιείτε υποδήματα ασφαλείας, εφαρμοστά ρούχα, γάντια προστασίας και προστατευτικό εξοπλισμό για τα μάτια, τα αυτιά και το κεφάλι. 

Όταν κόβετε, θα πρέπει να στέκεστε λίγο στο πλάι, έξω από την ευθεία της λάμας και της αλυσίδας, έτσι ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού, σε περίπτωση που χάσετε τον έλεγχο του αλυσοπριόνου 

Κατά την μεταφορά του αλυσοπριόνου, θα πρέπει ο κινητήρας του να είναι σβηστός, η λάμα και η αλυσίδες στραμμένες προς τα πίσω και η εξάτμιση στραμμένη μακριά από το σώμα σας. Όταν μεταφέρετε το αλυσοπρίονο σε μεγάλη απόσταση, θα πρέπει πάντοτε να τοποθετείτε την προστατευτική θήκη της λάμας. 

 Μην τεντώνεστε και μην κόβετε πάνω από το ύψος των ώμων σας. 

 Για να αποφύγετε τον κίνδυνο κλωτσήματος, βεβαιωθείτε ότι η περιοχή στην οποία κόβετε είναι ελεύθερη από εμπόδια. Μην αφήνετε την μύτη της λάμας να έρχεται σε επαφή με κάποιο κορμό, κλαδί ή άλλο εμπόδιο, όσο δουλεύετε με το αλυσοπρίονο.

 Μην ξεκινήσετε να κόβετε τα δένδρα, εάν δεν έχετε εξασφαλίσει μία καθαρή περιοχή εργασίας, ένα σταθερό πάτημα και εάν δεν έχετε σχεδιάσει μία οδό υποχώρησης, μακριά από το δένδρο που πρόκειται να κοπεί. 

Διατηρείτε σωστά τεντωμένη την αλυσίδα σας. Μία χαλαρή αλυσίδα μπορεί να βγει από τον οδηγό της λάμας και να χτυπήσει τον χειριστή. 

Δείτε όλα τα μέρη του Αλισοπρίονου

https://www.greelane.com/el/επιστήμη-τεχνολογία-μαθηματικά/ζώα-και-φύση/important-parts-of-a-chainsaw-1342751/

Οδηγός αγοράς και χρήσης αλυσοπρίονου

https://www.garbistools.gr/blog/news/οδηγός-αγοράς-και-χρήσης-αλυσοπρίονου


Κουρτέσης Ιωάννης 

Τεχνικός Δασικής Προστασίας - Εθελοντής Πυροσβέστης

Μαραθώνας 19-02-2021